Pondelok 16. 09. 2024 14:40:27 | Meniny má Ľudmila

Zastávky MHD v Žiari nad Hronom budú mať nové prístrešky a zelené strechy

ŽIAR NAD HRONOM/ K roku 2024 ukončilo mesto Žiar nad Hronom zmluvu so spoločnosťou Euro AWK, ktorá mestu sprostredkovala prístrešky na zastávkach MHD. Mesto začne s osadzovaním nových prístreškov, ktorých súčasťou budú živé zelené strechy.

Andrea Chudová|13. február 2024|15:00:07

Prístrešky MHD budú po 15 rokoch majetkom mesta. Zdroj: ziar.sk

Súvisiaci článok
Európska komisia dvakrát vyzvala vládu, aby stiahla trestný zákon, inak prídeme o miliardy eur
Čítajte viac >

Mesto Žiar nad Hronom v roku 2008 uzatvorilo nájomnú zmluvu so spoločnosťou Euro AWK, podľa ktorej spoločnosť dodala a osadila nové prístrešky pre zastávky mestskej hromadnej dopravy. Od mesta dostala možnosť 15 rokov bez poplatkov prevádzkovať viaceré bilbordové plochy a citylighty.

Primátor mesta Peter Antal informoval, táto zmluva už vypršala a neplánujú ju predĺžiť. „Prajeme si, aby bilbordy z obytnej časti mesta zmizli. Euro AWK nám oznámilo, že v prípade nepredĺženia zmluvy zastávky, ktoré sú jej majetkom, demontuje,“ povedal Peter Antal a dodáva, že aktuálne obstarávajú nové prístrešky, ktoré už budú majetkom mesta. Tie by mali byť inštalované do dvoch mesiacov a ich súčasťou by mali byť aj živé zelené strechy.

„Pri uzatváraní zmluvy v roku 2008 sa nemyslelo aj na možnosť, ako si prístrešky za zostatkovú hodnotu odkúpiť do majetku. Osobne si myslím, že ich súčasná hodnota nebude vyššia ako náklady na ich demontáž a dopravu, ale je to rozhodnutie uvedenej firmy, a to musíme rešpektovať,“ vysvetľuje. Spoločnosť Euro AWK už začala prístrešky na zastávkach mestskej hromadnej dopravy odstraňovať.

zastavky_mhd_ziar_2024.jpg Spoločnosť Euro AWK začala prístrešky odstraňovať v januári toho roka. Zdroj: ziar.sk

Prečo zelené strechy?

„Autobusové prístrešky so zelenými strechami sú riešením, ktoré zlepšuje kvalitu vzduchu, podporuje biodiverzitu, a zároveň esteticky obohacuje mestský priestor,“ povedala Denisa Mindová z Oddelenia správy majetku mesta MsÚ. Samospráva z vlastných finančných prostriedkov kúpi trinásť takýchto autobusových prístreškov v dvoch rôznych veľkostiach, malé a veľké.

Veľké sa budú nachádzať na Sládkovičovej ulici pri bývalej hygiene a na Ul. SNP pri notárskom úrade. Malé budú na Ul. SNP smer Handlová, smer k AZ a smer Ladomerská Vieska, dve prepojené na Ul. SNP pri Tescu, Ul. M. Chrásteka oproti Jadranom, Sládkovičova pri poliklinike, Tajovského oproti budove Červeného kríža, Dukelských hrdinov pri starej tržnici a Krížna pri Stavite.

Zastávky sa taktiež doplnia o lavičky s operadlom, tvorené budú bezpečnostným kaleným sklom, na ktorom bude tabuľka pre cestovný poriadok a tiež označenie zákazu lepenia plagátov.

Utrecht_bee-friendy_station_04-660x330-1.jpg Inšpirácia prišla z Holandského mesta Utrecht, ktoré osadilo prvé zelené prístrešky v roku 2019. Zdroj: sadzv.sk

Živé zelené strechy majú množstvo praktických výhod. „Zlepšujú mikroklímu, tienia, dažďová voda je optimalizovane využitá a prirodzene dočasne zadržiavaná, následne sa potom odparuje. Rastliny na strechách absorbujú prach a CO2 z ovzdušia, chladia okolie v horúcich letných dňoch a tiež poskytujú domov a potravu rôznym druhom hmyzu,“ povedala Denisa Mindová.

Dodala, že ochrana proti UV žiareniu predlžuje životnosť strechy. Zelená strecha bude tvorená zásobníkmi, ktoré obsahujú predpestovanú vegetáciu vo viac ako 80 percentách. V týchto zásobníkoch sa plánuje umiestniť približne štyri až šesť druhov rastlín, ktoré sú odolné voči mrazu, prispôsobivé a schopné rýchlo dorásť už v priebehu prvej sezóny.

Utrecht_bee-friendy_station_01.jpg Zelené strechy môžu pomôcť zachytiť jemné prachové častice, absorbovať dažďovú vodu a poskytovať tieň. Zdroj: sadzv.sk

„Prvé tri až štyri týždne je potrebné zeleň pravidelne zalievať a udržiavať ju vlhkou. V období sucha s vysokými teplotami bude zalievanie samozrejmosťou. Potom už behom roka nie je vyžadovaná žiadna zvláštna starostlivosť a zalievanie. Je to takmer prirodzená vegetačná forma, ktorá sa sama udržuje a obnovuje,“ vysvetlila ďalej Denisa Mindová.

Navyše, nainštalovanie zásobníkov je veľmi rýchle a jednoduché a ďalšou výhodou je, že v prípade potreby opravy strešnej konštrukcie je možné zásobníky jednoducho odstrániť. Keď sa konštrukcia opraví, zásobníky sa opäť umiestnia na svoje miesto, čo zabezpečí, že zelená strecha zostane celistvá.


Súvisiaci článok
V Žiari nad Hronom odstraňujú bilbordy, chcú znížiť množstvo vizuálneho smogu
Čítajte viac >

Zdieľať článok

Ďakujeme, že nás čítate. V prípade, že ste našli v článku chybu, napíšte nám na redakcia@sp21.sk

Lock-icon

Pre pridávanie komentárov do diskusie sa musíteprihlásiť