Sobota 27. 07. 2024 06:59:47 | Meniny má Božena

Koncom januára sa v Tatrách preškoľovali kynológovia Horskej záchrannej služby

VYSOKÉ TATRY/ Koncom januára sa konalo vo Vysokých Tatrách zimné preškolenie kynológov Horskej záchrannej služby (HZS). Témou cvičenia bola organizácia záchrannej činnosti so psom a vyhľadávanie na lavíne. Ak sa chystáte do hôr, nikdy nepodceňujte výstrahy HZS a v záujme vlastnej bezpečnosti sa nimi riaďte.

Lenka Ménová|17. február 2024|13:00:06

Zdroj: FB Ministerstvo vnútra SR

Súvisiaci článok
V humenskej nemocnici čaká darcov špeciálny valentínsky odber krvi. Chýbať nebudú valentínske raňajky, fotostena, ani darčeky
Čítajte viac >

Kynológovia HZS, ktorí sú tiež často súčasťou medzinárodných záchranných akcií, spolu so svojimi štvornohými pomocníkmi prešli ešte v januári zimným preškolením na získanie a obnovenie odbornej spôsobilosti na záchrannú činnosť pomocou lavínového a pátracieho psa. Akcia sa konala vo Vysokých Tatrách v Doline Zeleného plesa.

Kto sú to kynológovia

Kynológovia sú psovodi, ktorých pomocníkmi sú služobné záchranárske psy. Vysoká úroveň práce našich kynológov je doslova svetoznáma a psovodi zo Slovenska sa často stávajú súčasťou veľkých záchranných akcií a školení. Pri práci psovodov a ich psov sa kladie dôraz na tímovú prácu, ovládateľnosť psa, motiváciu a ochotu hľadať, pohyblivosť a samostatnosť. Psovodi musia mať dostatočné teoretické i praktické znalosti poskytovania prvej pomoci.

Zdroj: FB Ministerstvo vnútra SR

Aké boli témy cvičenia

Hlavnou témou cvičenia bola organizácia záchrannej činnosti so psom. Ďalej to boli spôsoby nasadenia záchranára a psa na vyhľadávanie v lavíne. Každý návštevník hôr by mal poznať užitočné odkazy – upozornenia a výstrahy (hzs.sk), lavínová situácia (laviny.sk) a predpoveď počasia (shmu.sk).

Školenie a priebežné vzdelávanie záchranárov je mimoriadne dôležité

Jedným z pracovísk HZS je preto aj Školiace stredisko. Zaoberá sa udržiavaním a zvyšovaním kvalifikovanosti záchranárov a posúvaním kvality metodiky horskej záchrany. Ďalšie stredisko – Stredisko lavínovej prevencie (SLP) – funguje na Slovensku už od roku 1972. Zaoberá sa monitorovaním snehových zrážok, snehovej pokrývky a jej vývoja.

Partnerom HZS je aj Slovenský hydrometeorologický ústav (SHMU), ktorý poskytuje cenné údaje aj pre prácu SLP. Okrem klasickej predpovede počasia vydáva SHMU aj meteorologické a hydrologické výstrahy, stupne povodňovej aktivity a varovný systém kvality ovzdušia.

Zdroj: Ministerstvo vnútra SR

Štatistika zásahov HZS

Počet zásahov príslušníkov HZS v minulom roku 2023 opäť vzrástol. Horskí záchranári vykonali o 334 viac zásahov ako v predošlom roku 2022. Pomoc bola najčastejšie žiadaná v Nízkych Tatrách a alarmujúci je hlavne počet zásahov na lyžiarskych svahoch. Dôvodom je aj správanie sa lyžiarov a ich pohyb v teréne v nevhodných poveternostných podmienkach.

Druhý najvyšší počet zásahov si vyžadovalo stredisko Vysoké Tatry, kde pomoc potrebovali najmä pacienti v teréne. Takmer v polovici prípadov pomáhali záchranári domácim obyvateľom a pomohli aj turistom a lyžiarom spolu z 34 krajín sveta vrátane Slovenska. Hory si každoročne vyžiadajú svoje obete a v roku 2023 ich bolo 22, z toho 12 osôb zahynulo vo Vysokých Tatrách.

Pri písaní článku sme čerpali informácie z oficiálnej stránky hzs.sk.

Zdroj: FB Miniterstvo vnútra SR

Súvisiaci článok
Projekt Flopres rieši prevenciu bleskových povodní
Čítajte viac >

Zdieľať článok

Ďakujeme, že nás čítate. V prípade, že ste našli v článku chybu, napíšte nám na redakcia@sp21.sk

Lock-icon

Pre pridávanie komentárov do diskusie sa musíteprihlásiť