Sobota 07. 09. 2024 22:41:16 | Meniny má Marianna

Prešovské stredné školy majú možnosť zatraktívniť si školské prostredie

PREŠOV/ Prešovské stredné školy mali možnosť vypracovať a prihlásiť projekt, ktorý je zameraný na vylepšenie prostredia – to zahŕňa napríklad budovanie oddychových zón, klubovní, zatraktívnenia okolia školy, ale i dobrovoľnícke či ekoaktivity. Grantový program #zlepšimeto 2024 administruje RPMK – Rada mládeže Prešovského kraja.

Lenka Ménová|26. február 2024|12:00:06

Zdroj: FB RMPK - Rada mládeže Prešovského kraja

Súvisiaci článok
VIDEO Na prešovskej strednej škole majú robotického čašníka a inteligentné kvetináče. Na čo slúžia?
Čítajte viac >

Rada mládeže Prešovského kraja a Prešovský samosprávny kraj (PSK) aj v tomto roku vyhlásili grantový program #zlepšimeto s cieľom podpory fungovania školských parlamentov stredných škôl v Prešovskom kraji. Cieľom programu je skvalitnenie života študentov na stredných školách prostredníctvom angažovaných školských parlamentov (ŠP).

Celková suma aktuálneho ročníka programu, ktorý je podporovaný cez školské parlamenty, je 5000 eur. Maximálna výška grantu na jednu žiadosť je 500 eur. Spolufinancovanie projektu nie je povinné, no odporúča sa. Tohtoročná výzva bola zameraná na témy zelená budúcnosť, demokratická škola, škola ako jedna komunita, dobrovoľníctvo v škole a mimo nej, zlepšenie prostredia žiakov v škole.

Cieľové skupiny grantového programu

Primárnou cieľovou skupinou sú ŠP pôsobiace na stredných školách v rámci PSK. Ide o štátne, cirkevné i súkromné stredné školy. Sekundárnou cieľovou skupinou sú žiaci stredných škôl opäť v rámci PSK, ktorí sú členmi miestnej komunity.

Oprávneným žiadateľom o grant mohla byť fyzická osoba, nie mladšia ako 18 rokov, ktorá je zároveň členom alebo koordinátorom ŠP na strednej škole v Prešovskom kraji. Akceptovaný bude maximálne jeden projekt za jeden ŠP. Pri podávaní projektu netreba zabudnúť na povinnú konzultáciu s RMPK.

Koho výzva podporí a koho nie

Táto grantová výzva podporí projekty, ktoré sú v súlade s aktuálne platnými zákonmi SR a nariadeniami RÚVZ. Bodovo zvýhodní ŠP, ktoré sa ešte o tento grant neuchádzali. Podporí však aj tie ŠP, ktoré sa už o grant uchádzali, dokonca úspešne a podporu už v minulosti získali. Projekty by mali spojiť žiakov, učiteľov a školské orgány.

Podmienkou je, že projekty mali byť určené pre žiakov stredných škôl Prešovského kraja. Výzva nepodporí projekty, ktorým cieľom je nákup jednej pomôcky, zariadenia alebo služby. Výzva tiež nepodporuje bežné aktivity, nákup nehnuteľného majetku, či teambuildingové aktivity. Neslúži ani na úhradu miezd a honorárov. Všetky náklady sa musia dať preukázať príslušnými účtovnými dokladmi.

Čo je úlohou školského parlamentu

Školský parlament je vlastne základný demokratický orgán, s ktorým sa mladí ľudia stretávajú už počas svojho dospievania. V rámci ŠP sa tak majú možnosť podieľať na chode školy, na jej formovaní a ďalšom rozvoji. Prvýkrát môžu využívať právo voliť a byť volený. Mládež sa tak má možnosť osobnostne i občiansky rozvíjať. ŠP zároveň reprezentuje žiakov a zastupuje ich záujmy vo vzťahu k riaditeľovi a vedeniu školy.

Niektoré úspešné projekty grantového programu #zlepšimeto v minulých rokoch

Koncom októbra minulého roka 2023 slávnostne otvorili novú oddychovú zónu ŠACHGROUND na Strednej priemyslelnej škole stavebnej v Prešove.

Zdroj: FB RMPK - Rada mládeže Prešovského kraja

Chill zóna na Gymnáziu v Stropkove bola v rámci programu podporená dotáciou vo výške 500 eur. Gymnazisti si sami napísali aj zrealizovali projekt a výsledok naozaj stojí za to. Oddychovú zónu tak študenti využívajú už od novembra 2021, kedy sa program na ich škole realizoval.

Pri písaní článku sme čerpali informácie z oficiálnej webovej stránky rmpk.sk.

Zdroj: FB RMPK - Rada mládeže Prešovského kraja

Súvisiaci článok
V humenskej nemocnici čaká darcov špeciálny valentínsky odber krvi. Chýbať nebudú valentínske raňajky, fotostena, ani darčeky
Čítajte viac >

Zdieľať článok

Ďakujeme, že nás čítate. V prípade, že ste našli v článku chybu, napíšte nám na redakcia@sp21.sk

Lock-icon

Pre pridávanie komentárov do diskusie sa musíteprihlásiť