Sobota 27. 07. 2024 08:36:47 | Meniny má Božena

Aj v Banskobystrickom kraji budú protestovať farmári. Na aké dopravné obmedzenia sa pripraviť?

SLOVENSKO/ V súvislosti s protestom farmárov, avizovaným na štvrtok 22. februára, vydáva polícia Banskobystrického kraja informácie o dopravných obmedzeniach.

Andrea Chudová|21. február 2024|18:27:23

Protesty sú avizované na štvrtok 22. februára. Zdroj: Facebook/Polícia SR - Prešovský kraj

Súvisiaci článok
Farmári a gazdovia budú v pondelok protestovať na celom Slovensku
Čítajte viac >

V súvislosti s avizovaným protestom farmárov prináša polícia Banskobystrického kraja podrobné informácie k obmedzeniam v doprave, s ktorými treba rátať a to nielen na cestách Banskobystrického kraja, keďže ide o celoslovenskú akciu.

Okres Banská Bystrica

Traktory pôjdu z Badína po ceste I/69 a následne cez mesto na cestu I/66 smerom na Brezno až po hranicu okresu za Brusnom a späť, pričom sa k nim po trase budú pridávať poľnohospodári z okolitých družstiev s menšími traktormi bez závesných mechanizmov. Skončia na parkovisku na nám. Slobody v Banskej Bystrici. Blokádu ciest organizátori neplánujú. Časové rozpätie odhadujú od 9.00 hod. do 14.00 hod.

Okres Zvolen

Na cestu sa vydá asi 30 traktorov z obce Vígľaš v smere na Kriváň, na kruhovom objazde sa otočia – smer Zvolen po ceste I/16, cez Lieskovec, na križovatke pri hoteli Poľana (ZV) pôjdu na Dobrú Nivu pred OcÚ a späť. Jazdu začnú zhruba o 10.00 hod. a trvať by mala tri hodiny.

Okres Lučenec a Poltár

Akcia začína o 9.00 hod. a predpokladá sa asi 60 kusov poľnohospodárskej techniky. Jazdu začnú v Lučenci (OC STOP SHOP LUČENEC) na ceste I/75, prejdú Lučencom, na kruhovom objazde sa otočia späť na Vajanského – na svetelnej križovatke budú chvíľu stáť, kým sa zozbierajú do kolóny. Následne sa vydajú smerom na Vidinú, vo Vidinskej križovatke sa znovu otočia a vrátia sa za Lučenec na križovatku ciest I/16 a I/71 (Miraj Resort). Tu je plánovaná asi hodinová blokácia premávky po ceste I/16 aj I/71. Po hodine sa pohnú smerom na Nové Hony, v križovatke s cestou III/2642 odbočia na Kalinovo a následne do Poltára, kde jazdu okolo 15.00 hod. končia.

Vozidlá smerujúce z Maďarska budú policajnou hliadkou usmerňované V Boľkovskej križovatke, vozidlá smerujúce na Zvolen môžu použiť obchádzku cez Boľkovce a pri Pincinej pokračovať smer Košice, alebo opačnú stranu Boľkovskej križovatky smer II/585 smer Veľký Krtíš a použiť cesty smerujúce na Lovinobaňu.

Okres Veľký Krtíš

Protestné zhromaždenie začne o 9.00 hod. pričom pôjde o blokovanie cesty II/527 v obci Balog nad Ipľom pri kostole sv. Mikuláša a križovatky ciest I/75 a II/591 pri Slovenských Kľačanoch. Podľa vyjadrenia organizátorov k zablokovaniu premávky dôjde 4x na dobu 15 minút, pričom bude umožnený prejazd vozidiel záchranných a bezpečnostných zložiek a vozidiel verejnej prepravy osôb.

Okres Brezno

Od 12.00 hod. je plánovaný prejazd traktorov od Telgártu po Polomku a späť. Súbežne s ním začne jazdu druhá kolóna traktorov od Zadných Háln po Mýto pod Ďumbierom, následne bude pokračovať po ceste I/72 na Bystrú, Podbrezová časť Piesok, Chvatimech, Valaská až do Brezna. Plánovaný príchod do Brezna je o 14.45 hod. kde na hranici križovatky ciest I/66 – I/72 – II/529 (svetelná križovatka pri hoteli Ďumbier) budú v jednom jazdnom pruhu odstavené poľnohospodárske stroje na dobu asi 15 minút, pričom bude umožnený prejazd vozidiel záchranných zložiek.

Okres Rimavská Sobota

Protest začína o 10.00 hod. na Košickej ulici pred budovou Mlynov v Rimavskej Sobote. Následne sa kolóna asi 80 traktorov bude presúvať po ceste I/16 v smere na Košice, odbočí do mesta na ul. Jesenského a bude pokračovať cez ulicu Cintorínsku a Družstevnú, následne cez svetelnú križovatku na ul. Malohontskú, kde sa kolóna zdrží asi hodinu. Po hodine sa kolóna vydá von z mesta cez pripravovanú turbookružnú križovatku (vo výstavbe) a po ceste I/16 cez Babin Most do obce Ožďany ku kolibe Ožďany, odkiaľ sa po ceste I/16 vráti k budove Mlynov v Rimavskej Sobote. Ukončenie organizátori predpokladajú o 15.00 hod.

Okres Revúca

V čase od 11.00 hod. do 15.30 sa protestu zúčastní 20 poľnohospodárov a 20 traktorov. Poľnohospodári z okresu Revúca sa zhromaždia pri závode Gemerka v meste Tornaľa, kde počkajú na poľnohospodárov z okresu Rožňava a spolu sa budú presúvať po ceste I/16 v smere na Rožňavu. Poľnohospodári budú protestnú jazdu opúšťať individuálne podľa miesta bydliska. Podľa slov organizátora protestu, nebudú blokovať žiadnu cestu a ani inak obmedzovať ostatných účastníkov cestnej premávky.

Na týchto trasách bude viacero policajných hliadok, ktoré budú zabezpečovať verejný poriadok a usmerňovať dopravu. Policajti upozorňujú vodičov, aby sa v uvedenej dobe (pokiaľ je to možné) vyhli týmto úsekom. V prípade, že budú týmito úsekmi prechádzať, musia rátať s obmedzeniami. Zároveň všetkých účastníkov žiadajú, aby rešpektovali pokyny polície,


Súvisiaci článok
Uplynulo už šesť rokov od vraždy Jána Kuciaka a Martiny Kušnírovej
Čítajte viac >

Zdieľať článok

Ďakujeme, že nás čítate. V prípade, že ste našli v článku chybu, napíšte nám na redakcia@sp21.sk

Lock-icon

Pre pridávanie komentárov do diskusie sa musíteprihlásiť