Sobota 27. 07. 2024 01:55:47 | Meniny má Božena

OBJAVUJEME KRÁSY SLOVENSKA: Červený Kameň, impozantný skvost Malých Karpát

ČERVENÝ KAMEŇ/ Na kremencovom brale v Malých Karpatoch sa vypína hrad, ktorý dokáže prekvapiť svojou históriou i svojim zachovalým stavom. Vydajte sa dnes s nami za dobrodružstvom do Bratislavského kraja a odhaľte tajomstvá hradu Červený Kameň!

Alžbeta Mareková|2. marec 2024|13:00:06

Zdroj: Facebook/ Červený Kameň Hrad

Súvisiaci článok
OBJAVUJEME KRÁSY SLOVENSKA: Budatínsky hrad, miesto s bohatou históriou a príbehom nešťastnej lásky
Čítajte viac >

História hradu sa začala písať už v 13. storočí, kedy hrad založila česká kráľovná Konštancia, sestra uhorských kráľov Imricha a Ondreja II. Vo svojich začiatkoch bol hrad kráľovským majetkom. Vystriedal niekoľko majiteľov zvučných historických mien, ako napríklad Matúš Čák Trenčiansky, Fuggerovci, Pálfiovci, či Turzovci.

1.jpg Zdroj: Facebook/ Červený Kameň Hrad

Fuggerovci, nemecká rodina bankárov, získali Červený Kameň od Turzovcov. Gotický hrad využívali ako sklad tovarov, s ktorými obchodovali. Anton Fugger využil všetky dostupné poznatky svojej doby a prebudoval hrad na modernú renesančnú pevnosť. V dôsledku Tureckého ohrozenia, ktoré Uhorské kráľovstvo v tých časoch skľučovalo, sa Fuggerovci rozhodli Červený Kameň predať.

2.jpg Zdroj: Facebook/ Červený Kameň Hrad

Novým vlastníkom hradu sa stal mladý barón Mikuláš II. Pálfi. Nezískal však iba samotný hrad, ale aj srdce Márie Magdalény Fuggerovej, vnučky Antona Fuggera. Ich potomkovia boli vlastníkmi panstva až do roku 1945, neskôr bol hrad prehlásený za štátny kultúrny majetok. Rod Fuggerovcov prestaval vojenský hrad na reprezentačné rodinné sídlo, ich prestavby vytvorili vonkajší vzhľad hradu, ako ho poznáme dnes.

3.jpg Zdroj: Facebook/ Červený Kameň Hrad

Otázky o bežnom chode hradu, ale aj o nadchádzajúcich udalostiach pre redakciu SP21 zodpovedal Ľuboš Haršány, kultúrno-propagačný manažér Múzea Červený Kameň.

Ako vyzerá bežná starostlivosť o chod hradu? Koľko ľudí si vyžaduje?

  • Bežná starostlivosť o chod hradu zahŕňa mnoho činností a povinností, ktoré sú potrebné na udržanie múzea vo fungujúcom stave a zabezpečenie plynulého priebehu prevádzky. Zamestnanci zabezpečujú bezpečnosť návštevníkov a majetku múzea. Monitorujú priestory pomocou bezpečnostných kamier a v prípade potreby poskytujú návštevníkom pomoc. Sprievodcovia sprevádzajú návštevníkov v hradných expozíciách a poskytujú informácie o histórii, architektúre a významných majiteľoch, prípadne im zodpovedajú otázky. Na hrade sa v priebehu roka konajú rôzne podujatia, koncerty, výstavy alebo svadby. Pracovníci sa starajú o organizáciu týchto podujatí, vrátane zabezpečenia bezpečnosti, administratívy a logistiky.

4.jpg Zdroj: Facebook/ Červený Kameň Hrad

Aká je vízia hradu do budúcna?

  • Jednou z najväčších výziev pre múzeum je udržiavanie a obnova historických budov, ktoré sú súčasťou hradného areálu. Budovy majú významnú historickú a kultúrnu hodnotu, ale ich udržiavanie je náročné a finančne nákladné. Výzvou je tiež modernizácia výstavných priestorov a zlepšenie infraštruktúry pre návštevníkov. V neposlednom rade sa múzeum chce prispôsobiť novým trendom a spôsobom predaja a marketingu. Chceme vytvárať nové zážitky pre návštevníkov a modernizovať svoju ponuku, aby sme dokázali osloviť aj nových návštevníkov.

5.jpg Zdroj: Facebook/ Červený Kameň Hrad

Čo najviac fascinuje Vašich návštevníkov?

  • Na hrade Červený Kameň najviac fascinuje návštevníkov jeho majestátnosť a impozantnosť. Hrad sa nachádza na úpätí Malých Karpát nad obcou Častá a už z diaľky pôsobí ohromujúco svojou veľkosťou a architektúrou. Interiér hradu je tiež pôsobivý svojimi bohato zariadenými miestnosťami. Okrem toho sú návštevníci fascinovaní aj pekným výhľadom, ktorý sa ponúka z hradu na okolitú prírodu. Všetky tieto faktory spoločne tvoria unikátnu atmosféru, ktorá priťahuje návštevníkov hradu Červený Kameň.

6.jpg Zdroj: Facebook/ Červený Kameň Hrad

Aké udalosti sa v najbližšom období na hrade odohrajú?

  • Sezóna 2024 je pre Slovenské národné múzeum - Múzeum Červený Kameň výnimočná. Múzeum pristupuje k tematicky koncipovanej dramaturgii, reflektujúcej počas hlavnej sezóny nový stav bádateľskej činnosti múzea, či širšie kultúrno-spoločenské témy. Mimosezónne podujatia určené pre rodiny s deťmi, Veľká noc na hrade a Červenokamenské Vianoce, tak rámcujú hlavnú sezónu. 18. mája ju netradične otvorí Noc múzeí a galérií a až do konca septembra sa jej bude venovať výstava Za portrétom, séria diskusií Čaj o piatej, scénické podujatie Kráľova Metresa, či veľká odborná diskusia na záver sezóny počas festivalu Dožinky.

7.jpg Zdroj: Facebook/ Červený Kameň Hrad

POVESŤ

O hrade koluje mnoho povestí a legiend, jedna však rozpráva o jeho samotnom vzniku. Ešte pred začiatkom stavby bolo poverených dvanásť mudrcov, aby sa dohodli, na ktorom mieste hrad postavia. Úloha to nebola jednoduchá, museli vybrať strategickú polohu a postarať sa o to, aby sa hrad nemohol stať ľahkým terčom útočiacich armád. Mudrci sa radili a diskutovali mnoho dní, nakoniec však rozhodli, že hrad bude stáť na vrchu Kukla. Jeden z nich však s ostatnými nesúhlasil. Bol z nich síce najmladší, ale presvedčene tvrdil, že na vrchu Kukla hrad nič dobré nečaká. Hovorilo sa o ňom, že je miestom stretu zlých duchov, bosoriek a kadejakých iných mátoh. Navrhoval iný kopec, ostatní mudrci ho však vysmiali. Veď ho predsa prehlasovali, hrad bude stáť na vrchu Kukla!

8.jpg Zdroj: Facebook/ Červený Kameň Hrad

Práce sa začali hneď na druhý deň. Stavba takej pevnosti si vyžadovala mnoho mocných a šikovných mužov a robota im šla od ruky. Ani sa nenazdali a za jeden deň dokázali nielen základy vykopať, ale ešte aj časti múrov vytiahnuť do výšky. Tešili sa stavebníci zo svojej šikovnosti, ako aj mudrci zo svojho rozhodnutia. Veď takýmto tempom bude hrad onedlho hotový!

Prišla však noc a ako tma padla na stavenisko, na vrchu Kukla sa začali objavovať všakovaké bytosti. Nemýlil sa najmladší mudrc keď tvrdil, že tento vrch je domovom nadprirodzena. Nešlo však iba o mátohy, najprv k hradu pritancovali víly. Keďže mali ľudí v láske, aj s hradom mali dobré úmysly. Krehké víly nadvihli celú vybudovanú časť hradu a letom ho preniesli na iný kopec- ten, na ktorom chcel najmladší mudrc stavať.

Aké bolo prekvapenie robotníkov, keď ich ráno pozdravil iba prázdny vŕšok! Mudrci sa znova zišli a dali za pravdu tomu najmladšiemu. Ospravedlnili sa za svoje posmešky a vydali nové rozhodnutie: hrad bude stáť na mieste, kam ho preložili víly. A tak sa stalo, hrad Červený Kameň úspešne dokončili a stojí tam aj dnes.

Pri tvorbe článku sme využili informácie z nasledujúcich zdrojov: Hrady, zámky a kaštiele na Slovensku (Peter Maráky, Daniel Kollár, Janka Oršulová), www.hradcervenykamen.sk


Súvisiaci článok
OBJAVUJEME KRÁSY SLOVENSKA: Fiľakovský hrad, niekdajšia perla Uhorska
Čítajte viac >

Zdieľať článok

Ďakujeme, že nás čítate. V prípade, že ste našli v článku chybu, napíšte nám na redakcia@sp21.sk

Lock-icon

Pre pridávanie komentárov do diskusie sa musíteprihlásiť