Piatok 18. 10. 2024 03:29:07 | Meniny má Lukáš

Nechali by ste sa zlákať pochúťkami zo stredovekej kuchyne? Šancu ste mali v sninskom kaštieli

SNINA/ V Sninskom kaštieli sa nedávno uskutočnilo dlho očakávané podujatie pod názvom „V stredovekej kuchyni“. Podujatím prítomných sprevádzala Simona Albertová, ktorá zároveň pripravovala všetky historické dobroty na ochutnávku pre návštevníkov. Tí prežili nezabudnuteľný večer a jedinečný gastronomický zážitok.

Lenka Ménová|5. marec 2024|15:00:06

Zdroj: FB AMIS v historickej kuchyni / Historical cooking

Súvisiaci článok
Slovenský tím získal na prestížnej kulinárskej olympiáde kuchárov a cukrárov až tri bronzové medaily
Čítajte viac >

Návštevníci mali možnosť ochutnať autentické sladké i slané pokrmy, ktoré ich svojou vôňou a zvlášť chuťou preniesli na miesta dávno minulé. Všetky jedlá boli pripravené podľa pôvodných stredovekých receptov. Prekvapením bolo remeselné pivo, ktoré čapovali v historickej atmosfére kamennej pivnice kaštieľa.

Podujatím sprevádzala stredoveká kuchárka Simona Albertová

Historička, členka AMIS a mimoriadne nadaná kuchárka Simona Albertová prítomných zaviedla do dejín stredovekej gastronómie. Poskytla im nielen rôzne zaujímavosti, ale aj v dnešnej dobe už ťažko uveriteľné fakty. Počet miest bol limitovaný a vstupné vo výške 3 eurá na osobu bolo naozaj symbolické, navyše zahŕňalo jedlo a pitie.

Zdroj: FB Sninský kaštieľ

V historickej kuchyni AMIS sa varia historické jedlá

Sezóna historického varenia, kedy je skupina AMIS často pozývaná na rôzne akcie a podujatia u nás i v zahraničí, pomaly začína. V Sninskom kaštieli mali návštevníci v rámci podujatia možnosť vyskúšať napríklad kura po uhorsky, pivný chlebík, či tvarohové baby.

Zaujímavosti zo stredoveku

Stredoveký človek jedol zväčša iba dvakrát denne – neskoré raňajky a skorú večeru. V piatok si ľudia radi dopriali pôstne jedlá i vodné živočíchy. A nemáme na mysli ryby a raky, ale napríklad vydru alebo bobra. Možno neviete, že najčastejšie používaným materiálom na výrobu kuchynských pomôcok bola v stredoveku keramika. Bola totiž pomerne ľahko nahraditeľná, lacná a udržiavateľná.

Čomu sa venuje spoločnosť AMIS

Spoločnosť AMIS v historickej kuchyni / Historical cooking okrem mnohých iných aktivít napríklad lektoruje workshopy dobovej kuchyne. Pripravujú sa prednášky, verejné prezentácie a ochutnávky, pričom len v minulom roku 2023 rozdali 10 tisíc ochutnávok. Niekedy patria medzi najchutnejšie tie najjednoduchšie jedlá a AMIS na svojej FB stránke ponúka pravé stredoveké recepty, ktoré si podľa nich môžete doma vyskúšať.

Zaujímavosti o jedlách našich predkov

Kukurica sa dlhé obdobie pestovala len ako krmivo pre zvieratá. V 18. storočí panovník vydal nariadenie, že je povinné na záhradách pestovať aj zemiaky, ktoré dovtedy všetci odmietali z dôvodu, že ich nadzemné časti sú jedované. Konzumujú sa hľuzy, ktoré sú pod zemou, a to ľuďom nedávalo logiku. Takže prvopočiatky typických slovenských halušiek sú aj o tom, že niekto nám prikázal povinne pestovať zemiaky.

Možno sa to tak nezdá, ale stredoveká kuchyňa nebola chudobná, ale naopak plná surovín a dostatočne pestrá. Stravovanie bolo však vždy pripravované vzhľadom na spoločenskú vrstvu a majetok. Vo vyšších kruhoch boli hostiny, predovšetkým svadobné, veľmi pompézne a slávnostné, s množstvom vyberaného jedla a pitia, umiestneného vo vzácnych nádobách.

Nuž, ale ochutnať páva v kyselici, kašu z teľacieho mozgu, alebo veveričky podávané s ovocím, na to by sme dnes potrebovali asi silný žalúdok.

Zdroj: FB Sninský kaštieľ
Zdroj: FB Sninský kaštieľ
Zdroj: FB Sninský kaštieľ
Zdroj: FB Sninský kaštieľ

Súvisiaci článok
Vo Veľkom Šariši majú vlastnú komunitnú pec. Nedávno zažila svoju premiéru a bol to veru parádny zážitok
Čítajte viac >

Zdieľať článok

Ďakujeme, že nás čítate. V prípade, že ste našli v článku chybu, napíšte nám na redakcia@sp21.sk

Lock-icon

Pre pridávanie komentárov do diskusie sa musíteprihlásiť