Utorok 17. 09. 2024 18:54:10 | Meniny má Olympia

Podnik medzitrhu práce poskytne dôstojné bývanie a šancu na lepší život 115 klientom

BANSKÁ BYSTRICA/ Na tohtoročný september pripravil Banskobystrický Podnik medzitrhu práce projekt nesúci prvky princípu housing-led. Ide o zabezpečenie štandardného, ​​cenovo dostupného, ​​udržateľného a samostatného bývania pre cieľovú skupinu sociálne, zdravotne a inak znevýhodnených osôb spolu s poskytovaním sociálnej intervencie a odbornej pomoci.

Andrea Chudová|10. marec 2024|17:03:43

Podnik medzitrhu práce v Banskej Bystrici funguje od roku 2012. Zdroj: pmpbb.eu

Súvisiaci článok
Banskobystrická hudobná jar začne už o týždeň. Zaznie aj historicky prvá znelka od Petra Franzena
Čítajte viac >

Podnik medzitrhu práce pôsobí v Banskej Bystrici už dvanásť rokov. Aplikuje nový koncept medzitrhu práce, ktorý ako medzistupeň medzi nezamestnanosťou a trvalým zamestnaním pripraví znevýhodnené osoby na návrat na trh práce. Jeho aktivita priniesla veľa práce znevýhodneným a zraniteľným jednotlivcom, často bez domova.

Venuje sa spoločensko-prospešným službám ako je oprava dlažobných kociek, kosenie trávnikov, hrabanie lístia, maľovanie zábradlí alebo čistenie verejných priestranstiev.

IMG_20191014_103605-1024x512.jpg Oprava dlažobných kociek na Banskobystrickom námestí. Zdroj: pmpbb.eu

Šanca pre všetkých

Mestský sociálny podnik sa angažuje v iniciatíve Ministerstva práce, sociálnych vecí a rodiny SR, zameraný na podporu prístupu k bývaniu a zabezpečenie dostupného bývania pre týchto ľudí. V prípade dosiahnutia zisku mimorozpočtových zdrojov plánuje Podnik medzitrhu práce začať s realizáciou projektu v septembri 2024.

Cieľom je poskytnúť cenovo dostupné nájomné bývanie so sprievodnými opatreniami pre ohrozené skupiny obyvateľov. V projekte chce implementovať housing-led prístupy spočívajúce v zabezpečení štandardného, ​​cenovo dostupného, ​​udržateľného a samostatného bývania pre cieľovú skupinu, spolu s poskytovaním sociálnej intervencie a odbornej pomoci (napr. právnej, psychologickej atď.), ako preventívne opatrenie na ochranu zdravia a života ľudí, ktorí nemajú alebo stratili prístup k vlastnému bývaniu.

326391447_5707521259365821_7260932491738428779_n.jpg Podnik medzitrhu práce plánuje začať s realizáciou projektu v septembri 2024. Zdroj: Facebook Podnik medzitrhu práce, no, rsp

„V aktuálnom projekte sa zameriame najmä na ľudí bez domova, osoby s nízkym príjmom, jednočlenné rodiny s deťmi, zdravotne postihnutých, mladých dospelých odchádzajúcich z ústavnej starostlivosti, seniorov a zraniteľné skupiny obyvateľov. Naším cieľom je do projektu zapojiť približne 115 klientov, z ktorých si 20 udrží bývanie aj po skončení projektu. Verím, že budeme úspešní,“ objasňuje Zuzana Stanová, riaditeľka SČK Územný spolok Banská Bystrica.

Do výzvy rezortu práce, sociálnych vecí a rodiny sa zapojil aj Slovenský Červený kríž, Územný spolok Banská Bystrica, ktorý má bohaté skúsenosti s prácou so zraniteľnými skupinami osôb. Za uplynulé tri roky sa im podarilo systematickou prácou s klientmi vrátiť z „ulice“ do pracovného života so samostatným bývaním 56 klientov. Zároveň, prostredníctvom programu Európskej komisie s názvom Safe homes pomohli od novembra 2022 ku dnešnému dňu 140 vysídleným rodinám z Ukrajiny a 20 rodinám zo Slovenska nájsť nový domov, prácu a zázemie.

DSC_0124.jpg Cieľom je do projektu zapojiť približne 115 klientov, z ktorých si 20 udrží bývanie aj po skončení projektu. Zdroj: pmpbb.eu

Problém bezdomovectva zhoršujú patologické javy

Podnik medzitrhu práce však nebojuje len s nezamestnanosťou. Musí riešiť aj patologické javy v oblasti sebadisciplíny jednotlivcov, ich zhoršenej sociálnej interakcie, adaptácie na tímovú prácu a ďalších negatívnych javov u zamestnancov. Podnik posilňuje ich odolnosť voči dlhovej pasci a veľmi častým exekúciám, preventívne pôsobí proti „fenoménu“ neplatičstva najmä voči verejnej správe.

„Ambíciou podniku je vytvárať vhodné podmienky k sprístupneniu housing-led služieb na území mesta a v jeho blízkom okolí pre vybranú cieľovú skupinu, ktorá sa ocitla v nepriaznivej životnej situácii. Je, žiaľ, pravdou, že v dôsledku straty bývania vznikajú ľuďom i ďalšie problémy – zhoršený zdravotný stav, zadlženosť, strata sociálnych kontaktov, pracovných návykov a zručností či demotivácia, čo môže viesť k následnému vyčleneniu zo spoločenského života a izolácii,“ hovorí projektová manažérka a ekonómka z Podniku medzitrhu práce, Lucia Babiaková.


Súvisiaci článok
Urológovia v banskobystrickej nemocnici urobili už päťtisícu roboticky asistovanú operáciu
Čítajte viac >

Zdieľať článok

Ďakujeme, že nás čítate. V prípade, že ste našli v článku chybu, napíšte nám na redakcia@sp21.sk

Lock-icon

Pre pridávanie komentárov do diskusie sa musíteprihlásiť