Utorok 14. 05. 2024 09:25:20 | Meniny má Bonifác

Severný obchvat Prešova je horúcim želiezkom v ohni Prešovčanov v ankete Stavba roka 2023

SLOVENSKO/ PREŠOV Široká verejnosť má možnosť hlasovať v ankete Stavba roka 2023 – Cena verejnosti. Pozrite si nominované stavby a vyberte takú, ktorá si podľa vás zaslúži titul. Ide už o 29. ročník celoštátnej verejnej neanonymnej súťaže, ktorej poslaním je podpora kvality stavebných diel, realizovaných na Slovensku.

Lenka Ménová|15. marec 2024|10:00:06

Zdroj: FB Stavba roka SR

Súvisiaci článok
Naše veľhory budú o niečo čistejšie. Vo Vysokých Tatrách budú testovať kompostovacie toalety
Čítajte viac >

Jedným z gestorov súťaže je Ministerstvo dopravy Slovenskej republiky

Garantmi kvality realizácie ankety sú: Zväz stavebných podnikateľov Slovenska, Slovenská komora stavebných inžinierov a Slovenská komora architektov. Odborná porota s medzinárodnou účasťou vyhodnotila stavby prihlásené do súťaže Stavba roka 2023. Vyhlásenie ocenených bude súčasťou slávnostného galavečera, ktorý odvysiela RTVS 21. marca o 20:00 hod.

Hlavnou cenou súťaže je ocenenie titulom STAVBA ROKA

Porota môže udeliť hlavnú cenu v kategórii „Budovy“ a v kategórii „Inžinierske stavby“. Súčasťou 29. ročníka súťaže je aj 14. ročník ankety o Cenu verejnosti 2023, ktorá bude udelená na základe hlasovania na portáli www.asb.sk. Slávnostné vyhlásenie výsledkov súťaže a odovzdanie cien sa bude konať 21. marca v Zimnej jazdiarni Bratislavského hradu v Bratislave.

R4 Prešov, severný obchvat, I. Etapa získal nomináciu na Stavbu roka

Trasa je na začiatku úseku západne od mesta Prešov napojená na diaľnicu D1 v mimoúrovňovej križovatke Prešov – západ. Následne je vedená po svahu vrchu Bikoš nad údolím Šarišského potoka. V km 1,669 na nachádza južný portál tunela „Bikoš“. Severný portál tunela je v km 2,824. Zo severného portálu tunela rýchlostná cesta križuje mostným objektom dĺžky 457 m cyklistický chodník, rieku Torysa, železničnú trať Košice – Muszyna a cestu I/68. Na konci trasy sa nachádza mimoúrovňová križovatka Prešov – sever („Dúbrava“) s cestou I/68. Súčasťou Severného obchvatu Prešova, I. etapy, je aj preložka cesty I/68 v dĺžke takmer 2 kilometre.

Zdroj: FB Stavba roka SR

Ďalšie nominované stavby

Medzi ďalšie nominované stavby patrí napríklad rekonštrukcia Slovenskej národnej galérie v Bratislave, Kreatívne centrum Trnava, rekonštrukcia budovy Bratislavského bábkového divadla, Nordcity Obchodná v Žiline, či rekonštrukcia a modernizácia školského závodu Gastrocentrum Trenčín.

Víťazi minulého ročníka Stavba roka 2022

V minulom roku získala hlavnú cenu v kategórii Inžinierske stavby Modernizácia trate Púchov – Žilina, I. etapa. Hlavnú cenu v kategórii Budovy získala Nemocnica Bory v Bratislave. Udelené boli aj ďalšie ceny, pričom Cenu verejnosti v minulom roku získala Lanová dráha Jasná, Biela púť – Priehyba (novostavba). Cieľom a prínosom stavby bolo zvýšiť komfort a rýchlosť dopravy klientov z Bielej Púte na Priehybu, ktorí odtiaľ pokračujú existujúcou lanovkou Funitel na Chopok.

Vybudovanie lanovky má významný prínos, a to zjednodušenie a zrýchlenie dopravy klientov na Priehybu a Chopok nielen v zimnej, ale aj v letnej sezóne. Zároveň sa postavením novej lanovky sprístupnila Priehyba a Chopok aj hendikepovaným návštevníkom z pohľadu parkovania a nástupu na lanovú dráhu.

Nenechajte si ujsť príležitosť vybrať svojho favorita z nominovaných stavieb a zahlasovať prostredníctvom vyššie uvedenej webovej stránky (asb.sk). Sledujte tiež galavečer, ktorý odvysiela RTVS v priamom prenose vo večernom vysielaní 21. marca.

Pri písaní článku sme čerpali informácie z oficiálnej stránky stavbaroka.eu.

Zdroj: FB Stavba roka 2023

Súvisiaci článok
V Prešove vybudujú nový most na štýl Apollo. Obyvateľov čakajú dopravné obmedzenia až do októbra
Čítajte viac >

Zdieľať článok

Ďakujeme, že nás čítate. V prípade, že ste našli v článku chybu, napíšte nám na redakcia@sp21.sk

Lock-icon

Pre pridávanie komentárov do diskusie sa musíteprihlásiť