Streda 15. 05. 2024 20:25:46 | Meniny má Žofia, Sofia

SRDCOM Z DEDINY: Spoznajte zaujímavú históriu a okúzľujúce prostredie obce Hvozdnica!

HVOZDNICA/ Naše dnešné cesty povedú na sever stredného Slovenska, do Žilinského kraja. Tu, v pôvabnej Bytčianskej kotline a v tôni Javorníkov, spočíva neobyčajná dedinka. Poďte s nami dnes objaviť históriu, súčasnosť a krásy obce Hvozdnica!

Alžbeta Mareková|19. marec 2024|13:00:06

Zdroj: Facebook/ Hvozdnica

Súvisiaci článok
SRDCOM Z DEDINY: Jej históriu písali vojnové konflikty, dnes v nej ľudia nájdu podmanivý pokoj. Spoznajte dedinku Prietrž
Čítajte viac >

Archeologické nálezy z týchto miest dokazujú, že chotár obce bol obývaný už v dávnych dobách. Prvé písomné zmienky o obci však pochádzajú z roku 1250. Územie obce v minulosti zahrňovalo aj dnešnú Štiavnickú dolinu, až po moravské hranice.

1 fb Hvozdnica.jpg Zdroj: Facebook/ Hvozdnica

„Dozvedáme sa, že keď bán Filip mal po tatárskom vpáde v rokoch 1241 až 1242 tak spustošené všetky svoje majetky, že si nemal kam skloniť hlavu, udelil mu panovník Belo IV. majetok na zemiach Hvozdnica a Bytča. Toto darovanie možno datovať do druhej polovice roku 1242, keď Tatári opustili Uhorsko, alebo do roku 1243. Dedina sa v listine spomína ako Hoznucha. A tak Hvozdnica v roku 1250 prvý raz vystúpila zo svojej anonymity na javisko dejín,“ informuje obec na svojej webovej stránke.

Priame údaje o vlastníckych pomeroch po roku 1250 sa nezachovali, zo zachovaných dokumentov sa však dá predpokladať, že majetok zmenil vlastníkov. V 14. storočí patrila dedina k považskobystrickému hradnému panstvu.

2 fb Hvozdnica4.jpg Zdroj: Facebook/ Hvozdnica

„O ďalších osudoch dediny dlho nemáme správ. Keď sa stala majetkom bystrického panstva, prešla niekedy v 14. storočí na žilinské právo. Jeho podstatou bolo dedičné richtárstvo (šoltýs, škultét, fojt, advokát) a dedičná držba pôdy lokátorom a všetkými obyvateľmi dediny,“ oznamuje obec. O storočie neskôr život obyvateľov na celom území Slovenska poznačili vojnové udalosti.

„Vývoj v poľnohospodárstve sa však nezastavil. Hvozdnica, ktorá žila na zákupnom práve, si v 15. storočí udržala niektoré výdobytky z predchádzajúceho obdobia a ešte tu nedošlo k celkovému úpadku právnej hodnosti škultéta,“ dodáva obec.

3 fb Hvozdnica3.jpg Zdroj: Facebook/ Hvozdnica

Nasledujúce 16. storočie sa nieslo v duchu ekonomickej krízy, ktorá sa nepriaznivo podpísala na životoch poddaného ľudu. Celospoločenská kríza, ktorá premohla Uhorsko, prerástla do cirkevno-náboženskej reformácie. Zákony, ktoré sa proti poddanému ľudu presadili, mali značný dosah aj na dediny v považskobystrickom panstve.

4 Hvozdnica fb.jpg Zdroj: Facebook/ Hvozdnica

„Sedliaci z Hvozdnice vykonávali všetky druhy poľnohospodárskych prác na panskej pôde. Orali, siali, žali obilie, kosili lúky a odvážali seno. Každý Hvozdnický sedliak dvakrát ročne chystal dva vozy dreva a bol povinný ich doviezť najčastejšie k bystrickému hradu. Okrem toho odovzdával zemepánovi ročne desať trámov. Drevo musel vyrúbať, spracovať a dopraviť k brehom Váhu. Z urbára sa zračí, že niektorí sedliaci si privyrábali stínaním a spracovaním dreva. V takomto prípade museli dať zemepánovi až 400 kusov otesaného, alebo stavebného dreva,“ uvádza obec na svojej webovej stránke.

5 fb Hvozdnica5.jpg Zdroj: Facebook/ Hvozdnica

Dejiny obce odkazujú na pracovitých ľudí, ktorí sa statočne vedeli popasovať s neľahkými osudmi a náročnými výzvami svojej doby. Dnešní obyvatelia sú na svoju históriu hrdí a radi si ju pripomínajú, napríklad aj umením. V obci je v činný aj Spevácky zbor a folklórna skupina Javorníček. Svoje miesto tu majú aj športovci a všetci obyvatelia fandia futbalovému klubu TJ Hvozdnica.

Dominantou obce je Kostol svätého Svorada a Benedikta, splnené želanie niekoľkých generácií občanov. Má moderný vzhľad a v jeho veži sa nachádzajú tri zvony, ktoré sú zasvätené svätému Cyrilovi a Metodovi, svätému Jozefovi a Panne Márii.

6 hvozdnica-kostol-large.jpg Zdroj: www.hvozdnica.sk

Okrem kostola nájdete v obci aj tri kaplnky. Kaplnka v Hornom poli patrí k najstarším v obci a na mieste, kde stojí, vraj kedysi strašilo. Druhá stavba, Kaplnka na Záhumní, bola postavená ešte pred prvou svetovou vojnou a dal ju postaviť drotár Ondrej Jánošík. Treťou je Kaplnka pod Hájom. Obec Hvozdnica má aj svoje pútnické miesto- Cestu bolesťami a radosťami Panny Márie.

7 hvozdnica-kaplnka-large.jpg Zdroj: www.hvozdnica.sk

Pokiaľ zatúžite po pokojnej prechádzke, lepšie miesto než okolie vodnej nádrže by ste ťažko hľadali. Nádrž je súčasťou derivačného kanála Vážskej kaskády a slúži na akumuláciu pre vodnú elektráreň Mikšová. V letných mesiacoch poteší rybárov, v zime zas všetkých nadšencov korčuľovania a amatérskeho hokeja.

8 Mgr. Peter Cedzo1.jpg Zdroj: Facebook/ Hvozdnica, Mgr. Peter Cedzo

Otázky o súčasnom stave obce, ale aj o jej plánoch do budúcna, zodpovedal pre redakciu SP21 starosta obce Hvozdnica, Ing. Martin Šimún.

Ako by ste zhodnotili aktuálny stav obce?

  • Podarilo sa nám získať financie na zrealizovanie rôznych aktivít a samozrejme sa uchádzame aj o získanie podpory pri rôznych projektoch, ako je obnova Obecného domu a rekonštrukcia a modernizácia športovej infraštruktúry. Obec zrealizovala v roku 2023 ďalšiu etapu obnovy/ výmeny verejného osvetlenia a to z pôvodných svietidiel za nové, energeticky menej náročné svietidlá. Toto prispeje k zvýšeniu komfortu a bezpečnosti v obci, ale aj do budúcna šetrí financie, hlavne v tejto dobe, keď ceny energií mnohonásobne vzrástli.

9 Zvonica-po-rekonstrukcii-v-roku-2017.jpg Zdroj: www.hvozdnica.sk

Aká je vízia obce do budúcna?

  • V roku 2024 pripravujeme záverečnú III. etapu a dokončenie výmeny svietidiel. Pokračuje aj výstavba a dokončenie nového bytového domu s podporou dotácie Ministerstva dopravy a Štátneho fondu rozvoja bývania. Nemalou investíciou bude výmena presluhujúcich kotlov vo všetkých bytoch v bytovom dome 357. Pracujeme na legislatívnom doriešení ďalšej etapy chodníka a časti rozšírenia kanalizácie a vodovodných prípojok. Okrem toho chceme samozrejme rozvíjať a podporovať aj spoločenský a kultúrny život v našej obci. Pripravujeme akcie ako sú: Deň matiek, Jánska vatra, Deň detí a rodiny, Hvozdnické hody, Adventný ping-pongový turnaj, Turnaj v malom futbale o pohár starostu obce a iné...

10 fb Hvozdnica2.jpg Zdroj: Facebook/ Hvozdnica

Ak by k Vám prišiel turista, čo by ste mu odporučili v obci navštíviť?

  • Určite by som mu odporučil Cestu radosťami a bolesťami Panny Márie. Je to jedinečné dielo, ktoré sa nachádza na Slovensku iba ojedinele. Kaplnky navrhoval Miroslav Minárik mladší, samotnú výstavbu s pomocou obecných zamestnancov zrealizoval Juraj Jakubík starší, ktorý je aj autorom reliéfov s výjavmi jednotlivých tajomstiev, ktoré sa odlievali v ateliéri akademického sochára Dušana Hagaru. Materiál z výkopov sa maximálne využil na terénne úpravy, veľká časť kameňov bola použitá na oporné múry. Ostatné kamene pochádzajú z našej doliny – zo základov starých domov, z potokov a ciest. Slávnostné otvorenie a požehnanie cesty bolo 15. septembra v roku 2020.

11 Mgr. Peter Cedzo.jpg Zdroj: Facebook/ Hvozdnica, Mgr. Peter Cedzo

Pri potulkách Žilinským krajom určite zablúďte aj do Hvozdnice. Dynamicky napredujúca obec dostáva menej pozornosti, než by si zaslúžila. Užite si prechádzku popri vodnej nádrži a nechajte sa očariť pokojom okolitej prírody.

Pri predstavovaní obce sme vychádzali z oficiálnej stránky obce Hvozdnica


Súvisiaci článok
SRDCOM Z DEDINY: Vedeli ste, že na Slovensku máme unikátny Bocianopolis? Poďte s nami spoznať Zemplínske Hradište!
Čítajte viac >

Zdieľať článok

Ďakujeme, že nás čítate. V prípade, že ste našli v článku chybu, napíšte nám na redakcia@sp21.sk

Lock-icon

Pre pridávanie komentárov do diskusie sa musíteprihlásiť