Streda 23. 10. 2024 06:50:33 | Meniny má Alojzia

V júli zatvoria 10 detských pohotovostí. Aj pre okres Námestovo, kde sa rodí najviac detí na Slovensku. Petičný výbor, aj županka chcú bojovať

SLOVENSKO/NÁMESTOVO/ Až desať ambulancií pohotovostnej služby pre deti a dorast po celom Slovensku sa má zatvoriť od 2 júla. V novembri potom ďalších päť. V niektorých to však neprejde úplne hladko. Jednou z nich je aj tá v Námestove. Proti jej rušeniu vzniká silný tlak zo strany samospráv, občanov, pediatrov, poslancov, aj županky. Ministerstvo je však zatiaľ neoblomné.

Michal Filek|15. marec 2024|10:20:11

Petičný výbor. Zdroj: Facebook/Igor Janckulík

Súvisiaci článok
Rušením detských pohotovostí chcú dosiahnuť dostupnosť detských lekárov pre všetkých pacientov
Čítajte viac >

Už predchádzajúce vedenie ministerstva zdravotníctva sa pustilo do veľkého upratovania detských pohotovostí na celom Slovensko. Nová ministerka Zuzana Dolinková v reforme pokračuje. Do konca roka 2024 má z pôvodných 61 detských pohotovostí zostať len 40. Doteraz ich zavreli šesť. Od 2. júna skončí ďalších desať a v novembri posledných päť.

V druhej várke je aj pohotovosť v Námestove. Proti jej zrušeniu vznikol odpor odbornej verejnosti a rodičov a aj petícia.

„Je nepochopiteľné, že tam, kde sa rodí najviac detí, chce ministerstvo zdravotníctva zrušiť detskú pohotovosť,“ hovorí opozičný poslanec parlamentu (KDH) a zároveň poslanec zastupiteľstva Žilinského samosprávneho kraja a predseda petičného výboru za zachovanie detskej pohotovosti v Námestove.

Pred niekoľkými dňami sa opäť zišiel petičný výbor, ktorý sa skladá aj z poslancov Žilinského samosprávneho kraja za okres Námestovo. Snaží sa nájsť také riešenie, aby k zrušeniu nedošlo.

418830865_996923478461793_7809755294923970313_n.jpg

S rušením nesúhlasí ani županka Erika Jurinová.

„Som za zachovanie pevného bodu detskej pohotovosti v Námestove. Pri stretnutiach na ministerstve, ako aj v pripomienkovom konaní k legislatíve týkajúcej sa zrušenia pevných bodov detskej pohotovostnej služby sme žiadali zachovanie pevného bodu APS v Námestove s argumentáciou najvyššej pôrodnosti v kraji a ťažkej dostupnosti viacerých lokalít. Pripomienky boli však zo strany MZ SR zamietnuté,“ uviedla Jurinová.

Pediatri potom vyvolali diskusiu na ministerstve, za účasti združenia samosprávnych krajov SK 8. Témou bol nedostatok pediatrov. Výsledkom diskusie bolo stanovenie kritérií detských pohotovostí, ktorými sú veľkosť spádu, blízkosť ústavného zdravotníckeho zariadenia a minimálny počet lekárov (15 lekárov na spád).

„Faktom je, že priemerný vek pediatrov je 59 rokov ako aj to, že 37 % z nich má nad 65 rokov. Preto hrozí, že ak bude na lekárov (najmä v dôchodkovom veku) vyvíjaný tlak, ukončia svoju ambulantnú prax, čím ich ambulancie zaniknú. A nielen že nebude dosť lekárov na služby na pohotovosti, ale rodičia nebudú mať možnosť zdravotnej starostlivosti svojich detí. Zároveň by sa enormne navýšil nápor na zostávajúce detské ambulancie,“ hovorí žilinská županka.

Podľa Jurinovej je problém nedostatku lekárov komplexný, a preto je potrebné ho tak aj riešiť.

„Záleží nám na zachovaní dostupnosti zdravotnej starostlivosti pre všetkých obyvateľov regiónu a teda i malých pacientov. Náš postoj k riešeniu problému detskej pohotovosti budeme tlmočiť ministerke zdravotníctva na stretnutí, ktoré máme naplánované už budúci týždeň,“ uzavrela Erika Jurinová.

432311237_3884356371797230_8885837504075360299_n.jpg

POHOTOVOSTI, KTORÉ SA MAJÚ ZRUŠIŤ V NOVEMBRI

  • Dubnica nad Váhom (po novom Považská Bystrica)
  • Kráľovský Chlmec (po novom Trebišov)
  • Partizánske (po novom Topoľčany)
  • Pezinok (po novom Bratislava)
  • Šaľa (po novom Nové Zámky)

Súvisiaci článok
Petíciu proti zrušeniu detskej pohotovosti v Šali podpísalo vyše 4 700 ľudí
Čítajte viac >

Zdieľať článok

Ďakujeme, že nás čítate. V prípade, že ste našli v článku chybu, napíšte nám na redakcia@sp21.sk

Lock-icon

Pre pridávanie komentárov do diskusie sa musíteprihlásiť