Sobota 07. 09. 2024 18:44:21 | Meniny má Marianna

Upracme si Slovensko! Požiadajte o balíček pomôcok a pustite sa do práce

SLOVENSKO/ Občianske združenie Upracme Slovensko prichádza s celoslovenskou iniciatívou pre krajšie Slovensko. Zapojiť sa do nej môžete aj vy kedykoľvek od 21. marca do 22. apríla. Stačí zaregistrovať svoje upratovanie, vybrať si bezplatne z troch druhov balíčkov, ktoré obsahujú vrecia a rukavice, a do pár dní budú u vás.

Andrea Chudová|18. marec 2024|17:00:07

V roku 2023 vyzbieralo Slovensko vďaka iniciatíve 425 ton odpadu. Zdroj: Facebook Očami prírody

Súvisiaci článok
V Banskej Bystrici sa triediť odpad oplatí. Do záhrady si môžete odniesť až 200 l kompostu
Čítajte viac >

Občianske združenie Upracme Slovensko spája od roku 2018 jednotlivcov, skupinky, menšie organizácie a firmy pod jednu iniciatívu tak, aby sa vedeli vzájomne koordinovať, zdieľať know-how, materiálne vybavenie a mapovať nelegálne skládky. Aktívna fáza iniciatívy pre krajšie Slovensko bude tento rok prebiehať od 21. marca do 22. apríla 2024.

Do iniciatívy je možné zapojiť sa ako súčasť upratovacej čaty alebo ako iniciátor samotného upratovania. Pre vytvorenie samostatného upratovania stačí zaregistrovať svoje upratovanie na webe a kliknúť na žiadosť o pomôcky.

Na výber sú druhy balíčkov, ktoré obsahujú vrecia a rukavice:

  • Balík A pre 5 – 10 ľudí
  • Balík B pre 10 – 15 ľudí
  • Balík C pre 15 – 25 ľudí

Pomôcky na upratovanie zabezpečuje združenie hlavne vďaka generálnemu partnerovi Lidl Slovensko. Ten pošle balíček upratovacích pomôcok, o ktoré treba požiadať najmenej 10 dní pred upratovacou akciou. O pomôcky sa žiada po registrácii upratovania.

Upratovať môžu zúčastnení kdekoľvek na Slovensku, či už ide o mestá, obce, lesy, parky alebo vodné plochy. Zoznam plánovaných upratovaní bude tiež postupne uverejňovaný na webe iniciatívy.

Webaktualita1.width-1000.jpg

Miesta nelegálnych skládok mapuje aj aplikácia či web stránky TrashOut, kde je možné registrovať sa, či pridať miesto, ktoré by si zaslúžilo očistu.

Kto je "Upracme Slovensko"?

"Sme partia mladých ľudí, ktorí sa už nemohli pozerať na to, v akom stave sa nachádza naša príroda a okolie. Rozhodli sme sa na Slovensko priniesť celosvetovú iniciatívu “World Cleanup Day” (v preklade Svetový čistiaci deň), ktorá každý rok aktivizuje vyše 150 krajín a milióny dobrovoľníkov po celom svete v zbieraní odpadu v prírode, mestách a oceánoch," píšu členovia občianskeho združenia Upracme Slovensko na svojom webe. Na záver dodávajú:

"Prinavráťme Slovensku jeho prirodzenú krásu počas jarnej susedskej brigády, ktorá nie je len o odstraňovaní odpadkov, ale aj o pocite spolupatričnosti a zodpovednosti za miesto, kde žijeme."


Súvisiaci článok
Na Kysuciach ušiel pštros, videli ho na ceste. „Ušiel by som odtiaľ aj ja,“ objavilo sa v komentári
Čítajte viac >

Zdieľať článok

Ďakujeme, že nás čítate. V prípade, že ste našli v článku chybu, napíšte nám na redakcia@sp21.sk

Lock-icon

Pre pridávanie komentárov do diskusie sa musíteprihlásiť