Streda 15. 05. 2024 06:59:55 | Meniny má Žofia, Sofia

Hodiny dejepisu v múzeu. Aj takto môže vyzerať duálne vzdelávanie pre žiakov základných škôl

PREŠOV/ Ešte v mesiaci február pripravili odborní pracovníci Krajského múzea v Prešove v rámci pilotného projektu duálneho vzdelávania prednášky s odbornými pracovníkmi múzea pre žiakov prešovských základných škôl. Táto zaujímavá vzdelávacia metóda prináša deťom možnosť prepojiť teóriu s praxou.

Lenka Ménová|25. marec 2024|11:00:06

Zdroj: FB Krajské múzeum Prešov

Súvisiaci článok
Janka z Bardejova svojou tortou Rusínska deva nadchla porotu a na medzinárodnej súťaži vo Varšave získala striebornú medailu
Čítajte viac >

Moderné vyučovacie metódy v historickom múzeu

Pre pracovníkov múzea, rovnako ako pre žiakov, to bola inovatívna vzdelávacia akcia, pri ktorej boli použité moderné vyučovacie metódy priamo v expozíciách Krajského múzea v Prešove. Žiaci tak mohli využiť jedinečnú príležitosť zoznámiť sa so zbierkovými premetmi, ktoré sú priamymi dôkazmi histórie.

Iniciatíva vyšla zo strany múzea

Táto iniciatíva, ktorá vyšla zo strany múzea, má šancu vzbudiť v deťoch záujem o históriu, vedu a kultúru. Prvé hodiny boli zamerané na prácu historika a život stredovekých mešťanov. Počas hodín budú v kontakte priamo s historikmi i reálnymi dobovými predmetmi. Projekt odštartoval so žiakmi partnerskej školy, ktorou je ZŠ na Prostějovskej ulici v Prešove.

Bolo potrebné pripraviť nové učebné sylaby

Pred spustením projektu odborní zamestnanci múzea spolu s vyučujúcimi vyberali konkrétne témy tak, aby sa dali prepojiť s predmetmi a expozíciami v múzeu. Do projektu sa zapoja žiaci 5. až 9. ročníka základných škôl. Pre každý ročník zvolili štyri témy, ktoré prispôsobili harmonogramu výčby. Už úvodné hodiny, ktoré boli v múzeu realizované, svedčia o atraktívnom prepojení výučby s kultúrnou inštitúciou.

Žiaci sa stali súčasťou stredovekého trhu

V mesiaci marec bolo siedmakom predstavené fungovanie stredovekého mesta. Pri výučbe sa použila maketa mestských erbov aj fotokópie významných listín. Žiaci sa tiež mali možnosť zoznámiť so zbraňami, ktoré sa v danom období používali. Zoznámili sa tiež s výrobkami prešovských cechov, konkrétne zlatníkov, hodinárov či gombikárov. Žiaci si okrem iného mali možnosť vyskúšať mletie zrna na žarnove a stali sa súčasťou stredovekého trhu.

Aktéri projektu prejavili záujem aplikovať ho v budúcnosti aj na stredných školách.

Zdroj: FB Krajské múzeum Prešov
Zdroj: Krajské múzeum Prešov
Zdroj: FB Krajské múzeum Prešov

Súvisiaci článok
"Kvôli alkoholu som zabudol na to, ako mám rád túto prácu." Metódy liečebnej pedagogiky odkrývajú psychiatrickým pacientom vlastné hodnoty
Čítajte viac >

Zdieľať článok

Ďakujeme, že nás čítate. V prípade, že ste našli v článku chybu, napíšte nám na redakcia@sp21.sk

Lock-icon

Pre pridávanie komentárov do diskusie sa musíteprihlásiť