Sobota 07. 09. 2024 15:55:55 | Meniny má Marianna

Jediná vulkanologická expozícia na Slovensku predstavuje najmladšiu vyhasnutú sopku v strednej Európe

NOVÁ BAŇA/ Jediná vulkanologická expozícia na Slovensku v priestoroch Pohronského múzea v Novej Bani sa vďaka prostriedkom z eurofondov a príspevku Banskobystrického samosprávneho kraja dočkala kompletnej obnovy a modernizácie. Vznikla v roku 1998 po objave najmladšej vyhasnutej sopky v strednej Európe.

Andrea Chudová|2. apríl 2024|09:00:06

Zdroj: Facebook Banskobystrický samosprávny kraj

Súvisiaci článok
OBJAVUJEME KRÁSY SLOVENSKA: Kaplnka, kde sa zbieha najviac cyklotrás
Čítajte viac >

V stredu 13. marca sa konalo slávnostné otvorenie novo zrekonštruovanej vulkanologickej expozície v Novej Bani. Tá je dnes, tak, ako aj v minulosti, jediná svojho druhu na Slovensku.

"Expozícia Putikov vŕšok vznikla v roku 1998 z iniciatívy objaviteľa sopky RNDr. Ladislava Šimona, PhD., ktorý mal snahu spropagovať podľa jeho zistení najmladšiu sopku v strednej Európe. Keďže sme boli múzeum najbližšie v spádovej oblasti, oslovil nás s touto ponukou a tak vznikla jediná vulkanologická expozícia na Slovensku," hovorí o vzniku jedinečnej expozície riaditeľka Pohronského múzea Jana Potocká.

V expozícii sa nachádzali okrem sopečných hornín z Putikovho vŕšku aj vzorky z iných svetových sopiek zozbieraných Ladislavom Šimonom, z Etny, Lipari a Stromboli.

Riečisko lávy 1.JPG Riečisko lávy z vulkánu Putikov vŕšok. Zdroj: nobaok.blogspot.com

V roku 2021 sa Pohronské múzeum zúčastnilo výzvy na získanie finančného príspevku prostredníctvom Integrovaného operačného programu. Projekt obnovy trvalého expozície bol úspešne schválený a vstúpil do fázy realizácie pod názvom „Vylepšenie poskytovaných služieb v jedinej vulkanologickej expozícii“, ktorá sa uskutočňovala ku koncu roka 2023.

Celkové náklady na modernizáciu expozície a zlepšenie hygienických štandardov presiahli 170-tisíc eur, z toho 40-tisíc boli vlastné prostriedky BBSK.

Najmladšia vyhasnutá sopka široko, ďaleko

Sopka Putikov vŕšok je najmladšou vyhasnutou sopkou v strednej Európe, jej činnosť skončila v štvrtohorách. Nachádza sa na juhozápadnom okraji Štiavnických vrchov medzi obcami Brehy a Tekovská Breznica.

1200px-Putikov_vrsok_lf01.jpg Sopka Putikov vŕšok je najmladšou vyhasnutou sopkou v strednej Európe. Zdroj: wikipedia.sk

"Sopky delíme na činné, spiace a vyhasnuté. Táto sopka je podľa výskumom z 90. rokov považovaná za sopku vyhasnutú. Momentálne tam žiadne iné výskumu neprebiehajú. Je to najmladší a najzachovalejší prírodný úkaz tohto typu v strednej Európe a v celých západných Karpatoch," hovorí Jana Potocká.

Moderná expozícia vulkanológie

Novo otvorená expozícia pozýva návštevníkov všetkých vekových kategórii a to nie len z blízkeho okolia, ale aj celého Slovenska či zahraničia. Všetkým návštevníkom budú pomocou moderných a nových interaktívnych technológií obstaraných pre túto expozíciu prestavené témy vulkanológie, geológie a sopečnej činnosti. Garantom expozície je RNDr. Jaroslav Lexa, CSc., ktorý je pracovníkom SAV.

V zmodernizovanej expozícii budú mať návštevníci prístup k dotykovému stolu, interaktívnemu panelu s prehľadom seizmickej aktivity a videám z činnosti sopiek, ako aj k rotujúcemu digitalizovanému exponátu, ktorý porovnáva a popisuje sopečné bomby z rôznych geografických oblastí.

431513242_733216715613046_6902671724678058805_n.jpg Interaktívny dotykový stôl. Zdroj: Facebook Banskobystrický samosprávny kraj

„Nová expozícia zodpovedá súčasným trendom múzejníctva 21. storočia a návštevníkovi tu sprostredkujeme modernou formou poznanie a zážitok. Zážitok je sprostredkovaný cez interakciu, modernú formu prezentácie, cez umelecké spracovanie scény a vytvorenie vlastnej skúsenosti súvisiacej s témou expozície,“ uzavrel Peter Černek, riaditeľ Odboru kultúry Úradu BBSK.

Hlavnými exponátmi sú sopečné horniny zo Slovenska, najmä zo sopky Putikov vŕšok, ale aj z Európy, zo sopiek Etna, Lipari, Stromboli, Vulkáno, Kľjučevskaja či Hekla. Horniny dostali výnimočné miesto v moderných vitrínach.

431309351_733217178946333_4534398406116487581_n.jpg Hlavnými exponátmi sú sopečné horniny. Zdroj: Facebook Banskobystrický samosprávny kraj

„Dúfam, že dnešná trinástka v dátume bude pre vynovenú expozíciu šťastným číslom a že svojim silným vkladom prispeje k novému poznaniu čo najväčšieho počtu ľudí. Verím, že ju dokážeme zapojiť do vzdelávacej ponuky pre naše školy, ale aj do ponuky pre rozvoj turistického ruchu. Ďakujem všetkým, ktorí priložili ruku k dielu a vďaka ktorým tu dnes máme expozíciu nielen jedinečnú v rámci Slovenska, ale aj atraktívnu pre návštevníka,“ povedal počas slávnostného otvorenia zmodernizovanej expozície župan Ondrej Lunter.

431199006_733216688946382_2999409628023546872_n.jpg Slávnostné otvorenie zmodernizovanej expozície. Zdroj: Facebook Banskobystrický samosprávny kraj


Súvisiaci článok
Nečítate knihy? Nevadí, teraz si ich vďaka knižniciam Banskobystrického samosprávneho kraja môžete aj vypočuť!
Čítajte viac >

Zdieľať článok

Ďakujeme, že nás čítate. V prípade, že ste našli v článku chybu, napíšte nám na redakcia@sp21.sk

Lock-icon

Pre pridávanie komentárov do diskusie sa musíteprihlásiť