Štvrtok 25. 07. 2024 17:58:21 | Meniny má Jakub, Timur

SRDCOM Z DEDINY: Počuli ste už o lietajúcom Cypriánovi? Spoznajte tajomstvá obce Červený Kláštor!

ČERVENÝ KLÁŠTOR/ Tam, kde sa stretáva rieka Dunajec a potok Lipník, v čarovnom regióne Zamagurie leží neobyčajná dedinka. Vydajte sa s nami na jedinečný výlet za spoznaním obce Červený Kláštor.

Alžbeta Mareková|4. apríl 2024|17:00:06

Zdroj: www.cervenyklastor.sk

Súvisiaci článok
SRDCOM Z DEDINY: Čarovné miesto na úpätí Tatier. Spoznajte obec Mlynčeky!
Čítajte viac >

Ako už naznačuje názov obce, jej dejiny sú úzko späté s kláštorom. Ten bol založený v roku 1319 a za jeho vznikom stojí magister Kakaš Berzevici, dedič a majiteľ mnohých majetkov na Spiši.

„V období 1329 až 1563 bol kláštor sídlom kartuziánov a v rokoch 1704 až 1782 tu sídlila rehoľa kamaldulov. V rokoch 1956 až 1966 štát zabezpečil obnovu tejto národnej kultúrnej pamiatky a kláštor sprístupnil verejnosti,“ objasňuje obec na svojej webovej stránke.

1.jpg Zdroj: www.cervenyklastor.sk

Obec však nepreslávil len kláštor, prechádza ňou aj hranica Pieninského národného parku a tvorí vstupnú bránu do národnej prírodnej rezervácie - Prielom Dunajca. Pieninský národný park vyniká v mnohých smeroch, vyhľadávaný je však najmä vďaka ľúbezným prírodným krásam. Miestna unikátna fauna a flóra, majestátne hrebene hôr, ale aj podmanivý pokoj, to všetko robí z dediny a jej okolia skvelé miesto, či už na život, alebo na výlet.

„Najväčšou atrakciou je splav na tradičných Goralských drevených pltiach, organizovaný v dĺžke jedenásť kilometrov po rieke Dunajec, pretekajúcou hlbokým kaňonom Pienin s výhľadom na nádherné belostné vápencové bralá, pozoruhodné skalné útesy a tiesňavy. Nástupné miesta na Slovenskej strane sú za obcou Majere a na začiatku obce Červený Kláštor, splav sa končí pri obci Lesnica, štátnej hranici s Poľskom,“ láka obec turistov na nevídané zážitky.

2.jpg Zdroj: www.cervenyklastor.sk

Za zmienku určite stojí aj fakt, že po vojnovom období boli obnovené Kúpele Smerdžonka. Tie nájdete priamo v obci, smerom na Starú Ľubovňu. „Ich história siaha do prvej polovice 19. storočia, keď miestny mlynár využíval miestnu vodu na vaňové kúpele. Prírodná, liečivá minerálna voda Smerdžonka je vďaka svojmu zloženiu vhodná na liečenie kožných a neurologických chorôb, chorôb pohybového ústrojenstva a pri pitných procedúrach aj pri poruchách tráviaceho ústrojenstva,“ uvádza obec Červený Kláštor na svojej webovej stránke.

Obec je bohatá aj na legendy a povesti. Jedna z nich hovorí o Cypriánovi, odvážnom mníchovi, ktorý si zostrojil krídla a lietal ponad hory a jazerá. Iný príbeh spomína, že Cyprián nelietal na svojich krídlach, ale vďaka prístroju, ktorý zobral čertovi. Rovnako aj osudy Cypriána sa líšia podľa rozprávača. Niektorí hovoria, že sa zamiloval do tatranskej víly. Podľa iných bol za svoju opovážlivosť potrestaný a zavretý na miesto, odkiaľ už nikdy neuvidel hory.

3.jpg Zdroj: www.cervenyklastor.sk

Otázky o súčasnom stave obce, ale aj o jej plánoch do budúcna, zodpovedal pre redakciu SP21 starosta obce, Ing. Štefan Džurný.

Ako by ste zhodnotili aktuálny stav obce?

  • Obec Červený Kláštor je malou dedinkou, ktorá je situovaná v malebnom prírodnom prostredí - lone Pieninského národného parku v regióne Zamaguria, ležiaca pod pohorím – Troma korunami ,na pravom brehu hraničnej rieky Dunajec, ktorá tvorí prirodzenú hranicu medzi Slovenskom a Poľskou republikou, v tieni mysteriózneho kláštora kartuziánov a kamaldulov z ktorého cítiť genius loci... V roku 2016 nariadením vlády SR č.327/2016 Zb. bola obec Červený Kláštor vyhlásená za kúpeľné miesto, čo zvýšilo jej atraktivitu. Obec ma takmer kompletne vybudovanú základnú infraštruktúru – zemné inžinierske siete – NN elektrické siete, telekomunikačné a optické siete, kanalizáciu s čistiarňou odpadových vôd (v súčasnosti prebieha výstavba druhej čistiarne s kanalizáciou ), verejný vodovod, pokrytá je kamerovým systémom, osvetlená moderným - inteligentným verejným osvetlením.

Na území obce je riešená statická doprava dvoma parkoviskami vo vlastníctve obce. Na jednom z nich nájdete turistický informačný kiosk aj nabíjaciu stanicu pre elektromobily. V obci sa nachádza multifunkčné ihrisko, detské ihrisko pre deti predškolského veku, fitness a outdorové zostavy vo verejnom parku pre dospelých. Vo vlastníctve obce je aj kostol Najsvätejšej Trojice, slúžiaci aj ako dom smútku.

4.jpg Zdroj: www.cervenyklastor.sk

Aká je vízia obce do budúcna?

  • Víziou obce je aj naďalej pokračovať v budovaní infraštruktúry cestovného ruchu – cyklochodníky s prepojením na mestečko Spišská Stará Ves, s pokračovaním na poľskú Niedzicu a už vybudovanú cyklotrasu na územi Poľskej republiky - „okolo Czorsztýnskeho jazera.“ V budúcnosti sa chceme zamerať na prepojenie národnej kultúrnej pamiatky Kláštora kartuziánov s Kúpeľami Smerdžonka takzvaným promenádnym chodníkom. Obec chce byť nápomocná aj pri revitalizácii kláštora kartuziánov, ktorá prebieha pod kuratelou Pamiatkového úradu Slovenskej republiky z nórskeho finančného mechanizmu, programu Slovenskej a Poľskej spolupráce a štátneho rozpočtu.

5.jpg Zdroj: www.cervenyklastor.sk

Ak by k Vám prišiel turista, čo by ste mu odporučili v obci navštíviť?

  • Červený Kláštor má jedinečné postavenie z pohľadu návštevníka regiónu Pienin a Zamaguria- zlučuje sa tu prírodné a kultúrne dedičstvo, umocnené tradíciou kúpeľníctva. Dominantou obce je bývalý kartuziánsky kláštor, ktorý bol od 14. storočia sídlom dvoch mníšskych rádov. V rokoch 1320 až 1567 kláštor obývala rehoľa kartuziánov, od roku 1711 do roku 1782 to bola rehoľa kamaldulov. Práve kamaldulov preslávil legendami opradený lietajúci mních Cyprián.

Bývalý kartuziánsky kláštor prešiel v posledných rokoch veľkou obnovou. Od roku 2023 je prístupná nová expozícia, ktorá je moderná, interaktívna a veľmi atraktívna najmä pre deti. Disponuje najmodernejšími prvkami ako je napríklad dentafón, ktorý prenáša zvukové vlny cez kosti. V roku 2024 bude ukončený projekt Znovuzrodený, v rámci ktorého pribudne v bývalom kláštore pivovar, fermentáreň medoviny, bylinková manufaktúra, kláštorná škola a nové mníšske izby. Cieľom projektu Znovuzrodenie je prinavrátenie pôvodných funkcií, ktoré kláštor v minulosti mal.

Jednou z mnohých turistických lákadiel je návšteva Pieninského národného parku ako najmenšieho národného parku na Slovensku. Ochrana prírody v Pieninách má vyše 90 ročnú históriu a spolu s poľským Pienińskim Parkom Narodowym je prvým medzinárodným chránením územím v Európe. Je tu hustá sieť turistických chodníkov a cyklotrás. Najnavštevovanejším miestom je náučný chodník Prielom Dunajca. Prielomová dolina je modelovaná riekou Dunajec v krátkom bradlovom pásme s pestrou mozaikou lesných spoločenstiev a spoločným výskytom horských a vysokohorských, ale aj teplomilných rastlín a živočíchov. Návštevník má možnosť navštíviť susednú poľskú obec – Sromwce Nizne, ktorú s obcou Červený Kláštor spája najdlhší visiaci drevený most bez podpery cez rieku Dunajec v strednej Európe.

6.jpg Zdroj: www.cervenyklastor.sk

Prírodné liečebné kúpele Červený Kláštor – Smerdžonka sú prvé po druhej po druhej svetovej vojne obnovené kúpele na Slovensku. Liečia sa tu kožné choroby (psoriáza, atopická dermatitída, ekzémy, akné...) netuberkulózne choroby dýchacích ciest (bronchiálna astma, alergické nádchy, bronchitída...), choroby pohybového ústrojenstva, duševné choroby (depresie, úzkostné poruchy, na stres viazané poruchy...), rekonvalescencia po prekonaní onkologického ochorenia súvisiaceho s kožou alebo dýchacími cestami, choroby pečene, stavy po operácii štítnej žľazy, oddych si užijete vo wellness centre s bazénmi a saunami. V saunovom svete nájdete infrasaunu, fínsku saunu a parné sauny s esenciou byliniek . Nechýba niekoľko jacuzzi, tepidárium, Kneippov chodník a soľná inhalácia.

Jedinečnou atrakciou je splav na tradičných drevených pltiach Prielomom Dunajca. Nalodíte sa na začiatku obce – v hlavnom prístave na takzvaných Kvašných lúkach a plavíte sa po meandrovitom Dunajci v dĺžke takmer 9 km až do prístavu pri obci Lesnica. Cestu vám budú spríjemňovať dvaja pltníci, ktorí vám poskytnú aj odborný výklad. Veľa sa dozviete o miestnej flóre, faune, histórii a o prírodných zvláštnostiach národného parku či o legendách – lietajúcom Cypriánovi, skamenených mníchoch, storočnom prameni...

7.jpg Zdroj: www.cervenyklastor.sk

V roku 2024 nás čaká množstvo zaujímavých podujatí. Ide napríklad o Otvorenie letnej turistickej sezóny, ktoré sa predbežne uskutoční 27. apríla. V júni, konkrétne 14. júna až 16. júna, nás čaká už 47. ročník Zamagurských folklórnych slávností. V rovnaký mesiac, 29. júna, zažijeme jedinečný koncert Lucie Bílej na nádvorí Kláštora kartuziánov. Niekoľko augustových večerov (16. až 18. augusta) bude patriť Goralom a ich stretnutiam. Kláštorné kultúrne leto pod gesciou divadla RAMAGU zo Spišskej Starej Vsi bude trvať obidva letné mesiace a bohatý rok nám v októbri zakončí Kláštorná slávnosť.

Obec Červený Kláštor je moderná a dynamická dedina, pružne reagujúca na výzvy dnešnej doby. V snahe poskytnúť svojim obyvateľom čo najlepšie mesto na život neustále skvalitňuje svoje služby. Pri svojich potulkách by ste tu mali zavítať. Privíta vás spanilá príroda, tajomné historické pamiatky, a to všetko v harmónii s moderným prostredím.

Pri predstavovaní obce sme vychádzali z oficiálnej stránky obce Červený Kláštor www.cervenyklastor.sk


Súvisiaci článok
SRDCOM Z DEDINY: Spoznajte zaujímavú históriu a okúzľujúce prostredie obce Hvozdnica!
Čítajte viac >

Zdieľať článok

Ďakujeme, že nás čítate. V prípade, že ste našli v článku chybu, napíšte nám na redakcia@sp21.sk

Lock-icon

Pre pridávanie komentárov do diskusie sa musíteprihlásiť