Štvrtok 17. 10. 2024 07:10:54 | Meniny má Hedviga

Živá krížová cesta prilákala na Veľký piatok do Prešova tisíce ľudí

PREŠOV/ Na tradičné scénicko-divadelné prevedenie krížovej cesty sa rok čo rok chystá množstvo návštevníkov z Prešova i širokého okolia. V samom srdci mesta tak každoročne ožívajú obrazy tragických udalostí z posledného dňa pozemského života Ježiša Krista. Aktéri v historických kostýmoch si takto pripomínajú významné udalosti z Ježišovho života.

Lenka Ménová|30. marec 2024|08:13:35

Zdroj: Lenka Ménová

Súvisiaci článok
"Zmyslom je poskytnúť prijatie a čas mladým ľuďom," hovorí Lenka Kvašňáková o činnosti prešovského Kreate klubu, ktorý poskytuje aj atraktívnu ježkoterapiu
Čítajte viac >

Začiatok krížovej cesty sa odohráva pred budovou Mestského úradu Prešov. Zromaždili sa tu stovky, ba tisíce miestnych obyvateľov, ale i turistov. Živá krížová cesta v Prešove tak nie je len duchovnou udalosťou, ale i kultúrnym a spoločenským zážitkom, ktorí ľudí spája bez ohľadu na vek, národnosť, či náboženstvo. Všetci rovnako pociťujú úctu a bázeň pred nastávajúcimi sviatkami Veľkej noci.

Krížová cesta začala na Veľký piatok 29. marca o 10-tej hodine na pešej zóne, pokračovala cez Hlavnú ulicu po ulici Hurbanistov až do Záhrady umenia. Na jej príprave a realizácii sa pravidelne podieľajú dobrovoľníci z farnosti Prešov – Nižná Šebastová, n. o. Oáza – nádej pre nový život, Park kultúry a oddychu v Prešove a mesto Prešov. Organizátori vopred upozorňujú, že vyobrazené scény nie sú vhodné pre deti a citlivejšie povahy.

„Dnes sme si v Prešove živou krížovou cestou pripomenuli posledné okamihy života Ježiša Krista, ktorý pre lásku k nám s krížom na pleciach kráčal v ústrety smrti na Kalváriu. Živá krížová cesta sa stala v našom meste už tradíciou a neodmysliteľnou súčasťou príprav na Veľkú noc. Aj vďaka nej máme možnosť opäť o čosi intenzívnejšie prežívať udalosti Veľkého piatku. Tohtoročnej krížovej cesty sa zúčastnilo až 8 000 Prešovčanov.

Chcem sa poďakovať mladým hercom a všetkým dobrovoľníkom z farnosti Prešov – Nižná Šebastová, z neziskovej organizácie Oáza – nádej pre nový život, a tiež organizačnému tímu Parku kultúry a oddychu v Prešove. Vďaka vám sme sa všetci zúčastnení mohli hlbšie zamyslieť nad obeťou Ježiša Krista“, týmito slovami sa Prešovčanom prihovoril primátor mesta Prešov František Oľha.

Prvé hrané krížové cesty začal organizovať kňaz Peter Gombita ešte na začiatku deväťdesiatych rokov, kedy pôsobil vo Svidníku, v Snine i vo Vranove nad Topľou. Spočiatku s veriacimi pripravoval rôzne scénky, napríklad o Jánovi Krstiteľovi, narodení Pána, či jeho ukrižovaní. Nepočítal s tým, že krížová cesta raz narastie do takýchto rozmerov a každoročne oslovuje nielen veriacich, ale i neveriacich.

Zdroj: Lenka Ménová
Zdroj: Lenka Ménová
Zdroj: Lenka Ménová
Zdroj: Lenka Ménová
Zdroj: Lenka Ménová
Zdroj: Lenka Ménová
Zdroj: Lenka Ménová
Zdroj: Lenka Ménová

Súvisiaci článok
Ich život je v našich rukách. Jedným z cieľov neziskovej organizácie Sloboda zvierat je zastavenie krutosti páchanej na zvieratách
Čítajte viac >

Zdieľať článok

Ďakujeme, že nás čítate. V prípade, že ste našli v článku chybu, napíšte nám na redakcia@sp21.sk

Lock-icon

Pre pridávanie komentárov do diskusie sa musíteprihlásiť