Pondelok 22. 07. 2024 17:50:52 | Meniny má Magdaléna

Medzinárodná filmárska elita odhalí tajomstvo historického filmu. Zadarmo

BANSKÁ BYSTRICA/ V týždni od 8. do 12. apríla prebieha v Banskej Bystrici medzinárodný vzdelávací seminár. Jeho druhý ročník privíta domácich aj zahraničných filmových odborníkov, historikov a režisérov. Vstup na všetky podujatia Dni archívneho filmu 2024 – archív, história, pamäť sú zdarma.

Andrea Chudová|9. apríl 2024|12:00:06

Ilustračná foto. Zdroj: pixabay.com

Súvisiaci článok
Dlho očakávaná výstavba cesty R1 na úseku Banská Bystrica - Slovenská Ľupča začne už čoskoro
Čítajte viac >

Tento týždeň patrí v meste pod Urpínom filmárskej elite. Dni archívneho filmu sú výberovou prehliadkou filmov, ktorá je spojená s medzinárodným vzdelávacím podujatím na tému – Archív, história, pamäť. Od pondelka do piatka, 12. apríla sa v priestoroch Fakulty dramatických umení - Akadémia umení v Banskej Bystrici a Filmový klub v Múzeu SNP uskutočnia diskusie s významnými filmovými historikmi, režisérmi a osobnosťami súčasného filmu.

V rámci druhého ročníka podujatia budú môcť diváci vidieť originálne filmy od súčasných režisérov, ktorí využívajú nájdené alebo archívne filmové materiály ako základ pre svoje vlastné diela.

"Vracajú sa v nich do minulosti, vypovedajú o zlomových historických, ale aj obyčajných každodenných udalostiach, nezriedka cez konkrétne príbehy jednotlivcov," hovoria o práci režisérov organizátori podujatia.

2149893925 (1).jpg Ilustračné foto. Zdroj: freepik.com

Plánované projekcie zahrnú aj prednášky venované inovatívnym prístupom pri práci s historickými filmovými záznamami. Filmoví historici poskytnú úvodné poznámky a budú viesť diskusie o filmoch s divákmi. Každý súčasný film bude osobne predstavený svojimi tvorcami a budú sa zapájať do diskusií s publikom.

"Našou snahou je priblížiť režijné metódy a interpretačné spôsoby práce s archívnym filmovým materiálom odbornej i laickej verejnosti. Jednak cez rozprávanie o jednotlivých filmoch a tvorivých metódach, a tiež cez reflexiu zlomových historických okamihov a ich dopadov na osobnú skúsenosť, pamäť jednotlivca či kultúrnu pamäť spoločnosti," približuje organizátor, občianske združenie Bratislava Film Academy, o.z.

Seminár privíta dekana pražskej FAMU Davida Čeněka, oceňovaných dokumentaristov a filmových režisérov Sergeja Loznicu, Roberta Kirchhoffa, Igora Ivanka, Jana Šikla či Annu Kryvenko.

Vstup na všetky podujatia Dni archívneho filmu 2024 – archív, história, pamäť sú zdarma.


Súvisiaci článok
Psychoterapeut Tomáš Ďurčo: Nie som automat na odpovede. Klient vie nájsť cez svoje vnútro všetko, čo potrebuje
Čítajte viac >

Zdieľať článok

Ďakujeme, že nás čítate. V prípade, že ste našli v článku chybu, napíšte nám na redakcia@sp21.sk

Lock-icon

Pre pridávanie komentárov do diskusie sa musíteprihlásiť