Sobota 27. 07. 2024 00:59:13 | Meniny má Božena

Púchov ožil poéziou už po jedenástykrát

PÚCHOV/ Začiatkom apríla sa pod záštitou Centra voľného času Včielka (CVČ) v Púchove, mesta Púchov a Literárneho klubu pri CVČ konalo slávnostné vyhodnotenie 11. ročníka literárnej súťaže Poetický Púchov.

Natália Štepanovičová|9. apríl 2024|10:00:06

Zdroj: Mesto Púchov

Súvisiaci článok
Košice navštívi v utorok svetová muzikantská elita
Čítajte viac >

Do súťaže sa zapojilo 91 autorov z celého Slovenska, ktorí spolu poslali 236 básní. Súťažilo sa v piatich kategóriach - základná škola prvý a druhý stupeň (ZŠ), stredná škola (SŠ), vysoká škola (VŠ), dospelí a zdravotne znevýhodnení.

Organizátorka podujatia a predsedníčka Literárneho klubu Dáša Mária Illyová potvrdila, že aj tento rok boli všetky básne na veľmi vysokej úrovni takmer na nerozoznanie od skúsených spisovateľov. Porotcovia nemohli oceniť všetkých súťažiacich, a preto sa zamerali na viaceré kritériá, podľa ktorých hodnotili.

,,Ak niekto poslal báseň do prvej kategórie (prvý a druhý stupeň ZŠ), bolo dôležité, aby text nebol viditeľne napísaný pani učiteľkou alebo inou dospelou osoobu. Neverím tomu, že sedemročné dieťa bežne používa slovník, ktorým sa vyjadruje dospelý. Neoddeliteľnou súčasťou básne je rým, jej výpovedná hodnota a tak isto, aby bolo dielo kompaktné a robilo čitateľovi radosť," priblížila spôsob hodnotenia literárnych prác Illyová.

Odbornú porotu súťaže tvorili: predseda poroty a spisovateľ pre deti a mládež Valentín Šefčík, predsedníčka Literárneho klubu, držiteľka zlatých pásiem v písaní pre deti na celoslovenskej súťaži pedagógov Chalupkovo Brezno a členka porôt recitačných súťaží Dáša Mária Illyová, ako aj vedúca oddelenia školstva a sociálnych vecí na Mestskom úrade v Púchove Iveta Brindzová.

Organizátorka podujatia ozrejmila, že porotu sa snažili kreovať tak, aby ju tvorili ľudia, ktorí sú buď aktívne činní v literárnej tvorbe, alebo majú veľmi blízky vzťah ku slovu a rozumejú sa tomu, čo hodnotia.

Novinkou oproti minulým ročníkom bol aj pomocný hlas verejnosti. Návštevníci CVČ Včielka mohli vytvoriť rebríček ocenených v každej kategórii a dať svoj hlas najlepším básňam. V celkovom hodnotení tak zavážil aj ich laický názor.

Na prvom mieste v kategórii dospelých zvíťazila učiteľka z Topočian Zuzana Martišíková. V súčasnosti sa v rámci svojej tvorby sústredí najmä na detského čitateľa. Do súťaže prihlásila dve detské básne. Autorka v jednej z nich opisuje život dieťaťa so zdravotným znevýhodnením.

Víťazka prezradila, že poéziu číta aj svojim žiakom. ,,Paradoxne, tí, ktorí sa v nej spoznajú, sa urazia. Niektorí sa zase pobavia na iných spolužiakoch. Iní žiaci mi dokonca povedia, že to podľa nich nie je o deťoch, pretože je to písané príliš z dospeláckeho pohľadu a oni to jednoducho cítia inak," okomentovala ohlasy na svoju tvorbu učiteľka.

Cenu vedúcej odboru školstva a sociálnych vecí získala Petra Pekarovič Oravcová, ktorá sa vo svojich básňach venuje nielen téme lásky, ale reflektuje v nich aj aktuálnu spoločensko-politickú situáciu.

,,Literárnu tvorbu beriem ako svoje veľké hobby, v rámci ktorého môžem aspoň nachvíľu uniknúť z reality. Okrem toho som súťaživý typ. Rada sa zapájam do podujatí, na ktorých sa môžem konfrontovať s ostatnými autormi, a samozrejme, vypočuť si tvorbu ostatných účastníkov," dodala na záver.

Súčasťou sprievodného programu bol aj workshop tvorivého písania zameraný na prebudenie kreativity.


Súvisiaci článok
Prešovská hudobná jar je v poradí už 63. podujatím. Ponúka to najlepšie z hudby a tvorby slovenských i zahraničných umelcov
Čítajte viac >

Zdieľať článok

Ďakujeme, že nás čítate. V prípade, že ste našli v článku chybu, napíšte nám na redakcia@sp21.sk

Lock-icon

Pre pridávanie komentárov do diskusie sa musíteprihlásiť