Pondelok 22. 07. 2024 04:48:22 | Meniny má Magdaléna

Zo zastaralých dielní špičkové centrum na elektromobilitu. To ponúka Spojená škola vo Vlkanovej

VLKANOVÁ/ V okrese Banská Bystrica zrekonštruovali priestory Spojenej školy vo Vlkanovej za viac ako 4 milióny eur. Pôvodné dielne sa zmenili na špičkové centrum zamerané na elektromobilitu, kde budú žiaci pracovať s najmodernejšími technológiami.

Andrea Chudová|11. apríl 2024|13:00:06

Školské dielne vo Vlkanovej sú dnes priestorom moderných technológií. Zdroj: Facebook/Banskobystrický samosprávny kraj

Súvisiaci článok
Prežil šiestich ministrov. Taraba odvolal riaditeľa meteorológov, vraj bez dôvodu
Čítajte viac >

S podporou Banskobystrického samosprávneho kraja, iniciatívy Catching-Up Regions a európskych zdrojov zrekonštruovala Spojená škola vo Vlkanovej svoje priestory za viac ako 4 milióny eur. Pôvodné dielne sa zmenili na špičkové centrum zamerané na elektromobilitu, kde sa žiaci učia pracovať s najmodernejšími technológiami.

Vďaka projektu dnes žiaci využívajú dve kompletne vybavené pracoviská pre oblasť elektromobility a tri teoretické učebne odborného vzdelávania autoopravárenských odborov a odboru autotronik. V škole pribudli vysoko špecializované výukové stroje a zariadenia, na ktorých môžu žiaci simulovať meracie úlohy a ovládanie špecifických častí automobilov, pričom využívajú softvérové e-učebnice. K dispozícii tiež majú model elektromobilu špeciálne upravený na účely vyučovania.

436358391_748180547449996_1247348182384996219_n.jpg Vysoko špecializované výukové stroje a zariadenia v Spojenej škole vo Vlkanovej. Zdroj: Facebook/Banskobystrický samosprávny kraj

Prvá vec, ktorú máme možnosť meniť, sú školy

Hlavným cieľom tejto investície bolo zlepšiť materiálno-technické vybavenie odborného vzdelávania v automobilovom priemysle a vytvoriť moderné vzdelávacie centrum, ktoré priláka nielen viac detí, ale poskytne aj možnosti pre celoživotné vzdelávanie.

Rekonštrukcia zahŕňala kompletné zateplenie obvodového plášťa a strechy, novú podlahu v priestoroch dielní, výmenu okien a dverí, hydroizolácie plochých striech, odstránenie porúch, nové elektroinštalácie a výmenu osvetlenia, nové vedenia vzduchotechniky – odvetranie priestorov, nové vykurovanie a prebudovanie ručných pracovísk na moderné výučbové priestory výuky elektromobility.

434095028_748192110782173_4233741831308919091_n.jpg Pracoviská ako moderné výučbové priestory praktickej výuky elektromobility. Zdroj: Facebook/Banskobystrický samosprávny kraj

„Pre mňa je dôležité, aby sme našim deťom a mladým ľuďom poskytli dobrý dôvod nerozmýšľať o odchode z nášho kraja a zo Slovenska. A prvá vec, ktorú máme možnosť meniť a o čo sa posledné roky snažíme, sú školy. Chceme, aby poskytovali to najlepšie vzdelanie a kvalifikáciu, rozvíjali schopnosti a dali mladým ľuďom do rúk výbavu, vďaka ktorej sa uplatnia, uživia a porozumejú svetu, v ktorom chcú žiť. Som presvedčený, že toto je dnes jedna z našich hlavných úloh,“ povedal počas slávnostného predstavenia nových priestorov predseda BBSK Ondrej Lunter.

Projekt vo Vlkanovej je pritom jeden zo siedmich takýchto modernizačných projektov, ktoré banskobystrická župa v poslednom čase uskutočnila a postupne otvára, pričom celková výška všetkých investícií dosiahla takmer 33 miliónov eur.

„Chcem veriť, že investícia, ktorú sme urobili do skultúrnenia priestorov školy a do modernizácie vzdelávania v oblasti elektromobility, je správna investícia, aby študenti a študentky dostali dobrú službu do života - zaujímavé a žiadané profesie,“ uzavrel Ondrej Lunter.

421914674_748191920782192_4646136103770937054_n.jpg Model elektromobilu špeciálne upravený na účely vyučovania. Zdroj: Facebook/Banskobystrický samosprávny kraj

Pracovné skúsenosti a prax už počas štúdia

Na Spojenej škole aktuálne študuje 653 žiakov, pričom ide o komplexnú vzdelávaciu inštitúciu s teoretickým vyučovaním a s dielňami odborného výcviku. Disponuje modernou didaktickou technikou odborných učební na teoretické vyučovanie, má moderné elektrotechnické a chemické laboratórium, dve telocvične a moderné vonkajšie ihriská, svoj internát s kapacitou 120 lôžok ako aj vlastnú jedáleň a autoškolu, v ktorej každý prihlásený žiak môže získať vodičský preukaz skupiny B za zvýhodnených podmienok.

Škola tiež aktívne spolupracuje s firmami, kde majú žiaci možnosť zoznámiť sa s podnikateľským prostredím, pracovať s modernou technikou a tí najlepší mali možnosť po skončení školy nastúpiť do pracovného pomeru.


Súvisiaci článok
Na základných školách bude platiť zákaz používania mobilov
Čítajte viac >

Zdieľať článok

Ďakujeme, že nás čítate. V prípade, že ste našli v článku chybu, napíšte nám na redakcia@sp21.sk

Lock-icon

Pre pridávanie komentárov do diskusie sa musíteprihlásiť