Sobota 18. 05. 2024 14:25:11 | Meniny má Viola

Slovensko je proti migračnému paktu, ktorú schválil Európsky parlament. Blanár: Posilniť treba ochranu vonkajšej hranice EÚ

BRUSEL/BRATISLAVA/ Európsky parlament v stredu schválil tzv. „Migračný pakt“. Ten stanovuje, že krajinám, ktoré sú vystavené migračnému tlaku, solidárne pomôžu všetky krajiny EÚ. Odmietavý postoj už vyjadrilo Maďarsko, aj Poľsko. Prostredníctvom ministra zahraničných vecí Juraja Blanára sa k nim pridalo aj Slovensko. Podľa neho je problém najmä v nedostatočnej ochrane vonkajšej hranice únie. Práve tam by sme sa mali sústrediť.

Michal Filek|11. apríl 2024|09:10:44

Zdroj: Facebook/Juraj Blanár

Súvisiaci článok
Blanár rokoval s ruským ministrom Lavrovom, no zatiaľ tají, prečo a o čom. Informáciu prinieslo ruské štátne médium
Čítajte viac >

Nariadenie o riadení azylu a migrácie stanovuje, že krajinám EÚ, ktoré sú vystavené migračnému tlaku, pomôžu ostatné členské štáty buď premiestnením žiadateľov o azyl na svoje územie, finančnými príspevkami alebo prevádzkovou a technickou podporou.

S takto prijatým paktom Slovensko nesúhlasí. Šéf diplomacie Blanár svoj odmietavý postoj vyjadril v statuse na Facebooku.

„Slovenská republika nesúhlasí s takýmto princípom tzv. solidarity s podmienkou povinného prijatia nelegálnych migrantov na naše územie. Štáty by sa mali sami rozhodnúť, akú formu pomoci zvolia, a to bez príkazu povinného finančného či materiálneho príspevku,“ uvádza Blanár.

Prijatie tejto reformy je, podľa neho, zároveň reálnou ukážkou toho, ako dôležité je ponechanie práva veta v kľúčových oblastiach presadzovania národnoštátnych záujmov. Pri tomto hlasovaní totiž, ako tvrdí, nebolo možné uplatniť právo veta, preto bol návrh napriek nesúhlasu SR i ďalších štátov schválený.

Slovensko vyjadrilo odmietavý postoj k návrhu už pri hlasovaní veľvyslancov pri EÚ v Bruseli vo februári tohto roku.

Ako ďalej Blanár tvrdí, nový pakt nie je dlhodobo udržateľným riešením. Zhodnúť sa na tom mal aj s predstaviteľmi členských štátov Vyšehradskej skupiny a rovnako skupiny Central 5, ktorej členmi sú Slovensko, Česko, Rakúsko, Slovinsko a Maďarsko.

„Nelegálna migrácia je obrovská výzva, ktorej EÚ čelí, a našou povinnosťou je riešiť ju predovšetkým v súlade so suverénnymi záujmami našej vlasti. Je potrebné si otvorene priznať, že ochrana Schengenského priestoru proti nelegálnej migrácii nie je dostatočná a nový Migračný pakt tento problém nevyrieši. Opakujeme, že je potrebné sa sústrediť na posilnenie ochrany vonkajšej hranice EÚ a rovnako na intervencie a opatrenia v krajinách, odkiaľ nelegálna migrácia prichádza,“ zhodnotil Blanár.

Kritický postoj vyjadrili aj maďarský premiér Viktor Orbán a poľský premiér Donald Tusk.

"Migračný pakt je ďalším klincom do rakvy Európskej únie. Jednota je mŕtva, bezpečné hranice už neexistujú. Maďarsko sa nikdy nepoddá masovému migračnému šialenstvu. Potrebujeme zmenu v Bruseli, aby sme zastavili migráciu," napísal Orbán na sociálnej sieti X.

"Nájdeme spôsoby, aby sme aj v prípade, že migračný pakt vstúpi do platnosti v takmer nezmenenej podobe, ochránili Poľsko pred mechanizmom premiestňovania," povedal Tusk. Dodal, že krajiny EÚ sa musia zamerať na ochranu svojich vlastných hraníc.


Súvisiaci článok
Blanár si predvolal holandskú veľvyslankyňu. Vraj ambasáda v Prahe organizuje podujatie zamerané na hodnotenie politickej situácie v SR
Čítajte viac >

Zdieľať článok

Ďakujeme, že nás čítate. V prípade, že ste našli v článku chybu, napíšte nám na redakcia@sp21.sk

Lock-icon

Pre pridávanie komentárov do diskusie sa musíteprihlásiť