Piatok 26. 07. 2024 20:00:02 | Meniny má Anna, Hana, Anita

Chcete vypestovať dlhoveké odrody ovocných stromov? V mestskom sade v Žiari nad Hronom s tým majú skúsenosť

ŽIAR NAD HRONOM/ V stredu 10. apríla sa mestský sad v Žiari nad Hronom rozrástol o vyše tucet nových stromčekov moruše, višne, slivky, broskyne, liesky, minikiwi a viniča. Sad vznikol v roku 2017 a je prvým genofondovým sadom na Slovensku.

Andrea Chudová|13. apríl 2024|15:00:06

Ovocinár a ekológ Ľudovít Vašš, ktorý odborne dohliada na výsadbu sadu už od jeho vzniku. Zdroj: Mesto Žiar nad Hronom

V stredu 10. apríla sa v mestskom sade v Žiari nad Hronom stretli dobrovoľníci, žiaci základných škôl a odborníci v oblasti ovocinárstva. Mestský sad obohatili o nové druhy dlhovekých odrôd. Výsadbu podporila iniciatíva Sadíme budúcnosť a zastrešila nadácia Ekopolis.

Realizácia prebehla pod supervíziou občianskeho združenia Ovocný strom, ktorý na výsadbu a odbornú starostlivosť mestského sadu dohliada už od jeho vzniku. Po vysadení stromov akcia pokračovala odbornou prednáškou "Ošetrovanie a rez ovocných stromov" v podaní Ľuda Vašša a Roba Podobu.

434054234_18395210938078085_4326970235884658395_n.jpg Nové druhy dlhovekých odrôd v mestskom sade. Zdroj: Mesto Žiar nad Hronom

Mestský sad v Žiari nad Hronom vznikol v roku 2017 v Parku Štefana Moysesa. S myšlienkou založiť sad na pôvodnom mieste ako bol kedysi prišiel primátor Žiaru nad Hronom Peter Antal. Myšlienkou bolo založiť nie produkčný sad, ale sad dlhoveký s tradičnými krajovými odrodami. Tak vznikol prvý genofondový sad na Slovensku.

Ovocný sad tvoria prevažne staré odrody ovocných stromov. "Tento sad je prvým mestským genofondovým sadom na Slovensku. Výnimočný je v tom, že je výsledkom pomologického mapovania Karpatského oblúka, teda toho, kde sa nachádzame. Starých historických krajinných štruktúr, teda kopanice, lazy, štále, staré záhrady," priblížil ovocinár a ekológ Ľudovít Vašš.

Mestský sad je oázou ticha a pokoja

Rozloha mestského sadu, ktorý má vyše hektára, sa podľa Marcely Gendiarovej z oddelenia starostlivosti o zeleň, ovzdušie a vodu využíva na rôzne akcie: "Na svoje si prídu školy, škôlky, mladí, starí, rodiny. Je oázou ticha a pokoja. Obyvatelia si môžu nazbierať bylinky. Aj bežci si robia okruh cez sad," hovorí Marcela Gendiarová.

434459080_18395210908078085_2438553932106497244_n.jpg Okrem ovocných stromov tu nájdete aj záhony s bylinkami. Zdroj: Mesto Žiar nad Hronom

"Údržbu sadu zabezpečujú Technické služby, samotní sadári, ktorí vykonávajú rez drevín v jarnom období a taktiež udržiavame sad cez rôzne projekty. Momentálne ešte nie je úroda vysoká, ale v budúcnosti chceme ovocie používať v školách a škôlkach. Ovocie je navyše eko, bez postrekov," hovorí Marcela Gendiarová.

Marcela Gendiarová odporúča iniciatívu aj iným mestám: "Sad je pridanou hodnotou k parku Štefana Moysesa. Určite odporúčam takúto iniciatívu aj iným mestám. Je však nevyhnutné vytvoriť podmienky pre ďalší rozvoj sadu: pravidelná údržba, dosadba drevín. Hlavne je potrebné vybrať dobrú lokalitu, najlepšie okrajová časť mesta rozhodne nie vnútrobloky."

Ako si založiť vlastný sad?

V projekte Sadíme budúcnosť Nadácie Ekopolis ide o ochranu životného prostredia a podporu komunitných projektov. Iniciatíva zapája verejnosť do plánovania, výsadby a starostlivosti o stromy, ktoré symbolizujú spolupatričnosť s prírodou.

Hlavným cieľom je obnova stromov v mestských aj vidieckych oblastiach, s dôrazom na miesta s nedostatočnou zelenou infraštruktúrou. Projekt tiež podporuje miestne komunity a realizuje vzdelávacie aktivity na zvýšenie povedomia o význame stromov.

Viac o projekte, ako aj konkrétne tipy, ako získať sponzorov, či miesto pre výsadbu môžete nájsť na stránkach Nadácie Ekopolis.

Zdieľať článok

Ďakujeme, že nás čítate. V prípade, že ste našli v článku chybu, napíšte nám na redakcia@sp21.sk

Lock-icon

Pre pridávanie komentárov do diskusie sa musíteprihlásiť