Streda 18. 09. 2024 19:30:31 | Meniny má Eugénia

Na Záhorí odpadol na pretekoch Spartan Race pretekár. Odpadol pri prekážke a v nemocnici zomrel

MALACKY/ Štyridsaťsedemročný Zdeno z Vrbového sa zrútil pri prekážke na vytrvalostných pretekoch Spartan Race vo Vojenskom obvode Záhorie. Vrtuľník ho odviezol do nemocnice, ale ani tam mu už pomôcť nedokázali.

Michal Filek|29. apríl 2024|15:00:06

Pretekár Spartan Race Zdeno svoj boj o život, bohužiaľ, prehral! Zdroj: Facebook/Spartan Race Slovakia

Súvisiaci článok
Tragédia v Dunajskej Strede. Počas zápasu skolabovala, a v nemocnici zomrela, 17-ročná futbalistka
Čítajte viac >

Ako prvý o tragédii informoval Nový čas.

Posádka záchranárskeho vrtuľníka z Bratislavy bola v sobotu popoludní vyslaná do vojenského obvodu v Malackách na pomoc pretekárovi, ktorý počas pretekov náhle odpadol a ostal ležať v bezvedomí.

„Prítomní svedkovia, bežci, medzi ktorými bola aj lekárka okamžite zahájili laickú resuscitáciu, v ktorej následne pokračoval prítomný záchranársky tím. Po prílete vrtuľníka do blízkosti miesta udalosti boli leteckí záchranári za asistencie polície pozemne prevezení k pacientovi,“ informujú leteckí záchranári.

Lekár leteckých záchranárov sa pridal k rozšírenej kardiopulmonálnej resuscitácii aj pomocou použitia automatického resuscitačného prístroja.

„Nakoľko došlo u pacienta k opakovanému obnoveniu a následne zlyhaniu obehu, lekár leteckých záchranárov konzultoval jeho okamžitý prevoz do potrebného Kardiocentra. Za kontinuálnej resuscitácie bol na umelej pľúcnej ventilácii v kritickom stave transportovaný priamo do Národného ústavu srdcových a cievnych chorôb v Bratislave za účelom ďalšej diagnostiky a liečby,“ dodala Letecká záchranná služba. Nový čas však v pondelok informoval, že Zdeno, žiaľ, svoj boj o život, napriek enormnej snahe lekárov, prehral.

Informovali o tom aj organizátori pretekov Spartan Race Slovakia.

"Všetci sme verili do poslednej chvíle, že to zvládne, ale žiaľ, pretekár svoj boj v nemocnici prehral. Dovoľte nám ešte aj takto verejne vyjadriť úprimnú sústrasť celej rodine a rodinným blízkym. Ako nám aj jeho rodina potvrdila, pretekár bol jedným z nás, bol súčasťou spartan komunity, bojovník, milujúci výzvy, pretekal s nami už niekoľko rokov. Uctite si spolu s nami jeho pamiatku."

Jedna z účastníčok behu, pre bulvárny denník uviedla, že mnoho bežcov okolo ležiaceho Zdena len prebehlo. Ona ostatných prosí, aby radšej pomohli. Život je totiž vzácnejší, ako čas v cieli.


Súvisiaci článok
VIDEO Vo veku 45 rokov sa stal Slovák Vladimír Takáč majstrom sveta vo Fitness Chalenge
Čítajte viac >

Zdieľať článok

Ďakujeme, že nás čítate. V prípade, že ste našli v článku chybu, napíšte nám na redakcia@sp21.sk

Lock-icon

Pre pridávanie komentárov do diskusie sa musíteprihlásiť