Piatok 28. 06. 2024 22:51:16 | Meniny má Beáta

OBJAVUJEME KRÁSY SLOVENSKA: Aj Galanta má svoj klenot! Je ním Renesančný kaštieľ

GALANTA/ Naše dnešné cesty povedú na západ od Slovenska, do očarujúceho Trnavského kraja, ktorý je kultúrnymi pamiatkami známy. V náručí viacpodlažnej panelovej zástavby, v meste Galanta sa nachádza historická budova, ktorá priťahuje zvedavé pohľady okoloidúcich. Poďte s nami objaviť Renesančný kaštieľ v Galante.

Alžbeta Mareková|12. máj 2024|11:00:06

Zdroj: Renesančný kaštieľ

Súvisiaci článok
OBJAVUJEME KRÁSY SLOVENSKA: Chcete zažiť pohľad na najkrajší západ slnka na mieste pulzujúcom históriou? Príďte k ruinám hradu Čeklís
Čítajte viac >

Renesančný kaštieľ bol postavený v rokoch 1590-1600 Františkom Esterházym ako rodové sídlo. Po jeho smrti v roku 1604 sa finálnych stavebných prác ujali jeho synovia. Jeho pôvodná dispozícia sa s výnimkou niekoľkých zmien zachovala dodnes.

Voľne stojaca budova mala bohato plasticky a farebne zdobené fasády , na priečelí stála štíhla veža. Do pivničných priestorov sa vchádzalo v tom čase zvonku z podvežia. Boli neomietnuté a slúžili na skladové účely. Rovná strecha bola ukončená cimburím. Okolo kaštieľa prebiehalo tehlové opevnenie s nárožnými baštami, ktoré boli opatrené strieľňami. Z vonkajšej strany ho lemovala vodná priekopa. Hlavný vstup s padacím mostom bol z južnej strany (bolo to v čase tureckých nájazdov). Pred kaštieľom bola francúzska ružová záhrada.

1.jpg Zdroj: Renesančný kaštieľ

V priebehu dejín prešiel kaštieľ štyrmi prestavbami. Poslednú barokovo-klasicistickú podobu získal vďaka Amálie Márie Limburg von Stirum, ktorá bola vdovou po Karolovi Esterházym. Dala ju urobiť pri príležitosti svadby svojej dcéry Marianny v druhej polovici 18.storočia. Potomkovia Amálie v polovici 19. storočia predali kaštieľ rodine Kuffnerovcov, ktorí vlastnili cukrovar v Sládkovičove.

Kaštieľ postupne degradoval a bol využívaný na rôzne nevhodné účely. Jeho príbeh takmer skončil asanáciou. Vďaka zásahom pracovníkov pamiatkového úradu a pre históriu zanietených členov samosprávy bol kaštieľ zachránený. Rekonštrukcia trvala 10 rokov a dňa 17.apríla 1992 bol kaštieľ sprístupnený verejnosti.

2.jpg Zdroj: Renesančný kaštieľ

Otázky o bežnom chode kaštieľa, ale aj o nadchádzajúcich udalostiach pre redakciu SP21 zodpovedala PhDr. Iveta Lenická, kunsthistorička, kurátorka a správkyňa budovy.

Ako vyzerá bežná starostlivosť o chod kaštieľa? Koľko ľudí si vyžaduje?

  • Renesančný kaštieľ je polyfunkčný objekt. Na prízemí sa nachádza sobášna sála mesta Galanta. Na poschodí sú výstavné sály. Je tu expozícia z najstarších dejín okolia Galanty prostredníctvom archeologických vykopávok Vlastivedného múzea Galanta. V dvoch sálach je stála expozícia s názvom Meštianska bytová kultúra z konca 19. storočia, ktorá prostredníctvom historického mobiliáru usporiadaného do reálnych jedální a salónikov odráža život mešťanov na konci 19. storočia. Tri sály fungujú ako galéria, kde sa cyklicky striedajú každých šesť týždňov výstavy profesionálnych výtvarníkov slovenskej ale aj zahraničnej proveniencie.

V suteréne sa nachádza krásny neomietnutý priestor s tehlovými klenbami, kde je mobiliár pre 80 ľudí, konali sa tu v nedávnej minulosti rôzne oslavy, divadlá, prednášky, vernisáže. Nachádza sa tu kuchyňa, sklady a toalety. Z týchto skutočností vyplýva aj každodenná starostlivosť o kaštieľ. Chod budovy zabezpečujú dve osoby. Ja pôsobím ako správkyňa, kurátorka, kustódka a kunsthistorička, a Iveta Šinková zastáva rolu lektorky a upratovačky.

Každý mesiac pripravujeme novú výstavu, ktorú kompletne zabezpečujeme od ideového zámeru cez vybavenia s umelcom, skupinou umelcov, prípadne inštitúciou. Ďalej vykonávame kurátorské služby od inštalácie až po odborné texty do katalógov a do tlače, zabezpečenie vernisáže, dovoz diel, príprava recepcie, dovoz občerstvenia, zabezpečenie programu na slávnostné otvorenie, samotné otvorenie, slovo kurátora, venovanie sa hosťom, propagačný materiál, rozposielanie pozvánok a tlačové správy.

Každý deň prichádzajú návštevníci na prehliadku kaštieľa, kde zabezpečujeme odborný výklad, neustále si dopĺňame informácie o kaštieli štúdiom histórie, zlepšujeme jazykovú prípravu, pretože pribúda cudzincov, hlavne z Maďarska, ale aj rusky a anglicky hovoriacich. Aj z toho dôvodu musíme pripravovať nové texty.

V prípade sobášov zabezpečujeme úplný servis sobášiacim aj svadobčanom. Konajú sa každú sobotu a často aj v piatok. Je potrebné zabezpečovať kvalitné klimatické podmienky a čisté prostredie. Udržiavanie čistoty kaštieľa zaberá veľa času, pretože sa tu denne pohybujú návštevníci, umelci alebo turisti, ktorí často využívajú naše hygienické zariadenia. Zabezpečujeme aj pranie utierok, uterákov, závesov, umývanie riadov po akcii - také aj banálne veci. Podujatia v suteréne sú dočasne obmedzené kvôli extrémnej vlhkosti.

3.jpg Zdroj: Renesančný kaštieľ

Aká je vízia kaštieľa do budúcna?

  • V krátkej budúcnosti by mala prebehnúť kompletná rekonštrukcia kaštieľa, fasády, sobášnej sály, suterénu, odvlhčenia, nová elektroinštalácia a sanita. Okolo kaštieľa by mal byť vybudovaný náučný chodník a dúfajme, že neskôr aj záhrada. Je tu pekný priestor, ktorý by sa dal využiť na sobáše vonku.

Čo najviac fascinuje vašich návštevníkov?

  • Návštevníkov zaujíma dobrý výklad lektora, ktorý nie je naučený, ale vyplýva zo znalostí histórie v súvislostiach. Pýtajú sa na rôzne pikantérie zo života rodiny Esterházyovcov. Preto je nevyhnutné si rozširovať neustále vedomosti. Mnohokrát nás navštívia vzdelaní ľudia, učitelia, historici, ktorých zaujímajú rôzne detaily, preto je dobré ak nás návštevníci nezaskočia otázkami, na ktoré nevieme odpovedať. Vidieť chcú všetko, snažíme sa im poskytnúť – aj jednotlivcom aj skupinám, čo najlepší pohľad na históriu kaštieľa. Poskytujeme informácie o ďalších kaštieľoch, ktoré patrili Esterházyovcom a o tom, aké ďalšie miesta sa v Galante a širšom okolí oplatí navštíviť.

4.JPG Zdroj: Renesančný kaštieľ

Aké udalosti sa v najbližšom období v kaštieli odohrajú?

  • Každý mesiac sa v kaštieli otvára nová výstava. 2. mája 2024 sme otvorili výstavu Viliam, Marcela, Lea Loviškovi Sám sebe lesom. Sú to naši významní sochári, maliari, grafici, fotografi, pedagógovia. Výstava potrvá do júna.

Dňa 18. mája sa zapojíme do celoeurópskeho podujatia Noc múzeí a galérií, kde pripravujeme komentované prehliadky, výstavu veteránov, prednášku PhDr. Hany Kližanovej, pracovníčky Historického múzea SNM v Bratislave. Pre verejnosť budeme otvorení do 22:00.

Chystáme aj vyšetrovanie hľadačov duchov, ktorí prejavili záujem o náš kaštieľ aj z dôvodu, že sa tu občas dejú zvláštne veci. Otvorenie okien o polnoci, zvuky, buchot a podobne.

5.JPG Zdroj: Renesančný kaštieľ

Renesančný kaštieľ v Galante je unikátna historická budova, ktorá rozhodne stojí za návštevu. Či už tu prídete hľadať zaujímavé príbehy dejín, očarujúce umelecké diela, alebo jedinečné pohľady, ktoré pozoruhodná stavba ponúka.

Pri tvorbe tohto článku sme vychádzali z nasledujúcich zdrojov: www.domkulturyga.sk


Súvisiaci článok
OBJAVUJEME KRÁSY SLOVENSKA: Čachtický hrad, tajomstvá ukryté v Karpatoch
Čítajte viac >

Zdieľať článok

Ďakujeme, že nás čítate. V prípade, že ste našli v článku chybu, napíšte nám na redakcia@sp21.sk

Lock-icon

Pre pridávanie komentárov do diskusie sa musíteprihlásiť