Piatok 06. 09. 2024 05:56:24 | Meniny má Alica

Po rekonštrukcii slávnostne otvorili jeden z najkrajších prešovských parkov

PREŠOV/ V utorok 7. mája po vyše ročnej rekonštrukcii slávnostne otvorili Panskú záhradu v Nižnej Šebastovej. Jej rozloha je viac ako 17-tisíc metrov štvorcových. Primátor mesta Prešov František Oľha pozýval obyvateľov na piknik, nechýbalo občerstvenie ani hudobné vystúpenie Folklórneho súboru Rozmarija.

Lenka Ménová|9. máj 2024|09:00:06

Zdroj: Lenka Ménová

Súvisiaci článok
Kežmarská nemocnica otvorila dve špecializované detské ambulancie
Čítajte viac >

Okrem novej zelene a upravených chodníkov pribudli v parku nové prvky, ako solárne lavičky na nabíjanie mobilov, stojany na bicykle, kamerový systém, veľká tabuľa na kreslenie kriedou, či úplne nové detské ihriská. Panská záhrada je vybavená novým verejným osvetlením a zabudovaným zavlažovacím systémom. Celkové náklady na rekonštrukciu parku boli vyčíslené na 920 961,25 Eur.

„ Po roku prác pre vás otvárame Panskú záhradu v Nižnej Šebastovej. Tento kvalitný verejný priestor v blízkosti kaštieľa a materských škôl prináša úplne novú kvalitu do života tejto mestskej časti. Priniesli sme návštevníkom nové trávniky, nové lavičky, nové chodníky, nové verejné osvetlenie, nové oplotenie, kamerový systém a automatické robotické kosenie trávnikov.

Verím, že tento nový verejný priestor bude slúžiť ešte dlhé roky všetkým Prešovčanom. Príďte sem a užívajte si tento priestor. Najbližšie veľké podujatie tu bude Deň detí, ktorý organizuje občianske združenie Nižná Šebastová“, týmito slovami sa prihovoril obyvateľom Prešova i blízkeho okolia primátor mesta Prešov, František Oľha.

Ide skutočne o „panský“ park, v blízkosti ktorého sa nachádza renesančný kaštieľ z prvej polovice 17. storočia, ktorý aktuálne tiež prechádza rekonštrukciou. Nový kvalitný verejný priestor pripomína parky, aké bývajú v západných krajinách, kde lákajú na rodinné a priateľské posedenie na lavičkách, či na tráve, pri pikniku. O trávnik sa postará zabudovaný automatický zavlažovací systém a automatické kosačky trávy. O bezpečnosť sa zas postará nový kamerový systém.

Park otvorili v plánovanom termíne napriek nepriazni počasia po záverečnej údržbe a kosení a Panská záhrada sa tak stala jedným z najkrajších parkov mesta Prešov.

Realizácia projektu obnovy parku bola možná vďaka schváleniu nenávratného finančného príspevku z eurofondov. Pri navrhovaní stavebno - architektonických riešení revitalizácie parku bol kladený dôraz predovšetkým na historickú hodnotu celého priestranstva a výber tých najlepších riešení vo vzťahu k uchovaniu historickej hodnoty parku, a zároveň k zabezpečeniu čo najlepších mikroklimatických podmienok v danom území.

Stavebné práce boli zamerané na zlepšenie využívania územia trvalo udržateľným spôsobom. Vďaka tomu sa podarilo posilniť nielen ekostabilitu celého územia, ale taktiež zabezpečiť aj funkčné a estetické prostredie pre obyvateľov mesta.

Zdroj: Lenka Ménová
Zdroj: Lenka Ménová
Zdroj: Lenka Ménová
Zdroj: Lenka Ménová
Zdroj: Lenka Ménová
Zdroj: Lenka Ménová
Zdroj: Lenka Ménová
Zdroj: Lenka Ménová
Zdroj: Lenka Ménová
Zdroj: Lenka Ménová
Zdroj: Lenka Ménová

Súvisiaci článok
Najlepší jahodový koláč na svete upiekla Slovenka. "Milujem výzvy a 3D torty"
Čítajte viac >

Zdieľať článok

Ďakujeme, že nás čítate. V prípade, že ste našli v článku chybu, napíšte nám na redakcia@sp21.sk

Lock-icon

Pre pridávanie komentárov do diskusie sa musíteprihlásiť