Sobota 27. 07. 2024 01:38:00 | Meniny má Božena

Jubilejný 20. ročník podujatia Noc múzeí a galérií bude pod záštitou prezidentky

PREŠOVSKÝ KRAJ/ Na noc múzeí a galérií sa môžete tešiť už túto sobotu 18. mája. Zúčastnené múzeá, galérie a ďalšie inštitúcie pozývajú návštevníkov na toto podujatie prostredníctvom svojich stránok. Ide o celoeurópske podujatie, realizované pod patronátom Rady Európy a aktivity počas Noci múzeí a galérií otvárajú širokej verejnosti svoje tajomné komnaty. Zdroj: www.nmag.sk.

Lenka Ménová|16. máj 2024|11:00:06

Zdroj: Facebook/Hotel Lomnica

Súvisiaci článok
Prešovské mažoretky Diridonky žnú jeden úspech za druhým. Právom patria medzi svetovú špičku
Čítajte viac >

„Tretia sobota v mesiaci máj prináša opäť už 20. ročník podujatia Európska noc múzeí a galérií, ktorá sa uskutoční v sobotu 18. mája 2024. V tento večer mnohé kultúrne inštitúcie otvoria svoje brány po celom Slovensku a od súmraku do polnoci sa môžu zapojiť do Európskej noci múzeí a galérií. Zábavné prehliadky so sprievodom, prehliadky s poučením, workshopy, premietania, živé vystúpenia, kultúrne podujatia poskytnú návštevníkom netradičný zážitok z múzea či galérie,“ týmito slovami priblížili akciu jej hlavní koordinátori.

Podduklianske osvetové stredisko vo Svidníku pozýva na pozorovanie nočnej oblohy s astronómom. Pripravené bude aj planetárne pexeso a výstavy fotografa Dušana Ignáca, tiež výstava maturitných prác ŠUP Svidník. Príďte sa teda pokochať nočnou oblohou a zahrať si planetárne pexeso.

Podduklianske osvetové stredisko vo Svidníku. Zdroj: oficiálna stránka nmag.sk

Spišský hrad ponúka prehliadky obohatené o ochutnávky z hradnej kuchyne. Na Spišskom hrade len pred pár dňami otvorili novú turistickú sezónu a aj napriek pokračujúcej obnove sa návštevníci dostanú na doteraz nedostupné miesta. Spišský hrad bol v roku 1993 zapísaný do Svetového zoznamu prírodného a kultúrneho dedičstva UNESCO. Veľkosťou svojho areálu patrí medzi najrozsiahlejšie hradné komplexy nielen na Slovensku, ale aj v strednej Európe.

Spišský hrad. Zdroj: oficiálna stránka nmag.sk

Historická radnica v Levoči návštevníkom počas Noci múzeí a galérií prezradí, o čom snívala Juliana. Tak ožije legenda o Levočskej bielej pani, Juliane Korponaiovej-Géciovej, ktorú popravili – verejne sťali mečom na trhovisku v Rábe pred 310 rokmi, v roku 1714. Fenomén Bielej panej je výtvorom slávneho maďarského spisovateľa Móra Jókaiho.

Historická radnica v Levoči. Zdroj: oficiálna stránka nmag.sk

Múzeum Zemplínske Hámre vás pozýva na nočnú prehliadku múzea spojenú s jazdou na hámorskej mašinke Máši. Kolesový vláčik Máša je atrakciou nielen pre deti, ale i pre dospelých. Pripomína históriu zvážania dreva na Vihorlatských úzkokoľajkach. V múzeu sa budú premietať historické fotografie, ale i ochutnávať tradičné jedlá. Chýbať nebude nočná prehliadka múzea – príďte zažiť atmosféru múzea v noci.

Múzeum Zemlínske Hámre. Zdroj: oficiálna stránka nmag.sk

Bohatý program ponúka aj Krajská galéria v Prešove. Pripravené budú komentované prehliadky výstav, rôzne workshopy, oddychová zóna. Koncert ZINTAER - Sólo koncert noise-art hudobného umelca a performera z Košíc. Autor kombinuje prvky jazzu, improvizácie a ambient hluku do moderného tvaru.

Krajská galéria v Prešove. Zdroj: oficiálna stránka nmag.sk

Ľubovnianske múzeum – hrad v Starej Ľubovni predstaví nočnú tematickú prehliadku, v rámci ktorej sa uskutoční divadelné predstavenie zoskupenia RAMAGU Ján Godawa – príbeh jedného správcu na začiatku 20. storočia. Každý návštevník sa stane súčasťou fascinujúcej divadelnej témy. Vyvrcholením večera bude ohňová show v podaní Skupiny historického šermu Domini Scepusii - Páni Spiša zo Spišského Podhradia.

Ľubovnianske múzeum - Hrad v Starej Ľubovni. Zdroj: Facebook/Tomáš Greňa

Slovenské technické múzeum, Expozícia Solivar pripravilo zaujímavý kultúrny program, ktorý bude trvať od 17-tej až do 24-tej hodiny. Chýbať nebude tradičný výstup na Klopačku, ďalej vystúpenie skupiny 4x4 Band. Pre deti bude pripravená aktivita „Pomôž múzejníkovi Jožkovi“. V rámci kultúrneho programu bude Sokoliarstvo Kollár prezentovať rôzne druhy dravých vtákov. Sokoliarstvo je spôsob lovu pomocou vycvičených dravcov, predovšetkým sokolov, jastrabov, či orlov.

Slovenské technické múzeum, expozícia Solivar. Zdroj: oficiálna stránka nmag.sk

Múzeum Tatranského národného parku ako jedno z mála ponúka na podujatie s bohatým kultúrnym programom vstup zadarmo. Počas 9. ročníka Tatranskej múzejnej noci na vás čakajú ukážky paleontologického výskumu, odkrývanie nálezu skameneliny, spoznávanie drevín a chovu včiel, lektorované vstupy v prírodovednej časti expozície múzea. Súčasťou podujatia budú aj tvorivé dielne z materiálov papier a drevo, včelárska dielňa i ekohry.

Múzeum Tatranského národného parku. Zdroj: oficiálna stránka nmag.sk

Krajské múzeum v Prešove oslávi Noc múzeí a galérií individuálnymi prehliadkami a návštevníkov poteší voľným vstupom. Pre deti budú pripravené tvorivé dielne a maľovanie na tvár, bude pre ne prichystaný aj interaktívny program: Nájdi stratenú korunu. To však zďaleka nie je všetko, slávnostná vernisáž výstavy o Mikulášovi Moyzesovi, koncert SZUŠ Miroslava Kobeláka a komentovaná prehliadka exkluzívne otvoreného depozitára Umeleckej histórie sú ďalšou súčasťou pripravovaného programu.

Krajské múzeum v Prešove. Zdroj: oficiálna stránka nmag.sk

To je skutočne len zlomok programu očakávanej Európskej Noci múzeí a galérií, kedy kultúrne inštitúcie otvoria svoje brány po celom Slovensku, aby návšteníkom priniesli počas jednej noci v roku netradičný a nezabudnuteľný zážitok.


Súvisiaci článok
Po rekonštrukcii slávnostne otvorili jeden z najkrajších prešovských parkov
Čítajte viac >

Zdieľať článok

Ďakujeme, že nás čítate. V prípade, že ste našli v článku chybu, napíšte nám na redakcia@sp21.sk

Lock-icon

Pre pridávanie komentárov do diskusie sa musíteprihlásiť