Sobota 27. 07. 2024 03:52:49 | Meniny má Božena

Prešovského dňa neziskoviek sa zúčastnilo 45 organizácií. Návštevníkov potešil aj bezplatný servis bicyklov

PREŠOV/ Vo štvrtok 16. mája sa v EkoParku Holá Hora v Prešove konalo podujatie pod názvom Prešovský deň neziskoviek. Pri tejto príležitosti využilo možnosť prezentácie viac ako 40 neziskových organizácií a partnerov. Pre návštevníkov boli pripravené rôzne atrakcie a nechýbal ani hudobný program – koncert speváčky Katky Koščovej a Daniela Špinera.

Lenka Ménová|21. máj 2024|17:25:35

Zdroj: Facebook/Mesto Prešov - oficiálna stránka

Súvisiaci článok
Po rekonštrukcii slávnostne otvorili jeden z najkrajších prešovských parkov
Čítajte viac >

Prírodný areál EkoParku Holá hora v Prešove ožil 16. mája podujatím, ktorého cieľom bola propagácia aktivít neziskových organizácií pôsobiacich v Prešove a podpora rozvoja dobrovoľníctva. Široká verejnosť sa tak mohla dozvedieť, čím všetkým tieto organizácie žijú a ako prispievajú k tomu, aby bolo mesto Prešov dobrým miestom pre život.

Počas akcie boli pre návštevníkov pripravené rôzne zaujímavé aktivity – maľovanie na tvár, lukostreľba a mnohé ďalšie náučné, zábavné i interaktívne hry. Radosť mali aj cyklisti, pretože bol pre nich k dispozícii bezplatný servis ich dvojnohých tátošov. Podujatie malo dva hlavné ciele: propagáciu prešovských neziskových organizácií a integráciu Ukrajincov, žijúcich v Prešove.

Toto komunitné podujatie pripravilo Mesto Prešov v spolupráci s organizáciami UNICEF Slovensko, Človek v ohrození – Región Prešov a Prešovské dobrovoľnícke centrum. O spomínaný program sa postarali zúčastnené neziskové organizácie a bol skutočne plný interaktívnych aktivít, hudobno-tanečných vystúpení, hier a súťaží.

V panelovej diskusii 1. zástupca primátora mesta Prešov Richard Drutarovský a jeho hostia diskutovali o aktuálnych výzvach a o vízii mesta. Hlavné témy, o ktorých sa diskutovalo, boli komunita, spolupatričnosť, tolerancia a ľudskosť. Venovali sa predovšetkým rodinám a sociálne znevýhodneným skupinám, rozvoju neformálneho vzdelávania, práci s mládežou, environmentálnej výchove i obyvateľstvu v krízových situáciách.

Zdroj: Facebook/Mesto Prešov-oficiálna stránka
Zdroj: Facebook/Mesto Prešov-oficiálna stránka
Zdroj: Facebook/Mesto Prešov-oficiálna stránka

Pre najmenších návštevníkov bolo príťažlivou atrakciou hasičské auto a sanitka. Tých akčnejších potešilo stavanie expedičného stanu, lukostreľba, cyklistické trenažéry, či stolný futbal. Kto má šikovné ruky, mohol ich zapojiť do pletenia špeciálnych sietí, háčkovania chobotničiek, maľovania na tvár, alebo textil. Pripravených bolo aj množstvo populárnych, no i úplne nových aktivít, snáď pre všetky vekové kategórie.

Zdroj: Facebook/Mesto Prešov-oficiálna stránka

Gréckokatolícka charita Prešov mala vo svojom stánku pripravené dve zaujímavé aktivity. Jednou z nich bola „Prekresli sa v zrkadle“ – táto aktivita bola zameraná na boj s predsudkami. Nikdy totiž nezachytíme skutočnosť takú, aká naozaj je. Podpíše sa na nej predstavivosť autora často viac, ako samotná realita.

Ďalšou aktivitou bol kvíz zameraný na to, ako Prešovčania poznajú Dom sv. Jána Milostivého. Účastníci buď vedeli, alebo hádali odpovede na otázky o tomto zariadení. Prezradíme vám, že ide o priestory nocľahárne, ktoré boli odovzdané do užívania začiatkom tohto roka a slúžia predovšetkým ľuďom bez domova.

Emerka je rodinné a oddychové centrum, ktoré prešovské mamičky dobre poznajú. V rámci nich pôsobí aj skupina Babywearing Prešov, ktorá šíri osvetu ohľadom ergonomického nosenia detičiek v šatkách a nosičoch.

„Poradenstvo prebieha cez certifikované poradkyne, ktoré absolvovali kurz. Sú to pani Ľudka Macejová a Ľudka Korbová. Stretávame sa pravidelne každý piatok v dopoludňajších hodinách, v čase od 9:30 do 12:00 hod. a fungujeme aj ako požičovňa týchto nosiacich pomôcok. K dispozícii máme široké portfólio nosičov a šatiek, prevažne od slovenských výrobcov, ktorých preferujeme, a to v rôznych veľkostiach – od novorodencov až po staršie deti, +3 a vyššie.

Dostali sme sa do povedomia verejnosti nielen v Prešove, no i v širokom okolí. Chodia k nám na poradenstvo rodičia z Bardejova, Popradu, Spišskej Novej Vsi i ďalších miest. Ako celá Emerka, aj táto naša činnosť sa nesie v duchu rešpektujúceho, láskyplného a chápavého rodičovstva, a to je naším hlavným cieľom. Stánkov s týmto posolstvom je tu dnes naozaj mnoho,“ prezradila nám pani Iveta Pavlíková zo skupiny Babywearing Prešov.

Poradkyňa nosenia L. Macejová a štatutárka Emerky K. Frimerová. Zdroj: Iveta Pavlíková
Zdroj: Iveta Pavlíková
Zdroj: Iveta Pavlíková

Najdôležitejšie je, že sa na jednom mieste stretlo veľa inšpiratívnych ľudí, zapálených pre dobrú vec. V Prešove je množstvo organizácií, ktoré sa venujú deťom, seniorom, sociálne alebo zdravotne znevýhodneným ľuďom a rozvíjajú všetky formy kultúry, či dobrovoľníctva, no mnohí domáci obyvatelia o ich činnosti ani netušia. Tieto organizácie odviedli aj nesmierny kus práce v rámci pomoci ukrajinským deťom a ich rodinám, ktoré našli svoj prechodný alebo trvalý domov v Prešove.

Sprievodný program zabezpečili talentovaní žiaci zo základných a umeleckých škôl, ABC centra voľného času a seniori z denných centier Prešova. Na záver podujatia zaspievala speváčka Katka Koščová v klavírnom sprievode Daniela Špinera.

Zdroj: Facebook/Mesto Prešov - oficiálna stránka
Zdroj: Facebook/Mesto Prešov-oficiálna stránka
Zdroj: Facebook/Mesto Prešov-oficiálna stránka

Súvisiaci článok
Prešovské mažoretky Diridonky žnú jeden úspech za druhým. Právom patria medzi svetovú špičku
Čítajte viac >

Zdieľať článok

Ďakujeme, že nás čítate. V prípade, že ste našli v článku chybu, napíšte nám na redakcia@sp21.sk

Lock-icon

Pre pridávanie komentárov do diskusie sa musíteprihlásiť