Sobota 27. 07. 2024 04:48:47 | Meniny má Božena

Nenechajte si ujsť 11. ročník duchovno-kultúrneho festivalu Dni Spišského Jeruzalema 2024

SPIŠ/ V priebehu nadchádzajúceho víkendu sa v dňoch 24. – 26. mája uskutoční v priestoroch Spišského Jeruzalema, Spišskej Kapituly a mesta Spišské Podhradie už 11. ročník jedinečného kultúrno-duchovného festivalu pod názvom Dni Spišského Jeruzalema. Návštevníci sa môžu tešiť na koncerty a divadelné produkcie pre deti i dospelých. Okrem toho bude pripravená široká paleta sprievodných aktivít.

Lenka Ménová|23. máj 2024|14:00:06

Zdroj: Ilustračné foto z minulého ročníka. Facebook/Spišský Jeruzalem

Súvisiaci článok
Po rekonštrukcii slávnostne otvorili jeden z najkrajších prešovských parkov
Čítajte viac >

Toto podujatie je okrem iného zaujímavé aj tým, že lokalita sa nachádza na hranici dvoch krajov, Prešovského a Košického, preto na príprave festivalu oba kraje participujú. Symbolické miesta „Spišského Jeruzalema“ v Spišskej Kapitule, na Pažici a Sivej Brade sa nachádzajú v lokalite svetového kultúrneho dedičstva UNESCO. Toto historické pútnické miesto sa nachádza pozdĺž bývalej významnej stredovekej cesty Via Magna.

Bohatý program ponúka hneď niekoľko koncertov chrámovej a gospelovej hudby, súčasťou hlavného programu budú aj dve divadelné produkcie: muzikál, dramatizácia zo života svätca a bábkové divadlo. Na svoje si teda príde detský i dospelý divák. Aj v tomto ročníku sa uskutoční moderovaná diskusia na tému Kristovho utrpenia s pozvanými rečníkmi, kde bude hosťom i Mons. František Trstenský. V programe sú koncerty speváčok Slávky Tkáčovej a Dominiky Gurbaľovej.

Dominika je worshipová a gospelová speváčka z Košíc, ktorá si získala srdcia poslucháčov svojou tvorbou, osobnými i biblickými textami a v neposlednom rade i podmanivým hlasom. So svojou kapelou zahrá v nedeľu 26. mája o 16:30 hod. v Biskupskej záhrade na Spišskej Kapitule.

„Teším sa, pretože je to akcia v krásnom a jedinečnom prostredí v duchu radosti, kultúry a umenia s hodnotami, kde si prídu na svoje deti, dospelí aj celé rodiny. Ak je cieľom umenia a kultúry zviditeľniť neviditeľné, zhmotniť nehmateľné a sprostredkovať dotyk s Božou láskou a priazňou tak verím, že aj tu, v dotyku a radosti môže prísť. Najviac ma však teší rozmer toho stretnutia sa rodín a ľudí každého veku, od detí po najstarších,“ vyznala sa Dominika zo svojich pocitov a vyjadrila radosť z očakávania tohto podujatia.

Zdroj: Facebook/Dominika Gurbaľová

Mnohé sprievodné aktivity budú tematicky orientované na tvorivé a pohybové aktivity, chýbať nebude ani malý remeselný trh, vláčik „Spišiačik“ či „Hanička“. Verejnosť bude môcť navštíviť vernisáž, či nazrieť do útrob Kňazského seminára biskupa Jána Vojtaššáka. K dispozícii bude aj priestor na svätú spoveď, či možnosť viesť rozhovory na duchovné témy. Súčasťou duchovného programu budú sväté omše, pobožnosť krížovej cesty i scénické stvárnenie pašiových udalostí.

Súčasný „Spišský Jeruzalem“ nie je len nádherným miestom turistických prechádzok, objavovania chráneného územia či histórie, ale je aj miestom pre uvažovanie a meditáciu. Aj súčasný turista tak zažije dotyk tohto jedinečného miesta.

Zdroj: Ilustračné foto z minulého ročníka. Facebook/Spišský Jeruzalem
Zdroj: Ilustračné foto z minulého ročníka. Facebook/Spišský Jeruzalem
Zdroj: Ilustračné foto z minulého ročníka. Facebook/Spišský Jeruzalem

Súvisiaci článok
Máj v Bardejove bude bohatý na kultúrne podujatia. Tešiť sa môžete na tradičný majáles, jazdecké preteky i pivný festival
Čítajte viac >

Zdieľať článok

Ďakujeme, že nás čítate. V prípade, že ste našli v článku chybu, napíšte nám na redakcia@sp21.sk

Lock-icon

Pre pridávanie komentárov do diskusie sa musíteprihlásiť