Sobota 06. 07. 2024 09:27:25 | Meniny má Patrik, Patrícia

Prešovská Hlavná ulica ožila tradičným trojičným jarmokom. Folklór, remeslá a ďalšie atrakcie budú až do soboty

PREŠOV/ V dňoch 3. – 8. júna, teda od pondelka do soboty, prebieha v centre Prešova na Hlavnej ulici 23. ročník Prešovského trojičného jarmoku. Domáci i návštevníci sa môžu tešiť na bohaté a pestré vystúpenia folklórnych súborov, očakávanú jazdu na historickom koči i predvádzanie tradičných ľudových remesiel. Pre deti sú pripravené kolotoče a aj iné zaujímavé atrakcie.

Lenka Ménová|4. jún 2024|08:00:06

DFS Šarišanček. Zdroj: Facebook/PKO Prešov

Súvisiaci článok
Pozývame vás na pestré a bohaté oslavy Medzinárodného dňa detí v mestách a obciach Prešovského kraja
Čítajte viac >

Organizátorom podujatia je Park kultúry a oddychu a mesto Prešov. Ich snahou bolo vytvoriť jedinečnú jarmočnú atmosféru, ktorá sa neodmysliteľne spája s dobrým jedlom, tradičnými remeslami a bohatým kultúrnym programom. Vítaní sú návštevníci z celého Šarišského regiónu, no i zo širokého okolia.

Prešovské námestie zaplní približne 80 stánkov s rozmanitou ponukou

Dejiskom jarmoku je opäť Hlavná ulica, avšak tento rok pribudlo aj niekoľko stánkov na obľúbenej a frekventovanej Floriánovej ulici.

„Návštevníci si môžu vychutnať pestrú prezentáciu ľudovej kultúry či remesiel. Remeselníci ponúkajú drevené výrobky rôzneho druhu, ručne robené kožené výrobky, produkty z ovčej vlny, maľované dáždniky, záhradnú keramiku, ľanové ľudové a dobové výrobky a mnoho ďalších krásnych i praktických vecí,“ priblížil podujatie Daniel Koháni, manažér kultúry Parku kultúry a oddychu v Prešove.

Súčasťou jarmoku je aj nová zóna so sedením, gastro zóna s rôznorodou ponukou tradičných slovenských jedál, ale aj gurmánskych špecialít. Nechýbajú tradičné grilované dobroty, hnetené a kysnuté koláče, lokše v modernom prevedení, párance a zemiakové harule, klasické a plnené trdelníky, medovníky, remeselné pivá a domáce limonády.

Každý deň jarmoku vyvrcholí v podvečerných hodinách pestrým hudobným a folklórnym programom. O zábavu sa postarajú kapely Piňazi De?, GoGoBAND, či hudobná skupina Basawell. Prešovský trojičný jarmok ponúkne aj ľudové umenie prostredníctvom ĽH PREŠOVČAN, FS Zemplín, FS Magura, či FS Partizán. Predstavia sa tiež Stropkoviani, DFS Šarišanček a Súkromné konzervatórium Prešov.

V sobotu 8. júna sa budú môcť návštevníci jarmoku previezť centrom mesta konským povozom. Pre najmenších budú pripravené rôzne detské atrakcie.

Zdroj: Lenka Ménová
Zdroj: Lenka Ménová
Zdroj: Lenka Ménová
Zdroj: Lenka Ménová

Tento jarmok je významným kultúrnym a spoločenským podujatím, ktoré priťahuje návštevníkov z celého regiónu aj zo vzdialenejších častí krajiny. Má pomerne dlhú históriu a je obľúbený medzi miestnymi obyvateľmi aj turistami pre svoju jedinečnú atmosféru, ktorá spája tradície a moderné prvky. Je to skvelá príležitosť spoznať kultúru a tradície regiónu, ochutnať miestne špeciality a zažiť jedinečnú atmosféru Prešova.

Čo sú to vlastne jarmoky a prečo vznikli?

Jarmoky sú tradičné trhy, ktoré sa konajú v mestách a obciach na rôznych miestach sveta, najmä v Európe. Sú to pravidelne organizované podujatia, kde sa stretávajú predajcovia a kupujúci, aby obchodovali s rôznymi tovarmi, ako sú potraviny, remeselné výrobky, oblečenie, domáce potreby a ďalšie produkty. Okrem obchodovania sú jarmoky často sprevádzané kultúrnym programom, zábavou, a rôznymi spoločenskými aktivitami.

Prečo teda jarmoky vznikli:

Ekonomické dôvody: V minulosti boli možnosti prepravy a komunikácie obmedzené a jarmoky poskytovali dôležitú príležitosť pre miestnych obyvateľov, aby nakúpili tovar, ktorý inak nebol ľahko dostupný. Poľnohospodári, remeselníci a obchodníci mohli na jarmoku predávať svoje produkty, čím si zlepšovali svoj ekonomický status.

Spoločenské dôvody: Jarmoky boli aj v minulosti spoločenskými udalosťami, kde sa ľudia mohli stretávať, komunikovať, zdieľať informácie a zabávať sa. Tieto podujatia často zahrňovali hudbu, tanec, divadelné predstavenia a iné formy zábavy.

Kultúrne a náboženské dôvody: Mnohé jarmoky boli spojené s náboženskými sviatkami alebo oslavami. Napríklad v Európe sa jarmoky často konali pri príležitosti sviatkov patrónov miest alebo kostolných sviatkov, čo pridávalo podujatiu duchovný rozmer.

Regionálna špecializácia: V niektorých regiónoch sa jarmoky stali známymi pre špecifické typy tovaru alebo remesiel. Niektoré mestá sa špecializovali na trhy s textilom, iné na dobytok alebo remeselné výrobky, čo pomáhalo rozvoju miestnej ekonomiky a kultúry.

Vývoj a moderné jarmoky

S rozvojom dopravy a obchodu sa význam jarmokov zmenil, no mnohé z nich si zachovali svoju popularitu ako kultúrne a spoločenské udalosti. V dnešnej dobe sa jarmoky často konajú v rámci mestských festivalov, kultúrnych podujatí a iných slávností. Moderné jarmoky môžu zahŕňať aj medzinárodné prvky, pričom sa prezentujú produkty a kultúry z rôznych častí sveta. Jarmoky teda prešli dlhou cestou od svojho vzniku a napriek moderným zmenám si zachovali svoje čaro ako miesta stretnutí, obchodu a kultúrnej výmeny.

PROGRAM PREŠOVSKÉHO TROJIČNÉHO JARMOKU 2024:

PONDELOK 3. 6. 2024

17:00 - Oficiálne otvorenie Prešovského trojičného jarmoku

17:00 - DFS Maguráčik a Magurak Kežmarok

19:00 - FS Magura

UTOROK 4. 6. 2024

16:30 Súkromné konzervatórium Prešov

19:00 Piňazi De?

STREDA 5. 6. 2024

17:00 DFS Makovička a FS Makovica

19:00 FSk Raslavičan

ŠTVRTOK 6. 6. 2024

17:00 ĽH PRESOVCAN

19:00 GoGoBAND

PIATOK 7. 6. 2024

17:00 Hudobná skupina Basawell

19:00 Zemplín

20:30 Stropkoviani

SOBOTA 8. 6. 2024

14:00 - 17:00 Kočiar ťahaný koňmi

16:00 DFS Šarišanček

17:00 FS Dúbrava

18:30 FS Partizán

Otváracia doba predajných stánkov:

Po-So: od 10:00 – 19:00 stánky s remeselným tovarom

Po-So: od 10:00 – 22:00 stánky s občerstvením

Zdroj: Lenka Ménová
Zdroj: Lenka Ménová
Zdroj: Lenka Ménová
Zdroj: Lenka Ménová

Súvisiaci článok
Cez víkend sa konali obľúbené pivné slávnosti - Humenské Švejkove dni
Čítajte viac >

Zdieľať článok

Ďakujeme, že nás čítate. V prípade, že ste našli v článku chybu, napíšte nám na redakcia@sp21.sk

Lock-icon

Pre pridávanie komentárov do diskusie sa musíteprihlásiť