Štvrtok 19. 09. 2024 12:39:54 | Meniny má Konštantín

Opozícia o Ficovom prejave: Žiadne zmierenie, Slovensko ešte viac rozdelil!

SLOVENSKO/ Prvé vystúpenie premiéra Roberta Fica (Smer-SD) po atentáte je podľa predsedu opozičného PS Michala Šimečku politickým sklamaním. Tvrdí, že sa na jeho politike nič nezmenilo a zdá sa, že Fico odmietol vykročiť k spoločenskému zmiereniu. Uviedol to v reakcii na premiérove stredajšie vyhlásenie na sociálnej sieti.

TASR|6. jún 2024|08:00:06

Zdroj: Facebook/Michal Šimečka, Progresívne Slovensko

Súvisiaci článok
Ficova snaha o zmierenie: "Zavraždiť sa ma pokúsil aktivista slovenskej opozície!"
Čítajte viac >

"Všetci sme mu držali palce, aby sa čím skôr zotavil, všetci sme čin atentátnika ostro odsúdili, všetci sme dúfali, že naozaj vykročíme k spoločenskému zmiereniu. Lenže z prvého vystúpenia sa zdá, že premiér Fico ho odmietol," povedal Šimečka.

Podotkol, že premiér 14 minút obviňoval médiá, opozíciu, umelcov, EÚ aj zahraničných partnerov. "Namiesto toho, aby aktívne prispel k spoločenskému zmieru, nazval atentátnika 'aktivistom politickej opozície' a opakoval konšpirácie o celosvetovom sprisahaní Sorosa proti Slovensku," skonštatoval.

Šimečku teší, že sa premiérov zdravotný stav zlepšuje a praje mu čo najskorší návrat do práce. "Jeho vystúpenie však potvrdilo všetky dôvody, pre ktoré sme presvedčení, že Smer je potrebné politicky poraziť v demokratických voľbách," podotkol.

SaS: Prejav premiéra je v priamom rozpore s volaním po upokojení spoločnosti

Prvý prejav premiéra Roberta Fica (Smer-SD) po atentáte je v priamom rozpore s volaním po upokojení spoločnosti na Slovensku. Uviedla to opozičná strana SaS v reakcii na stredajšie vyhlásenie predsedu vlády. Ohradila sa voči spájaniu atentátnika a jeho činu s ich politikou.

"Robert Fico mal príležitosť prekročiť svoj tieň a svoju minulosť. Mohol ukázať veľkosť štátnika. Miesto pokusu o celospoločenský zmier a urobenie kroku späť aj z jeho strany sme sa však dočkali presného opaku," poznamenal predseda strany Branislav Gröhling.

Cez čiaru je podľa neho "hádzanie špiny na opozíciu, médiá, mimovládny sektor". Odmieta tiež Ficove tvrdenia o vražde novinára Jána Kuciaka či o zahraničných snahách určovať slovenskú politiku. "Takto sa naša spoločnosť nielenže nikam nepohne, naopak, jej rozdelenie a nenávisť budú ešte väčšie," dodal Gröhling.

Holečková: Slovensko bude po prejave premiéra pravdepodobne ešte viac rozdelené

Slovensko sa mohlo po prejave premiéra Roberta Fica (Smer-SD) vydať na cestu pokoja a zmieru, žiaľ, pravdepodobne bude po ňom ešte viac rozdelené. Uviedla to poslankyňa Národnej rady SR a šéfka poslaneckého klubu KDH Martina Holečková v reakcii na premiérove stredajšie vyhlásenie na sociálnej sieti.

"Som rada, že je Robert Fico nažive a vyzerá to tak, že bude čoskoro v poriadku. Mrzí ma však, že svoje prvé vystúpenie po atentáte nevyužil na štátnický prejav, ale vo svojom videu len dookola obviňuje všetkých okolo seba," skonštatovala.

Predseda KDH Milan Majerský považuje za dôležité, že premiér dokázal odpustiť útočníkovi. Zdôraznil, že pre Slovensko je aj po Ficovom prejave stále potrebné prinášať pokoj. "V KDH sme nikdy na nikoho osobne neútočili a nebudeme tak robiť ani v budúcnosti. Úlohou zodpovedných politikov je totiž šíriť pokoj a prinášať riešenia pre ľudí a pre Slovensko," ozrejmil. Hnutie je podľa jeho slov rado, že sa Ficov zdravotný stav zlepšuje.


Súvisiaci článok
VIDEO Kaliňák odmieta obvinenia Šimečku, že SMER zneužíva atentát na mobilizáciu voličov
Čítajte viac >

Zdieľať článok

Ďakujeme, že nás čítate. V prípade, že ste našli v článku chybu, napíšte nám na redakcia@sp21.sk

Lock-icon

Pre pridávanie komentárov do diskusie sa musíteprihlásiť