Streda 03. 07. 2024 00:04:06 | Meniny má Miloslav

V Prešove po siedmy raz oceňovali významné osobnosti a organizácie mesta

PREŠOV/ Na slávnostnom zasadnutí Mestského zastupiteľstva mesta Prešov udelili významné ocenenia: Cenu primátora mesta Prešov a Cenu mesta Prešov, Opálové zrnko a Čestné občianstvo mesta Prešov. Ocenili jednotlivcov a organizácie, ktoré sa významným spôsobom zaslúžili o rozvoj a propagáciu mesta, prípadne dosiahli výnimočné výsledky v rôznych oblastiach spoločenského života.

Lenka Ménová|13. jún 2024|15:35:28

Zdroj: Facebook/Mesto Prešov – oficiálna stránka

Súvisiaci článok
Kedysi známy doktor Meduna oslávil storočnicu. Zaradil sa tak k ďalším dvom obyvateľom mesta Svit
Čítajte viac >

V stredu 5. júna 2024 v historickej sále Parku kultúry a oddychu Prešov, na slávnostnom zasadnutí Mestského zastupiteľstva mesta Prešov, si laureáti prevzali verejné ocenenia za uplynulý rok 2023.

„Mesto Prešov sa naďalej postupne mení a rozvíja. Snažíme sa formovať ho tak, aby bolo dobrým zázemím pre odborný rast, ale aj pre rozvoj mladých športových i umeleckých talentov. Som rád, že ho môžeme tvoriť spolu s vami. Ďakujem všetkým laureátom, ktorí dnes budú ocenení, za ich mimoriadny prínos pre mesto Prešov a pre celú spoločnosť. Ste našimi vzormi, inšpiráciou a motiváciou robiť veci lepšie,” prihovoril sa hosťom 1. zástupca primátora mesta Prešov Richard Drutarovský.

Cena mesta Prešov je jedným z najstarších verejných ocenení, ktoré mesto udeľuje už od roku 1996. Doteraz bolo ocenených 79 subjektov a pribudli k nim ďalší 4 laureáti. Táto cena sa udeľuje fyzickým osobám, právnickým osobám a kolektívom za mimoriadny prínos vo všetkých oblastiach spoločenského, hospodárskeho i kultúrneho života. Ocenení získavajú výtvarné dielo, ktorého autorom je sochár Jaroslav Drotár.

prof. PhDr. Karol Horák, CSc. - za angažovanosť a vynikajúce tvorivé činy v umeleckej, vedeckej, pedagogickej, publicistickej a výchovnej oblasti, ako aj za mimoriadny prínos, prezentáciu a zviditeľňovanie mesta Prešov doma i v zahraničí na základe dlhodobej aktívnej tvorivej a činorodej práce.

Mgr. et Mgr. Iveta Hurná - za vynikajúce výsledky v oblasti kultúry, knihovníctva, vzdelávania, za osobnostný vklad a zanietenosť pre progres regionálneho knihovníctva, reprezentáciu mesta a predovšetkým za vedenie Krajskej knižnice Pavla Országha Hviezdoslava v Prešove.

PhDr. Zora Mihoková - za jej aktívny dlhoročný prínos, odborné a mimoriadne ľudské úsilie pri propagácii mesta Prešov, reprezentáciu a zviditeľnenie mesta Prešov na Slovensku i v zahraničí.

Gymnázium Jána Adama Raymana, Mudroňova 20, Prešov - za dlhoročnú prácu v oblasti vzdelávania a výchovy detí a mládeže, za svedomitú a kvalitnú prácu so žiakmi vo výchovno-vzdelávacom procese, za prípravu mladých ľudí do života, za významný podiel na rozvoji prešovského školstva a za reprezentáciu mesta Prešov doma i v zahraničí.

Riaditeľka GJAR Viera Kundľová. Zdroj: www.gjar-po.sk

Ako vníma toto verejné ocenenie riaditeľka školy Viera Kundľová?

„Ocenenie pre inštitúciu, ocenenie pre kolektív, ocenenie pre školu, ktorá žije, pre školu, ktorá učí pre život a reaguje tak na požiadavky doby, ocenenie pre školu, ktorá je srdcom rodiny GJARkovcov si vážime a samozrejme, že nás aj veľmi zaväzuje. Pre mňa je to aj príležitosť pripomenúť naše zaužívané POĎAKUJME SI NAVZÁJOM.

Verejné ocenenie a naše poďakovanie patrí všetkým. Základnou filozofiou doterajších manažmentov i súčasného manažmentu školy je orientácia na kvalitu edukácie GJAR. Tí, ktorí tu boli pred nami, to dobre naštartovali a my môžeme v ŽURke pokračovať. Dnes je GJAR v prostredí vlastného školského vzdelávacieho programu miestom partnerskej spolupráce ŽUR - Žiak_Učiteľ_Rodič. Vážime si, že:

Žiaci sa aktívne realizujú v rovesníckom vzdelávaní rôzneho zamerania, oceňujeme ich vysoký záujem a široký záber pri zapojení sa do dobrovoľníckych aktivít. Rodičia spolupracujú a zaujímajú sa o chod školy.

Učitelia pracujú so žiakmi nad rámec svojich povinností - zapájajú žiakov do rôznych súťaží a olympiád, aktivít, ktoré napomáhajú ich uplatneniu sa na trhu práce; veľmi vzácna je schopnosť, ochota a kompetencia niektorých učiteľov pomôcť žiakom riešiť ich problémy, ktoré majú dopad na ich psychiku a študijné výsledky.

Veľmi verím, že výkony, výsledky, úspechy a očakávania budú s naším úsilím len pribúdať, no veľmi si prajem, aby akékoľvek najnovšie technológie nepredbehli ľudskosť, aby ľudský prístup bol prirodzenou súčasťou našej každodennej práce, našich vzťahov.“

Ocenenie. Zdroj: www.gjar-po.sk

Opálové zrnko mesta Prešov je ocenenie pre najúspešnejšie podnikateľské subjekty, ktoré pôsobia na území mesta Prešov. Túto cenu udeľuje mesto od roku 2003 a doteraz bolo ocenených 70 podnikateľov. Spoločnosť SEAK, s.r.o. Prešov získala Opálové zrnko za rok 2023 za významný prínos na technologickom trhu, za zavádzanie inovatívnych metód do vývoja a výroby, za prínos v oblasti zamestnanosti, ekonomického rozvoja mesta Prešov a šírenie jeho dobrého mena a prezentáciu doma i v zahraničí.

Cena primátora mesta Prešov je verejným ocenením, ktoré udeľuje primátor mesta právnickým osobám, fyzickým osobám a kolektívom za mimoriadny prínos a významné výsledky v oblasti kultúry, umenia a športu doma či v zahraničí, a ktorí šírili dobré meno mesta Prešov, prípadne poskytli pomoc pri záchrane ľudského života, alebo záchrane značných materiálnych hodnôt.

Cena primátora mesta Prešov sa udeľuje od roku 2008 a doteraz je držiteľom tohto ocenenia 124 laureátov. Cenu primátora si prevzali ďalší traja ocenení:

Ing. Radoslav Danilák, PhD. - výnimočný a talentovaný Prešovčan, ktorý svojimi inováciami, príkladnou obetavosťou, tvorbou a veľkým prínosom v oblasti informačných technológií obohatil spoločnosť vo svete.

Ing. Alexander Ernst, PhD. - hlavný kontrolór mesta Prešov. Ocenenie získal za dlhoročnú profesionálnu prácu pre mesto Prešov, presadzovanie princípov zákonnosti a hospodárnosti v samospráve, občiansku angažovanosť a výraznú charitatívnu činnosť.

Alexander Šurkala - kameraman, ktorý prostredníctvom objektívu kamery prenáša umenie na filmové plátna a vytvára pre divákov nezabudnuteľné audiovizuálne zážitky, za jeho významný a dlhoročný prínos v oblasti kinematografie na Slovensku i v zahraničí a šírenie dobrého mena mesta Prešov na domácej i zahraničnej pôde.

Čestné občianstvo mesta Prešov je výnimočným a veľmi vzácnym verejným ocenením

V histórii mesta Prešov bolo po roku 1989 udelené Čestné občianstvo len sedemkrát. K nositeľom tohto ocenenia pribudla ďalšia výnimočná osobnosť, legenda slovenskej jazzovej scény, spevák Peter Lipa, za rozvoj a podporu prešovskej hudobnej kultúry, jedinečné a celoživotné hudobné úspechy, prostredníctvom ktorých svojou hudobnou tvorbou a umením reprezentuje svoje rodné mesto, ako významný prameň hudobnej kultúry na Slovensku i na medzinárodnej úrovni.

„Svojich prvých 17 rokov som prežil v Prešove, kde som sa narodil, potom som ďalšie 2 roky žil v Košiciach. Prešov je teda moje rodné mesto, ktoré pre mňa znamená hudbu, kamarátov, pochádza odtiaľ množstvo známych hudobníkov,“ spomína Peter Lipa.


Súvisiaci článok
Prvá Farská cukráreň vo Svite hrala farbami a lákala vôňami
Čítajte viac >

Zdieľať článok

Ďakujeme, že nás čítate. V prípade, že ste našli v článku chybu, napíšte nám na redakcia@sp21.sk

Lock-icon

Pre pridávanie komentárov do diskusie sa musíteprihlásiť