Nedeľa 07. 07. 2024 09:04:44 | Meniny má Oliver

Trenčianska univerzita postaví internát aj knižnicu

TRENČÍN/ Trenčianska univerzita Alexandra Dubčeka v Trenčíne každý rok vzdeláva viac ako 2 500 študentov na štyroch fakultách a dvoch celouniverzitných pracoviskách. Na Študentskej ulici v Trenčíne, kde sídlia Fakulta sociálno-ekonomických vzťahov, Fakulta zdravotníctva, FunGlass a Katedra politológie, univerzita postaví študentský domov, ktorý bude mať k dispozícii 130 lôžok.

Natália Štepanovičová|20. jún 2024|11:00:06

Zdroj: Trenčianska univerzita Alexandra Dubčeka v Trenčíne

Súvisiaci článok
V Strednej zdravotníckej škole v Žiline otvorili zrekonštruovaný internát
Čítajte viac >

"Výstavba internátu je krok k zlepšeniu kvality študentského života, podpore mladých talentov a vytvoreniu nadštandardného bývania študentov na Slovensku. Našim cieľom je vytvoriť miesto, kde sa budú študenti cítiť ako doma, budú mať pokojné prostredie na štúdium, školu „na skok“ od ubytovania a kde budú môcť naplno rozvíjať svoj potenciál,“ priblížil dôvod výstavby rektor Trenčianskej univerzity Jozef Habánik.

Pracujú už štyri roky

Na investičnom zámere vybudovania študentského domova a univerzitnej knižnice vedenie pracuje od roku 2021. V roku 2022 obstaralo projektovú dokumentáciu pre vydanie územného rozhodnutia a projektovú dokumentáciu pre vydanie stavebného povolenia. V auguste toho istého roku bolo vydané územné rozhodnutie na umiestnenie stavby. O dva roky neskôr v júni 2024 bolo vydané stavebné povolenie na dobudovanie univerzitného campusu.

2.jpeg

Zdroj: Trenčianska univerzita Alexandra Dubčeka v Trenčíne

Habánik ďalej informoval, že plánovaná kapacita študentského domova je 130 lôžok, čím sa univerzite podarí zabezpečiť ich chýbajúci počet. Zároveň vytvoria ideálne prostredie pre akademický a osobný rast študentov. Celkové náklady na projektovú dokumentáciu pre územné rozhodnutie a pre stavebné povolenie sú 360-tisíc eur. Časť stavby v sume 202- tisíc eur bola uhradená cez rozvojový projekt z prostriedkov Ministerstva školstva, výskumu, vývoja a mládeže Slovenskej republiky.

Ďalšou etapou projektovej prípravy je realizačný projekt stavby a vyhlásenie verejného obstarávania na zhotoviteľa stavby.

Štvorpodlažný internát a jeden bezbariérový apartmán

"Novostavba objektu študentského domova pozostáva zo štvorpodlažnej ubytovacej časti s 32 dvojizbovými apartmánmi a jedným bezbariérovým apartmánom. Súčasne bude v budove situovaná viacúčelová sála s variabilným usporiadaním, s možnosťou organizovania konferencií alebo slávnostných akademických obradov," okomentoval rektor Jozef Habánik.

1.jpeg

Zdroj: Trenčianska univerzita Alexandra Dubčeka v Trenčíne

Dopravné napojenie budúceho campusu je riešené priamo z priľahlej komunikácie, z ktorej je prístup aj na 78 kilometrov dlhú cyklotrasu Hlohovec – Piešťany – Beckov – Nemšová, ktorá je paralelná k Vážskej cyklomagistrále.

Do knižnice v papučiach

Súčasťou internátu bude aj univerzitná knižnica, ktorá bude prístupná aj verejnosti a spĺňa súčasné nároky na dostupnosť vedecko-technických informácií v modernom a kvalitnom prostredí a tiež univerzitná kaviareň, ktorá bude dostupná aj pre verejnosť. Celkovo vznikne 34 parkovacích miest. Vonkajšie parkovisko bude mať desať parkovacích státí a v garáži pod ubytovacou časťou bude vybudované parkovisko pre 24 vozidiel.


Súvisiaci článok
ŽSK môže na internátoch a ubytovniach prichýliť do 600 utečencov
Čítajte viac >

Zdieľať článok

Ďakujeme, že nás čítate. V prípade, že ste našli v článku chybu, napíšte nám na redakcia@sp21.sk

Lock-icon

Pre pridávanie komentárov do diskusie sa musíteprihlásiť