Štvrtok 04. 07. 2024 21:31:03 | Meniny má Prokop

Dni mesta Prešov budú v znamení 777. výročia prvej zmienky. Primátor pozýva na oslavy, aj krájanie narodeninovej torty

PREŠOV/ Mesto Prešov oslávi svoje 777. narodeniny v rámci Dní mesta Prešov, ktoré sa budú konať od 20. do 23. júna. Tešiť sa môžete na krájanie narodeninovej torty, súťaže o rôzne ceny, deň otvorených dverí v budove historickej radnice, maľovanie autobusu na pešej zóne i (po)otvorenie parku na Masarykovej ulici.

Lenka Ménová|20. jún 2024|10:00:06

Zdroj: Facebook/Mesto Prešov – oficiálna stránka

Súvisiaci článok
V Sabinove sa konal výročný 50. Sabinovský jarmok
Čítajte viac >

Od 20. do 23. júna 2024 čaká na všetkých návštevníkov a obyvateľov mesta Prešov veľkolepý program Dní mesta Prešov plný skvelých koncertov, tanečných vystúpení a zábavných sprievodných aktivít pre malých i veľkých. Hlavným dejiskom bude už tradične pešia zóna. Pódium bude umiestnené na rovnakom mieste ako minulý rok, pri Konkatedrále sv. Mikuláša.

V Južnom parku blízko Neptúnovej fontány maľovali študentky zo Základnej umeleckej školy na Októbrovej ulici č. 32 v Prešove tri narodeninové sedmičky, symbolizujúce 777. výročie prvej historickej zmienky o meste. Toto priam umelecké dielo bolo vytvorené pri príležitosti Dní mesta Prešov 2024.

V Prešove oslávia 777. narodeniny mesta symbolickým krájaním ako inak, jahodovej narodeninovej torty, ktorú pripravili cukrári z Prešovského klubu Slovenského zväzu kuchárov a cukrárov. Súčasťou osláv výročia Prešova budú aj podujatia v rámci Dní mesta Prešov. Dopravný podnik mesta Prešov (DPMP, a.s.) poskytne jeden z vyradených autobusov, ktorý sa počas konania podujatia bude nachádzať priamo v centre mesta. Na jeho maľovaní sa budú podieľať študenti i profesionáli.

Tortu navrhol a upiekol šéfkuchár Martin Petrik

Martin Petrik je šéfkuchár hotela Yasmin Košice, reštaurácie Steak House Montana, ktorý sa venuje aj pečeniu cukrárenských výrobkov. Na narodeninovú tortu a ďalšie torty určené pre verejnosť boli použité tieto suroviny: 112 ks vajec, 3 kg cukru, 2,5 kg čokolády, 1,5 l oleja, 4 kg múky, 4 kg mascarpone, 10 l šľahačkovej smotany a 1 kg masla. Váha torty, určenej na slávnostné nakrájanie na pódiu, je 5,4 kg a ďalších 7 lahodných tort pre verejnosť váži 35 kg, teda celková váha je úctyhodných 40,5 kg.

Príprava a pečenie trvali 4,5 hodiny a plnenie spolu s finálnou úpravou 6 hodín, takže spolu 10,5 hodiny. Na príprave sa podieľal sám šéfkuchár Martin Petrik, vo finálnej fáze mu vypomohol predseda Prešovského klubu slovenského zväzu kuchárov a cukrárov Peter Krištof (PKKaC).

Použité ingrediencie sú plne v súlade s farbami mesta Prešov, ktoré je známe aj ako Jahodové mesto, čo vyplýva z jeho pôvodného názvu Eperjes, takže chýbať nesmie červená, biela farba a samozrejme, jahody. Torta má približne 22 tisíc kalórií a spolu s tortami pre verejnosť je to úctychodných 150 tisíc kalórií, ktoré sa rozdelia medzi približne 400 ľudí.

Keďže je momentálne už po jahodovej sezóne, najťažšou úlohou bolo zohnať na torty vhodné jahody. Erb mesta Prešov je vytvorený z jedlého fondánu, takže komplet celá torta je jedlá.

Zľava František Krankota, Peter Krištof, Martin Petrik, Štefan Mikluš. Zdroj: Peter Krištof, predseda PKKaC
Zdroj: Peter Krištof, predseda PKKaC

Prešovčania dobre poznajú bývalý detský park na Masarykovej ulici. V rámci Dní mesta Prešov budú dočasne pootvorené jeho brány a obyvatelia budú môcť vyjadriť svoje potreby a požiadavky. Tie sa stanú základom pre verejnú architektonickú súťaž na jeho konečnú podobu.

„Prešovčania, po rokoch chátrania je konečne park na Masarykovej ulici majetkom mesta Prešov, teda nás, Prešovčanov. Tento priestor má obrovský potenciál, a preto ho chceme pretvoriť spoločne s vami a hlavne pre vás. Vaše nápady, názory a potreby sú pre nás nesmierne dôležité. Preto sa vás budeme pýtať, či tu majú byť detské ihriská, športoviská, oddychové zóny, alebo čokoľvek iné.

Príďte preto a zapojte sa do trojdňovej tvorby tohto verejného priestoru, ktorá sa uskutoční počas Dní mesta Prešov. Vaše podnety budú základnými podkladmi pre architektonickú súťaž návrhov, ktorá určí budúcnosť tohto parku. Spoločne vytvoríme park, kde sa budú môcť vaše deti hrať, kde si budeme môcť oddýchnuť a kde sa všetci budeme cítiť ako doma, v Prešove. Teším sa na vaše nápady a spoluprácu,“ týmito slovami sa prihovoril Prešovčanom primátor mesta František Oľha.

Dni mesta Prešov, to je aj bohatý a lákavý kultúrny program, ktorý odštartuje mladá kapela JP Band. Deti sa môžu tešiť na Divadlo Portál a ich predstavenie Rozprávkový hrniec. V rámci večerného hudobného programu na pódiu vystúpi vo štvrtok 20. júna víťazka Česko-Slovenskej SuperStar speváčka Tereza Mašková. V piatok 21. júna sa na prešovských fanúšikov a svoje večerné vystúpenie teší speváčka Dominika Mirgová.

V programe ďalej vystúpi aj rodáčka z Prešova Katarína Knechtová, Separ, kapela Le Payaco, Billy Barman a mnohí ďalší, napríklad svetovo úspešné mažoretky Diridonky, ktoré sú trojnásobnými majsterkami sveta a deťmi milovaná FÍHA Tralala.

Okrem tradičného programu budú podujatia aj v Krajskej galérii v Prešove, v Krajskom múzeu v Prešove a v kluboch Christiania a Wave. Počas tohto ročníka Dní mesta Prešov sa budú používať len zálohovateľné poháre, ktoré zabezpečuje partner podujatia. Okrem ekologického rozmeru podujatia si tak každý návštevník odnesie aj praktický darček.

Video – primátor mesta František Oľha pozýva na výnimočné Dni mesta Prešov.


Súvisiaci článok
V Prešove po siedmy raz oceňovali významné osobnosti a organizácie mesta
Čítajte viac >

Zdieľať článok

Ďakujeme, že nás čítate. V prípade, že ste našli v článku chybu, napíšte nám na redakcia@sp21.sk

Lock-icon

Pre pridávanie komentárov do diskusie sa musíteprihlásiť