Nedeľa 30. 06. 2024 23:45:08 | Meniny má Melánia

Centrum sociálnych služieb v Trenčíne je bezbariérové

TRENČÍN/ V polovici júna klientom a ošetrovateľom v Centre sociálnych služieb (CSS) DEMY pre ľudí s poruchou autistického spektra, sprístupnili výťah spolu s vybudovaním nového bezbariérového vstupu.

Natália Štepanovičová|28. jún 2024|10:13:40

Zdroj: Trenčiansky samosprávny kraj

Súvisiaci článok
V žilinskom CSS Lúč funguje už týždeň nová ambulantná služba
Čítajte viac >

Projekt vyriešil problém bezpečnosti pri vykladaní a nakladaní imobilných klientov z áut, pretože v minulosti bol vchod umiestnený na frekventovanej ulici.

"Aj keď bol výťah nosnou myšlienkou tohto investičného projektu, pretože odstraňuje poslednú výraznú bariéru, ktorú sme doteraz v DEMY mali, nie je to len o ňom. Prístavba priniesla aj priestory na rozvoj ďalších služieb, ktoré majú podporiť rodičov alebo príbuzných v starostlivosti o svojich blízkych aj v domácom prostredí, ako je napríklad požičiavanie pomôcok,“ skonštatoval riaditeľ zariadenia Tibor Gavenda.

Chránená dielňa, ale aj priestor na vzdelávanie

Hovorkyňa Trenčianskeho samosprávneho kraja (TSK) Lenka Kukučková informovala, že súčasťou projektu bolo aj parkovisko a bezbariérový vstup. Vo vstupných priestoroch sa nachádza nová vrátnica, kde by mala vzniknúť chránená dielňa. Pracovať v nej budú okrem klientov zariadenia aj ľudia so zdravotným znevýhodnením z blízkeho okolia.

"V budove tiež vznikol priestor na vzdelávanie zamestnancov a v rámci projektu TSK Opatrovať a žiť ho chce zariadenie využívať na rôzne vzdelávacie, ale aj oddychové aktivity pre rodiny, ktoré majú doma zdravotne znevýhodneného príbuzného," priblížila účel nových priestorov hovorkyňa.

Okrem toho je klientom k dispozícii aj ďalšia miestnosť pre psychologickú starostlivosť či rozšírenie rehabilitačných služieb, o ktoré je podľa Kukučkovej, veľký záujem.

"Stavba bola realizovaná výlučne z rozpočtu Trenčianskej župy v hodnote takmer 1,2 milióna eur s DPH. Výstavba trvala približne deväť mesiacov. Pre zariadenie máme pripravené ešte ďalšie dve investície. Pracujeme na projektovej dokumentácii stavebných úprav spojovacej chodby, ktorá prepája viaceré budovy tohto zariadenia a tento rok chceme ešte urobiť oplotenie v hodnote takmer 50-tisíc eur,“ prezradil ďalšie plány v CSS DEMY trenčiansky župan Jaroslav Baška.


Súvisiaci článok
Výstavba CSS v Martine napreduje
Čítajte viac >

Zdieľať článok

Ďakujeme, že nás čítate. V prípade, že ste našli v článku chybu, napíšte nám na redakcia@sp21.sk

Lock-icon

Pre pridávanie komentárov do diskusie sa musíteprihlásiť