Sobota 05. 10. 2024 07:48:56 | Meniny má Viera

Dudinka láka návštevníkov blahodarnými účinkami minerálnej liečivej vody

DUDINCE/ Rekreačný bazén, bazén s vodnými atrakciami, detský ale aj minerálny bazén s dudinskou liečivou vodou majú k dispozícii návštevníci termálneho kúpaliska Dudinka v Dudinciach.

TASR|7. júl 2024|14:10:56

Ilustračná foto. Zdroj: www.unsplash.com

Súvisiaci článok
OBJAVUJEME KRÁSY SLOVENSKA: Máte radi rýchlosť a zábavu? Navštívte najstrmšiu bobovú dráhu na Slovensku!
Čítajte viac >

Toto vyhľadávané kúpalisko nachádzajúce sa v krupinskom okrese otvorilo tento rok svoje brány už 7. júna. „Otvorené bude podľa počasia, myslíme si, že do polovice septembra,“ uviedla pre TASR Andrea Petrušová zo spoločnosti Kúpele Dudince.

Aj tento rok prešiel pred otvorením areál letného kúpaliska podľa jej slov generálnou údržbou, aby bol počas sezóny bezpečný a hygienicky nezávadný.

„Tento rok sme ešte okrem toho kúpili nové ležadlá, aby sme zvýšili komfort návštevníkov,“ poznamenala. Počas najhorúcejších dní navštívi kúpalisko aj 1 300 návštevníkov. Keďže je zavedený systém trojhodinových vstupov, návštevníci sa podľa Petrušovej preplneného areálu nemusia obávať. Okrem vodných atrakcií, detskej zóny či bufetov majú k dispozícii aj bezplatné monitorované parkovisko v blízkosti areálu.

baner_dudinka.jpg Zdroj: www.kupeledudince.sk

Kúpalisko Dudinka je pomenované po víle, ktorej Dudince podľa legendy vďačia za liečivú silu miestneho prameňa. Jeho začiatky sa spájajú s rokom 1924, kedy nájomca dudinských prameňov Július Unterberger nechal v priestore dnešnej Dudinky vybudovať okrem iného aj prvý minerálny bazén zvaný zrkadlisko. Obdobie jeho rozmachu však netrvalo dlho, osud majiteľov kúpeľov spečatila počas druhej svetovej vojny nenávisť voči Židom. Navyše, kúpele zničil požiar v roku 1944.

„Rovnako ako bájny vták Fénix vstali i dudinské kúpele z popola v roku 1951 založením Československých štátnych kúpeľov a vybudovaním prvého liečebného domu,“ priblížila Petrušová s tým, že sa tam presunula väčšina procedúr a zrkadlisko s krytým bazénom začalo slúžiť ako štrandové kúpalisko. Jeho funkcia ešte vzrástla po premenách v 60. rokoch minulého storočia. Neskôr bolo kúpalisko dlhé roky mimo prevádzky, komplexnej obnovy sa dočkalo v roku 2007.

„Kúpele Dudince ako prevádzkovateľ sa sem každým rokom usilujú pridať atrakcie, a tak je každé otvorenie pre nás výzvou prilákať sem deti, ale aj dospelých, ktorí si doprajú pobyt v bazéne s liečivou minerálnou vodou,“ dodala Petrušová.


Súvisiaci článok
OBJAVUJEME KRÁSY SLOVENSKA: Spoznajte čaro Tatier cez objektív v Múzeu tatranskej kinematografie a fotografie
Čítajte viac >

Zdieľať článok

Ďakujeme, že nás čítate. V prípade, že ste našli v článku chybu, napíšte nám na redakcia@sp21.sk

Lock-icon

Pre pridávanie komentárov do diskusie sa musíteprihlásiť