Štvrtok 19. 09. 2024 04:28:24 | Meniny má Konštantín

Festival Európske ľudové remeslo v Kežmarku. Záštitu nad EĽRO prijal prezident Peter Pellegrini

KEŽMAROK/Mesto Kežmarok počas troch dní festivalu Európske ľudové remeslo (EĽRO) prinesie opäť čaro remeselných výrobkov, na svoje si však prídu aj rodiny s deťmi a všetci nadšenci kultúry. Minulý rok bol festival venovaný Kysuciam, tento rok bude venovaný regiónu Liptov. Charakteristický širák, valašku a opasok nájdeme aj v logu festivalu. Zdroj: www.elro.kezmarok.sk.

Lenka Ménová|10. júl 2024|11:35:04

Ilustračné foto z minulého ročníka festivalu. Zdroj: Facebook/Mesto Kežmarok - oficiálna stránka

Súvisiaci článok
Vihorlatské múzeum v Humennom pozýva na pestrý program spojený s oslavami 40. výročia sprístupnenia skanzenu
Čítajte viac >

Región Liptov je známy svojimi remenármi a v tomto remesle sa ukrýva aj ševcovstvo, čižmárstvo, garbiarstvo, kožušinárstvo a ďalšie. Okrem Liptova tento rok festival predstaví aj liberecký región z Čiech. Na festivale vystúpi viac ako 800 folkloristov z 26 súborov pochádzajúcich zo šiestich krajín. Okrem domácich sa predstavia súbory z Čiech, Poľska, Srbska a Talianska. Program bude rozdelený na dennú a večernú časť.

Každá kežmarská domácnosť dostane jeden lístok zadarmo

Kežmarčania si môžu lístok vyzdvihnúť na pracovisku Matričného úradu Kežmarok denne počas úradných hodín do termínu 11. júla. Lístky je možné zakúpiť si cez Ticketportal, v Kežmarskej informačnej kancelárii, v Popradskej informačnej kancelárii a v kníhkupectve Alter ego. Jednodňové lísky si budú môcť návštevníci zakúpiť priamo na mieste za 15 € pre dospelú osobu a detský lístok za 10 €.

Dobové atrakcie pre deti budú na viacerých miestach

Pred hradom bude pripravený dobový tábor s atrakciami: mučiareň, streľba z luku, drevený koník, detský katapult na loptičky, hádzanie loptičiek do dračích hláv, chodúle, hádzanie krúžkov na jednorožca, hádzanie krúžkov na drevené meče, koníky, doboví zbrojnoši. Deti tu nájdu aj dračiu tlamu, kde si môžu zmerať sily ťahaním reťaze s drakom, a to pod dohľadom majstra Drakobijcu.

„V parku pred mestskou knižnicou budú štyri atrakcie a detská rozprávková zóna. Nájdete tu hravú heraldiku, na drevených podložkách v tvare erbu si deti môžu nakresliť vlastný erb. Môžete si vyrobiť vlastnoručný prívesok pri aktivite, ktorá pod dohľadom majstra ponúka prácu s rôznym materiálom a technikami. Počnúc medeným drôtom cez kov i kožu si deti vyrobia krásny šperk,“ priblížila Barbora Kaprálová z kancelárie primátora mesta.

K dispozícii bude aj materské centrum pre rodičov

Tam budú môcť rodičia svoje najmenšie ratolesti nakŕmiť, prebaliť, nechať poliezť, či pohrať sa s hračkami pre najmenších. Materské centrum bude na Hlavnom námestí č. 3 a v parku pred mestskou knižnicou bude pripravená detská rozprávková zóna.

Ilustračné foto z minulého ročníka Zdroj: Facebook/Mesto Kežmarok - oficiálna stránka
Ilustračné foto z minulého ročníka Zdroj: Facebook/Mesto Kežmarok - oficiálna stránka

Prínášame vám kompletný program festivalu EĽRO

Piatok 12. júla 2024

Sprievod mestom

Od Mestského kultúrneho strediska na Ulici Starý trh cez Ulicu Dr. Alexandra na Hlavné námestie. Uvidíte divadelné, folklórne a tanečné súbory, skupiny historického šermu a sokoliarov.

Scénické otvorenie vstupnej brány

Sprístupnenie areálu remesiel z Ulice Dr. Alexandra

Festival remesiel

Ukážky remeselnej výroby v priestoroch areálu

Gioacchino Rossini - PETITE MESSE SOLENNELLE

Názov koncertu v preklade znie Malá slávnostná omša. Koncert sa uskutoční v Drevenom artikulárnom kostole o 18.00 hod. Účinkujú: Košický spevácky zbor učiteľov, Michaela Várady – soprán, Myroslava Havryliuk – mezzosoprán, Maksym Kutsenko – tenor, Marián Lukáč – barytón, Júlia Grejtáková – klavír, Daniel Boronkay – harmónium. Dirigent: Maroš Potokár.

Javisko pri radnici

Vitajte v Kežmarku

Slávnostné otvorenie festivalu

Z troch strán Tatier

V programe vystúpia: Folklórne združenie Stráne z Važca, Ľudová hudba Galabanda z Liptovského Mikuláša a sólisti, Zespol Mlode Podhale z Poľska, Folklórny súbor Magura z Kežmarku, Folklórna skupina Treviagiano z mesta Treviso v Taliansku, Folklórny súbor Mladosť z Dubnice nad Váhom.

Večerný program

Duchoňovci, Chinaski, KING LED & SOUND SHOW

Javisko pri hrade

Na javisku sa predstavia: Folklórna skupina Zaplansjki vez z mesta Gadzin Han v Srbsku, Detský folklórny súbor Jitřenka z mesta Český Krumlov v Česku, Folklórna skupina Kýčera z Čierneho Balogu, Ľudová hudba Viktora Tešlara a sólisti: Michal Fiľo, Ján Ondrejka, Ľuboslav Chudoba, Staročeská hudba Vávra, Folklórny súbor Skowronki z mesta Bransk v Poľsku, Liptovské tanečnô - zábava a škola tanca s ľudovou hudbou Galabanda.

Javisko na hrade

Na javisku sa predstavia: Sokoliari Majstra Vagana, Hrdinovia protitureckých bojov, Šermiarska skupina Tostabur (Tovarišstvo starých bojových umení a remesiel) a Liptovskí zbojníci.

Malé javisko ľudových hudieb na Hlavnom námestí

Vyhrávanie ľudových hudieb

Sobota 13. júla 2024

Festival remesiel

Ukážky remeselnej výroby v priestoroch areálu

Javisko pri radnici

Keď raz budem veľký

V programe vystúpia: Detský folklórny súbor Maguráčik, Folklórny súbor Magurák, Detský folklórny súbor Goralik, Detský folklórny súbor Ďumbier.

Folklórne a hudobné vystúpenia

Folklórna skupina Zaplanjski vez z Gadzin Han zo Srbska, Kandráčovci, Autentika s vlastným materiálom a If jú szivek, profesionálny súbor interpretujúci maďarský folklór.

Večerný program

Lina Mayer, Gladiator, Separ a DJ Smart Afterparty

Javisko pri hrade

Na javisku sa predstavia: Folklórny súbor Skowronki z Branska v Poľsku, Detský folklórny súbot Jitřenka z Českého Krumlova v Česku, La Speranza dobová hudba.

Pred hradom sa predstaví Uhorský rytiersky turnaj na koňoch, Tovarišstvo starých bojových umení, Vlasta Mudríková s kapelou, Folklórna skupina Trevigiano z mesta Treviso v Taliansku.

Z liptovských chotárov

V tomto bloku vystúpia: Folklórny súbor Váh z Liptovského Mikuláša, Ľudová hudba Viktora Tešlara a sólisti: Michal Fiľo, Ján Ondrejka a Ľuboslav Chudoba aj Staročeská hudba Vávra.

Doma na Spiši

Vystúpia: Folklórna spevácka skupina Taľar z Novej Ľubovne, Folklórny súbor Čačina zo Spišskej Novej Vsi, Folklórny súbor Jablonecka, Ľudová hudba Pasyja, Základná umelecká škola Lendak a Folklórny súbor Magura.

Škola tanca a ľudová zábava

Tance národnostných menšín žijúcich na Spiši s lektormi: Katarínou Babčákovou a Róbertom Sabolom. Hrá Ľudová hudba Pasyja.

Javisko na hrade

Na javisku sa predstavia: Hrdinovia protitureckých bojov, Tovarišstvo starých bojových umení a Súbor Terňi voďi predstaví rómsky folklór. Na svoje si prídu aj fanušikovia historických vystúpení. Predstavia sa tu: Sokoliari Majstra Vagana, Skupina historického šermu Jago, Veselé dobové tanečné divadlo Alimah Fusion a Divadlo alchýmie. Návštevníci sa môžu taktiež tešiť na veršovanú rozprávku z obdobia stredoveku, kde nechýba princezná, kráľ, dobrý a zlý princ a kúzelná rozprávačka s názvom Ruža a Meč.

Malé javisko ľudových hudieb na Hlavnom námestí

Vyhrávanie ľudových hudieb

Nedeľa 14. júla 2024

Festival remesiel

Ukážky remeselnej výroby v priestoroch areálu

Javisko pri radnici

Folklórny súbor Skowronki z Branska v Poľsku, Detský folklórny súbor Jitřenka z Českého Krumlova v Česku.

Korunovácia kráľa remesla Európske ľudové remeselo 2024

Veľkolepá multižánrová show Korene Iconito & Zemplín.

Javisko pri hrade

Na javisku sa predstavia: Folklórna skupina Zaplanjski vez z Gadzin Han zo Srbska, Mužská spevácka skupina Suché Karki, Dobová hudba La Speranza. Pri hrade uvidíte Uhorský rietiersky turnaj na koňoch, Tovarišstvo starých bojových umení a Folklórnu skupinu Trevigiano z mesta Treviso v Taliansku.

Javisko na hrade

Na javisku pred hradom sa predstavia: Sokoliari Majstra Majstra Vagana, hudobno – zábavný program pre deti Smejka a Tanculienky, Skupina historického šermu Jago a Rómsky folklórny súbor Deti Kesaj z Kežmarku.

Malé javisko ľudových hudieb na Hlavnom námestí

Vyhrávanie ľudových hudieb

Výstavy a sprievodné podujatia

Výstava Stodolovci a Liptovský Mikuláš

Výstavná sieň mesta Kežmarok, Hlavné námestie 64. Vstup voľný.

Výstava kariet s vyobrazením osobností Kežmarku

Výstava od Kataríny Cermanovej, Hlavné námestie č. 3

Ilustračné foto z minulého ročníka Zdroj: Facebook/Mesto Kežmarok - oficiálna stránka

Súvisiaci článok
Začalo sa Popradské kultúrne leto. Obyvateľom i návštevníkom mesta ponúka bohatý kultúrny program
Čítajte viac >

Zdieľať článok

Ďakujeme, že nás čítate. V prípade, že ste našli v článku chybu, napíšte nám na redakcia@sp21.sk

Lock-icon

Pre pridávanie komentárov do diskusie sa musíteprihlásiť