Štvrtok 12. 09. 2024 15:56:38 | Meniny má Mária, Marlena

Chodník na Lomničák opravili. Použiť ho môžu len lezci s absolvovaným kurzom

VYSOKÉ TATRY/ Evakuačnú trasu z Lomnického štítu vo Vysokých Tatrách upravili, staré reťaze už neplnili svoj účel.

TASR|13. júl 2024|14:16:48

Zdroj: Facebook/Tatranský národný park

Súvisiaci článok
AKTUALIZOVANÉ Pri zosuve lavíny na chatu v Tatrách zahynuli minimálne dvaja ľudia
Čítajte viac >

Informovala o tom Správa Tatranského národného parku (TANAP) na sociálnej sieti s tým, že tento úsek slúži v prípade potreby na evakuáciu osôb, ktoré sa na štíte nachádzajú, ale i pracujú. Využíva ju tiež horská záchranná služba pre pozemné akcie a transport.

"V rámci stavebných a technických prác boli v úseku medzi Mojžišovým prameňom a vrcholom štítu odstránené staré pôvodné reťaze a umiestnené nové istiace body. Reťaze nepredstavovali bezpečný istiaci prvok v tomto type terénu. Navádzali na výstup najmä osoby, ktoré neboli spôsobilé na pohyb v horolezeckom teréne, nevedeli sa v ňom orientovať a spoľahli sa výlučne na pomoc reťazí. Po úprave je úsek zabezpečený lezeckými istiacimi prvkami," uviedla Správa TANAP-u.

Ochranári v tejto súvislosti upozorňujú, že ľudia vstupujúci do horolezeckého terénu na území TANAP-u sú podľa platného návštevného poriadku povinní mať absolvovaný lezecký kurz a preukázať sa dokladom o jeho absolvovaní v prípade kontroly. Toto pravidlo vylučuje z horolezeckého terénu tých, ktorí nevedia používať istiacu techniku a pomôcky a svojím konaním ohrozujú seba a ostatných.

"Spomínaný úsek na Lomnický štít je terén s lezeckou obťažnosťou stupeň dva," dodáva Správa TANAP-u a vyzýva na zodpovedné a ohľaduplné správanie v horách. Všetky podrobné informácie o pravidlách pre horolezectvo sú uvedené na stránke www.tanap.sk.


Súvisiaci článok
Dve české turistky sa zranili vo Vysokých Tatrách, zasahovali záchranári
Čítajte viac >

Zdieľať článok

Ďakujeme, že nás čítate. V prípade, že ste našli v článku chybu, napíšte nám na redakcia@sp21.sk

Lock-icon

Pre pridávanie komentárov do diskusie sa musíteprihlásiť