Nedeľa 25. 08. 2024 23:27:01 | Meniny má Ľudovít

Pozor na psíkov cestovateľov. V zahraničí sa môžu nakaziť parazitickým ochorením leišmaniózou

SLOVENSKO/ Psy sa v zahraničí môžu nakaziť parazitickým ochorením leišmaniózou. Zvieratá si ho môžu priniesť najmä z krajín južnej Európy. Odborníci preto vyzývajú k obozretnosti na dovolenkách.

TASR|15. júl 2024|13:00:06

Ilustračné foto. Zdroj: freepik.com

Súvisiaci článok
Obrovská nezodpovednosť: Žena odišla na manikúru, psa nechala v rozhorúčenom aute
Čítajte viac >

TASR o tom v pondelok informovala Katarína Gáliková zo Slovenskej akadémie vied (SAV).

"Leišmaniózu u psov spôsobujú jednobunkové parazity, ktoré prenášajú mušky - kútovky, bodavý hmyz z rodu Phlebotomus. Najčastejším pôvodcom ochorenia u psov je druh Leishmania infantum, ktorý k svojmu menu prišiel vďaka tomu, že táto infekcia sa historicky vyskytovala hlavne u detí," povedala Martina Miterpáková z Parazitologického ústavu SAV.

Parazit napáda bunky kože, pečene či kostnej drene. Môže to mať za následok veľmi vážne poškodenie organizmu. Majitelia psov s leišmaniózou môžu spozorovať stratu srsti, svaloviny, zväčšenie lymfatických uzlín alebo extrémne prerastanie pazúrov. Pes s ochorením môže byť roky bez príznakov.

Medzi rizikové destinácie patria Španielsko, Portugalsko, Grécko, Taliansko, ale aj Chorvátsko. Prirodzená cirkulácia leišmánií na Slovensku zatiaľ nebola poľa SAV potvrdená.

Liečba tohto ochorenia vie byť finančne náročná. Na trhu aktuálne nie sú dostupné lieky, ktoré by ho vedeli úplne vyliečiť. Miterpáková preto odporúča prevenciu. "Použitie insekticídnych sprejov ako ochranu pred vektormi parazita a ich držanie vnútri za súmraku a úsvitu, keď sú mušky najaktívnejšie," odporučila. Po návrate z dovolenky môže majiteľ psa požiadať veterinára o test na prítomnosť protilátok voči parazitovi.

Pri prepave psov zvážte je nápomocný aj autobox na prepravu psov, TOWBOX V2 DOG.


Súvisiaci článok
Psy v klietke a v kufri auta! Enviropolícia obvinila 64-ročného muža
Čítajte viac >

Zdieľať článok

Ďakujeme, že nás čítate. V prípade, že ste našli v článku chybu, napíšte nám na redakcia@sp21.sk

Lock-icon

Pre pridávanie komentárov do diskusie sa musíteprihlásiť