Nedeľa 08. 09. 2024 01:19:40 | Meniny má Miriama

OBJAVUJEME KRÁSY SLOVENSKA: Hrad Biely Kameň, strážca tajomstiev Malých Karpát

SVÄTÝ JUR/ Na bralnatom vrchu nad Svätým Jurom sa týči majestátny hrad Biely Kameň, niekdajšia hrdá pevnosť, ktorá po stáročia odolávala náporom času a slúžila ako sídlo mocných rodov. Aj keď sú z hradu už len zrúcaniny, jeho príbeh a majestátnosť uchvacujú návštevníkov dodnes. Poďte s nami spoznať históriu, tajomstvá a príbehy hradu Biely Kameň!

Alžbeta Mareková|20. júl 2024|10:00:06

Zdroj: www.hradbielykamen.sk

Súvisiaci článok
OBJAVUJEME KRÁSY SLOVENSKA: Hrad Gýmeš, tajomná zrúcanina v pohorí Tribeč
Čítajte viac >

Svätojurský hrad bol postavený pred rokom 1271, jeho stavbu inicioval gróf Abrahám I. V priebehu storočí svojej existencie hrad zažil slávu aj pády. V roku 1271 ho dobyl Přemysl Otakar II., koncom 13. storočia ho obsadili oddiely rakúskeho vojvodu Albrechta I. Habsburského. V priebehu 14. storočia sa však hrad dočkal prístavby vonkajších častí, čím vznikla dobre opevnená kamenná pevnosť s niekoľkými vežami, zväčšenými skladovými priestormi a s rozšíreným palácom s gotickou kaplnkou.

1.jpeg Zdroj: www.hradbielykamen.sk

„Počas celej histórie existencie Svätojurského hradu vieme iba o troch obliehaniach, ktoré skončili víťazne pre útočníkov. Okrem spomenutých dvoch v 13. storočí bol podľa pramenného materiálu Svätojurský hrad posledný raz dobytý v roku 1385, po vpáde vojska moravských markgrófov Prokopa a Jošta,“ informuje občianske združenie Castrum Sancti Georgii na svojom webe.

Pod správu Svätojurského hradu patrilo začiatkom 15. storočia rozsiahle panstvo. Zahŕňalo mestečko Svätý Jur a dediny Jarná, Šenkvice, Čataj a Topoľnica. Okrem toho hrad spravoval aj dediny na Žitnom ostrove: Topoľníky, Dolný Štál, Horné Mýto a časti obcí Ohrady, Veľká Paka, Hviezdoslavov a Štvrtok na Ostrove.

2.jpg Zdroj: www.hradbielykamen.sk

Na začiatku 16. storočia sa svätojurskí a pezinskí grófi ocitli v hlbokých dlhoch, čo viedlo k ich úpadku aj v spoločenskom postavení. Príčina nie je celkom známa, mohla to byť neúroda, záplavy či morová epidémia. Došlo k vyľudneniu dedín a zveľaďovanie hradu šlo do úzadia.

Kráľ Ferdinand I. Habsburský v roku 1544 zálohoval Svätojurské panstvo Gašparovi zo Seredného. Gašpar hrad čiastočne opravil a využíval ho ako sídlo. Po jeho smrti v roku 1550 mal hrad pripadnúť korune, správa z roku 1554 však už popisuje hrad ako chátrajúci.

3.jpeg Zdroj: www.hradbielykamen.sk

„V roku 1609 si neskorší dediční majitelia panstva Pálfiovci postavili vo Svätom Jure kaštieľ a potrebná oprava hradu, ktorá by stála vysokú sumu peňazí, sa dostávala viac a viac do úzadia. Hrad už prevažne fungoval ako väzenie, sklad vína, potravín a rôzneho pracovného náradia. Hrad naposledy poslúžil Svätojurčanom v roku 1663, keď mestečko vypálili krymskí Tatári v službách Osmanov. Skupina mešťanov sa dňa 17. septembra na hrade ubránila pred útočníkmi,“ dodáva občianske združenie Castrum Sancti Georgii na svojom webe.

Hradný komplex Biely Kameň je jedinečný vďaka tomu, že si dodnes zachoval pôvodný gotický charakter. Na rozdiel od mnohých hradov na Slovensku neprešiel výraznejšími prestavbami v novoveku. Už v roku 1963 bol Biely Kameň vyhlásený za kultúrnu pamiatku a v roku 2002 získal štatút národnej kultúrnej pamiatky. Pamiatkový úrad ho zaradil do Zoznamu národných kultúrnych pamiatok s prioritou ochrany a obnovy. Napriek tomuto zaradeniu je hrad v súčasnosti v nepriaznivej situácii. Zrúcanina je zarastená bujnou vegetáciou a pomaly ju pohlcuje okolitý les. O jeho záchranu sa intenzívne usiluje občianske združenie Castrum Sancti Georgii.

4.jpg Zdroj: www.hradbielykamen.sk

Otázky o bežnom chode hradu, ale aj o jeho víziách do budúcna pre redakciu SP21 zodpovedala Monika Winczerová, predsedníčka a zakladateľka združenia.

Ako vyzerá bežná starostlivosť o chod hradu? Koľko ľudí si vyžaduje?

  • Ako občianske združenie nemáme pevne stanovené pracovné dni. Nepočítame sa medzi hrady, ktorým štát pridelil nezamestnaných s platmi hradenými z eurofondov. Hrad zachraňujeme sami, kombinujeme vlastnú prácu s najímaním murárov a dodávateľských špecialistov na záchranu architektúry.

Ako občianske združenie hľadáme zdroje na úhradu dodávateľov, materiálu a prevádzky hradu formou grantov, dotácií, oslovovaním sponzorov a podobne. Na hrade pracujeme celoročne, organizujeme dobrovoľnícke brigády. Celú zimu a jar s dobrovoľníkmi pripravujeme stovky ton kameňov na ďalšiu sezónu, vykopávame ich, vynášame a triedime.

5.jpg Zdroj: www.hradbielykamen.sk

V medziobdobiach medzi murárskymi turnusmi zabezpečujeme logistickú stránku prác prác a zásobovanie stavby materiálom: fúrikovanie piesku a kameňov, hasenie vápna, čerpanie vody, vynášanie lešenia, odstraňovanie náletových drevín, opravu chodníkov, čistenie hradného areálu a ďalšie potrebné práce.

Vďaka veľkému nasadeniu a usilovným murárom dokážeme ročne vymurovať okolo osemdesiat kubíkov muriva, čo predstavuje takmer stopäťdesiat ton materiálu. Doprava toho množstva materiálu na hrad bez zjazdnej prístupovej cesty v strmom svahu, bez elektriny a bez vodného zdroja, to je skutočne mimoriadne náročné.

6.jpg Zdroj: www.hradbielykamen.sk

Pretože sa hrad nachádza v chránenej krajinnej oblasti Malé Karpaty, nepodarilo sa nám vybaviť povolenie na úpravu turistického chodníka okolo hradu mechanizmami. Zrovnanie a úprava chodníka by umožnila prístup aspoň malým vozidlám.

K tomu sa v predchádzajúcich dvoch rokoch uskutočňoval aj archeologický výskum. Jeho pokračovanie v tomto roku je bohužiaľ zastavené zablokovaním dotačného programu Ministerstva kultúry na obnovu pamiatok, na ktorý sme sa spoliehali. Aj keď sme doteraz každý rok dokázali zabezpečiť viaczdrojové financovanie projektu aj pomocou súkromných sponzorov, bez tejto štátnej podpory je pokračovanie v obnove hradu takmer nemožné.

Napriek absencii štátnej pomoci sme tento rok museli zariskovať a rozhodli sme sa pokračovať v dobrej viere v zazmluvnených prácach, aj keď hrozí, že nebudeme mať na konci sezóny z čoho zaplatiť faktúry za odborné práce. Všetko zvládať a zabezpečiť iba z vlastného nadšenia a nasadenia si vyžaduje veľkú mieru odhodlania.

7.jpg Zdroj: www.hradbielykamen.sk

Momentálne sa sústredíme na stabilizáciu hradných múrov, aby sme predišli ich zrúteniu a ohrozeniu pamiatky aj tisícok turistov, ktorí ju ročne navštívia. Cieľom je zachovať hradnú zrúcaninu pre budúce generácie. Na našom hrade sa dobrovoľnícky odpracuje ročne do štyritisíc hodín. To je bežná sezóna na hrade. Ale tešíme sa, že je už veľa vymurované. Toto je taký bežný kolobeh.

Záchranu národnej kultúrnej pamiatky Hrad Biely Kameň by sme teda nemohli realizovať bez podpory našich sponzorov. Projekt nášho občianskeho združenia Castrum Sancti Georgii finančne podporuje mesto Svätý Jur, Bratislavský samosprávny kraj, Revia - Malokarpatská komunitná nadácia. Veľmi nápomocní sú nám aj sponzori z radov súkromných spoločností DXC Technology, Celox, JTI, Asbis, Henkel, Den Braven, z grantov nadácií Tesco, Dell, SPP, ZSE, EPH, Pontis, 365 bank, ako aj z dotácie MK SR Obnovme si svoj dom a taktiež z 2 percent dane. A stále ešte zostáva nádej na nejakú dotáciu od MK SR Obnovme si svoj dom, aj keď dnes už je zrejmé, že to bude príliš neskoro na to, aby sme ju do začiatku októbra dokázali využiť tak, ako by bolo pre záchranu hradu žiadúce.

8.jpg Zdroj: www.hradbielykamen.sk

Aká je vízia hradu do budúcna?

  • Hrad Biely Kameň je ukrytý v hustom lese a z diaľky ho nie je vidieť, no napriek tomu ide o rozsiahly komplex s veľkosťou 1,3 hektára. Patrí medzi najrozsiahlejšie hrady na Slovensku a práve z jeho rozľahlosti vyplýva značný objem prác potrebných na stabilizáciu a konzerváciu jeho múrov. Toto statické zabezpečenie je nevyhnutné pre zachovanie hradných torz pre budúce generácie, nie je však reč o jeho domurovávaní či rozširovaní. Cieľom je zachovať existujúce časti hradu v stabilnom stave na najbližších dvesto rokov. Realizácia takéhoto projektu si vyžiada minimálne desať rokov práce a je absolútne nevyhnutná pre záchranu hradu pred postupným chátraním a zrútením.

V prípade úspešnej realizácie prvej fázy, ktorou je stabilizácia a konzervácia múrov, by sme sa v druhej fáze mohli zamerať na zacelenie obvodových hradieb. Hrad Biely Kameň bol v minulosti pevnosťou s jediným vstupom – padacím mostom. V druhej fáze by bolo logické zamurovať prielomy v hradbách, opraviť a obnoviť vstupný most a bránu. Vďaka týmto prácam by hrad opäť získal charakter pevnosti.

9.jpg Zdroj: www.hradbielykamen.sk

Tretia fáza obnovy hradu Biely Kameň by sa zamerala na archeologické odkrytie a revitalizáciu hradnej akropoly, takzvaného horného hradu. V srdci pevnosti sa kedysi nachádzal viacposchodový rozsiahly palác s viacerými vežami, ktorý sa však v priebehu rokov zrútil. Suť zasypala miestnosti spodného poschodia paláca o ktorých sa predpokladá, že sú dodnes zachované v pôvodnom stave – kamenné, klenbové a gotické.

Archeologický prieskum, preskúmanie a stabilizácia týchto podzemných priestorov by v budúcnosti mohli viesť k ich čiastočnému sprístupneniu a kultúrnemu využitiu. Zrekonštruované suterénne priestory by sa tak mohli stať unikátnym a atraktívnym prvkom obnoveného hradu. Táto fáza projektu by si síce vyžadovala značné investície a úsilie, ale jej potenciálny prínos pre poznanie histórie hradu a rozvoj cestovného ruchu by bol nesporný.

10.jpeg Zdroj: www.hradbielykamen.sk

Čo najviac fascinuje Vašich návštevníkov?

  • Hrad Biely Kameň momentálne nie je oficiálne sprístupnený verejnosti. Návštevníci, ktorí sa ho napriek tomu rozhodnú navštíviť, tak robia na vlastné nebezpečenstvo. Obľúbenou destináciou je dolné nádvorie hradu, ktoré slúži ako vyhľadávané miesto pre pikniky. Posedieť si v tomto prostredí s kulisou stredovekých múrov ponúka jedinečný zážitok v porovnaní s bežným lesným prostredím. To robí z hradu Biely Kameň atraktívny cieľ pre milovníkov histórie a prírody.

S hradom Biely Kameň sa spája aj legenda o podzemnej chodbe, ktorá ho údajne v dávnych dobách prepájala so svätojurským farským kostolom v údolí pod ním. Táto legenda je tak hlboko zakorenená v miestnej tradícii, že sa o nej stále hovorí, aj napriek tomu, že archeologický výskum na hrade doteraz nenašiel žiadne jej stopy.

Na otázku, či by legenda mohla byť pravdivá, som sa pýtala geodeta a archeológa spolupracujúcich na obnove hradu. Ich jednoznačná odpoveď znela, že žulové podložie v okolí hradu je natoľko pevné, že by vykopanie chodby dlhej sto metrov, nieto kilometer či viac, bez použitia dynamitu bolo prakticky nemožné.

Pravdepodobnosť pravdivosti legendy je teda mizivá. Napriek tomu tieto príbehy o tajomných chodbách a skrytých pokladoch podnecujú fantáziu a robia z hradu Biely Kameň ešte atraktívnejšie miesto.

11.jpg Zdroj: www.hradbielykamen.sk

Vstupná náučná tabuľa hradu Biely Kameň ponúka návštevníkom idealizovanú predstavu o tom, ako hrad mohol vyzerať v čase jeho najväčšej slávy, pred jeho zrútením. Rekonštrukcia hradu na tabuli je podložená dostupnými historickými údajmi a archeologickými nálezmi a slúži ako skvelý doplnok k prehliadke ruín.

Návštevníci si s nadšením prezerajú zobrazenie hradu a porovnávajú ho so zachovanými zvyškami. Vďaka tabuli ľahšie rozpoznajú jednotlivé časti hradu, ako napríklad piliere mosta či bránovú vežu. Ide o skvelý nástroj, ktorý podnecuje predstavivosť a umožňuje návštevníkom hlbšie sa ponoriť do histórie a atmosféry tohto impozantného hradu.

12.jpg Zdroj: www.hradbielykamen.sk

Aké udalosti sa v najbližšom období na hrade odohrajú?

  • Najčastejším typom podujatí na hrade Biely Kameň sú firemné brigády zamerané na teambuilding. Tieto teambuildingy zvyčajne prebiehajú tak, že zamestnanci firmy na pár hodín prispejú manuálnou prácou pri prebiehajúcich rekonštrukčných prácach, najmä pri prenášaní materiálu. Následne si na hrade usporiadajú piknik a posedenie.

Tento typ podujatí sa stretáva s pozitívnou odozvou zo strany účastníkov, ktorí oceňujú možnosť prispieť k obnove pamiatky a zároveň sa zabaviť v netradičnom prostredí. Okrem toho dvakrát ročne príde oddiel malých skautov z Rače a jeden pán učiteľ sem chodí robiť kreatívne hodiny dejepisu, chodia tu pezinskí školáci na MDD a neverili by ste, že aj tieto malé deti dokážu pomôcť v rámci svojim schopností.

13.jpeg Zdroj: www.hradbielykamen.sk

Snažím sa hrad Biely Kameň propagovať aj medzi mladými ľuďmi. V súčasnom stave rozpadu hradu však občianske združenie zatiaľ nemá odvahu organizovať akékoľvek verejné akcie. Hrad je v nebezpečnom stave a jeho oficiálne sprístupnenie by bolo nezodpovedné. Usporadúvanie podujatí v tomto dezolátnom stave je, žiaľ, predčasné. Verím však, že po stabilizácii a zabezpečení hradu sa z neho stane krásne miesto pre rôzne typy kultúrnych a spoločenských akcií, historických jarmokov, šermiarskych vystúpení, komentovaných prehliadok či komorných koncertov. To by hrad oživilo a pritiahlo by sem ešte širšie spektrum návštevníkov z radov verejnosti, vrátane mladých ľudí.

14.jpeg Zdroj: www.hradbielykamen.sk

Ak hľadáte dobrodružstvo v lone prírody a zároveň vás lákajú stopy dejín, hrad Biely Kameň je ideálnou destináciou pre váš výlet. Neváhajte a vydajte sa na dobrodružnú výpravu za históriou a krásou slovenskej prírody.

Pri tvorbe článku sme využili informácie z nasledujúcich zdrojov: www.hradbielykamen.sk


Súvisiaci článok
OBJAVUJEME KRÁSY SLOVENSKA: Kaštieľ vo Svätom Antone, majestátny svedok plynúceho času
Čítajte viac >

Zdieľať článok

Ďakujeme, že nás čítate. V prípade, že ste našli v článku chybu, napíšte nám na redakcia@sp21.sk

Lock-icon

Pre pridávanie komentárov do diskusie sa musíteprihlásiť