Streda 18. 09. 2024 00:01:08 | Meniny má Eugénia

Chcel spoznať tajomstvá zeme aj oblohy. Uplynulo 300 rokov od narodenia Cypriána z Červeného Kláštora

ČERVENÝ KLÁŠTOR/ Výnimočný Cyprián bol majster mnohých remesiel, alchymista, botanik i prírodovedec. Nechajte sa unášať strhujúcim príbehom muža, ktorého túžba po poznaní premenila na legendu.

Alžbeta Mareková|28. júl 2024|09:20:49

Ilustračná foto. Zdroj: Facebook/ Múzeum Červený Kláštor

Súvisiaci článok
Od historickej povodne na Dunaji v Bratislave uplynulo 70 rokov
Čítajte viac >

Narodil sa pod letnou hviezdou 28. júla 1724, do rodiny krajčíra v slieszkych Polkoviciach. O jeho živote pred vstupom do Červeného Kláštora sa veľa nevie, ale predpokladá sa, že pôsobil v kláštoroch v Brne, v Čenstochovej a pravdepodobne aj v Taliansku. Cyprián, vlastným menom František Ignác Jäschke, v roku 1756 zaklopal na bránu Červeného Kláštora, kde sa začal písať jeho neuveriteľný príbeh.

1 Facebook Múzeum Červený Kláštor.jpg Zdroj: Facebook/ Múzeum Červený Kláštor

Legendy, ktoré ho preslávili, sú síce fascinujúce, no o jeho živote sú známe aj nemenej zaujímavé fakty. Cyprián vstúpil do Červeného Kláštora ako 32-ročný muž a vynikal svojimi vedomosťami z oblastí medicíny, botaniky, farmácie i alchýmie. Pod mníšskym habitom bilo srdce výskumníka, obdivoval tatranskú prírodu, pozorne študoval tunajšiu flóru a svoje poznatky zanechal aj budúcim generáciám.

2 www.snm.sk.jpg List Cypriánovho herbára, Zdroj: www.snm.sk

Zachoval sa jeho herbár, ktorý je zároveň aj najstarším zachovaným herbárom na území Slovenska. Obsahuje lisované rastliny, ich názvy a využitie vo farmácii, ale i mnohé medicínske úvahy a príklady z praxe. Rastliny označuje názvami viacerých jazykov, okrem iných aj latinsky, grécky a nemecky. Schopnosťami presahoval svoju dobu, v ktorej bol vyhľadávaným liečiteľom a zároveň aj správcom lekárne v kláštore. Niektorí ho oslavovali ako zázračného, iní ho s nedôverou označovali za šarlatána.

3 www.snm.sk.jpg List Cypriánovho herbára, Zdroj: www.snm.sk

Aj mnohé z jeho ďalších talentov ostali zatienené vysokými múrmi kláštora a dobou, ktorá ich nedokázala oceniť. Legendy už celé storočia dumajú o jeho nadaní v oblasti umenia, ale aj matematiky a fyziky. Priame dôkazy chýbajú, ale chyruje sa, že múdry mních dokázal vyrobiť úžasný stroj, s ktorým dokázal lietať na nebi ako vták. Niektoré zdroje uvádzajú, že lietal za krásnou pastierkou, kým podľa povestí mu lietať pomohla tatranská víla. Cirkev však v tomto stroji videla pekelný nástroj a Cypriánov osud sa spečatil.

4 Facebook Múzeum Červený Kláštor.jpg Zdroj: Facebook/ Múzeum Červený Kláštor

V expozícii múzea v Červenom Kláštore sa môžete dočítať, že podľa levočského historika Elemíra Koszeghyho listina z roku 1760 opisuje, ako na námestí v Spišskej Belej na príkaz nitrianskeho arcibiskupa spálili čertov voz. Ten mal vyhotoviť fráter Cyprián z Červeného kláštora, a mal pomocou neho z vrchu Troch korún doletieť až k Morskému oku. Aby sa zamedzilo vzniku ďalších čertovských myšlienok, mal byť mních odvedený na miesto, odkiaľ už nikdy neuvidí svoje milované hory...

5 Facebook Múzeum Červený Kláštor.jpg Zdroj: Facebook/ Múzeum Červený Kláštor

O bližšom osude Cypriána už nejestvujú dôkazy, predpokladá sa však, že svoj večný odpočinok našiel v útrobách kaštieľa. Človek veľkých myšlienok bol teda potlačený svojou dobou, ale chýry o jeho múdrosti sú živé aj dnes.

Pri písaní tohto článku sme využili informácie z nasledujúcich zdrojov: Osudy osobností Slovenska (Jozef Leikert), www.snm.sk, www.cervenyklastor.sk


Súvisiaci článok
Uplynulo 80 rokov od smrti Milana Hodžu. Spomeňte si s nami na legendárneho štátnika!
Čítajte viac >

Zdieľať článok

Ďakujeme, že nás čítate. V prípade, že ste našli v článku chybu, napíšte nám na redakcia@sp21.sk

Lock-icon

Pre pridávanie komentárov do diskusie sa musíteprihlásiť