Sobota 07. 09. 2024 10:09:34 | Meniny má Marianna

Absurdita vo Varíne! Súd nariadil premenovať Tisovu ulicu. Oni ju chcú nazvať po tise...

VARÍN/ Spor o premenovanie ulice, ktorú v minulosti nazvali po odsúdenom vojnovom zločincovi Jozefovi Tisovi, pokračuje. Po iniciatíve obecnej poslankyne Lenke Tichákovej súd rozhodol, že ju musia premenovať. Niektorí miestni však k tomu pristujú svojsky. Ulicu Jozefa Tisu chcú premenovať na Tisovu ulicu. Podľa dreviny nesúcej tento názov. Dokonca na podporu zbierali podpisy.

Michal Filek|25. júl 2024|09:45:22

Zdroj: Facebook/Lenka Ticháková

Súvisiaci článok
Brusel má obavy o právny štát na Slovensku. Ficova vláda dostala osem odporúčaní
Čítajte viac >

Na absurditu na sociálnej sieti upozornila samotná poslankyňa Lenka Ticháková. Ale tiež riaditeľ múzea Holokaustu v Seredi Martin Korčok.

Ako Korčok napísal, Ulica Dr. Jozefa Tisu vo Varíne má byť na základe súdneho rozhodnutia premenovaná. O tejto skutočnosti informoval na svojej sociálnej sieti aj generálny prokurátor Maroš Žilinka, ktorý napísal: „Správny súd v Banskej Bystrici dňa 26. júna 2024 žalobe prokurátora GP SR v celom rozsahu vyhovel, keď rozhodol, že napadnuté VZN v časti, v ktorej obec Varín určuje názov ulice Dr. Jozefa Tisu, nie je v súlade so zákonom o obecnom zriadení“.

Podľa súdneho rozhodnutia má obecné zastupiteľstvo do pol roka zmeniť názov ulice.

Niektorí miestni však k tomu pristupujú, jemne povedané, svojsky.

“V našej obci sme dospeli až do takej absurdnosti, že sa občania, bývajúci na tejto ulici rozhodli pre podpisovú akciu, aby sa ulica nazvala podľa stromu Tis,“ informuje Lenka Ticháková.

Na obecnom zastupiteľstve si chce vypočuť argumenty poslancov, ktoré ich vedú k takémuto absurdnému kroku.

„Predstava, že celé rodiny, ktoré žili pokojne a priateľsky v našej obci prišli o život v koncentračných táboroch a za ich osud bol spoluzodpovedný prezident Jozef Tiso, pretože, ako najvyšší činiteľ Slovenského štátu vedel o všetkom, súhlasil s tým a svojim podpisom spečatil osudy desaťtisícov našich občanov, ktorí zomreli vo vyhladzovacích koncentračných táborov je strašná,“ uviedla Ticháková.

A ďalej sa pozastavuje nad tým, kam dokáže zájsť ľahostajnosť, neznalosť histórie a absencia morálky, charakteru a svedomia niektorých jej susedov.

„Ako by sa zachovali občania bývajúci na ulici Dr. Jozefa Tisu, keby žili v období 1939 - 1945 a ich rodiny by čelili nenávisti, závisti a nakoniec by ich životy skončili v koncentračných táboroch? Nad týmto by sa mal zamyslieť každý, kto sa pod túto absurdnú podpisovú akciu podpísal.“

Podľa nej by sa v „normálnej“ obci kontroverzná ulica premenovala rýchlo a potichu. Ale vo Varíne nekonečný príbeh ulice Dr. Jozefa Tisu žije svojím životom napriek rozhodnutiu súdu.

A pritom je vraj v obci množstvo iných problémov, ktorým by sa mali zastupitelia venovať.


Súvisiaci článok
V prípade Lučanského smrti generálna prokuratúra nezistila protiprávne konanie dozorcov
Čítajte viac >

Zdieľať článok

Ďakujeme, že nás čítate. V prípade, že ste našli v článku chybu, napíšte nám na redakcia@sp21.sk

Lock-icon

Pre pridávanie komentárov do diskusie sa musíteprihlásiť