Streda 18. 09. 2024 15:10:28 | Meniny má Eugénia

OBJAVUJEME KRÁSY SLOVENSKA: Kaštieľ Betliar, skvostný klenot 19. storočia

BETLIAR/ Naše dnešné cesty povedú do majestátnych siení Kaštieľa Betliar, kde sa chystáme ponoriť do fascinujúcich príbehov grófskej rodiny Andrássyovcov. Pridajte sa k nám na cestu do minulosti a spoznajte jedinečnosť tohto impozantného sídla!

Alžbeta Mareková|28. júl 2024|15:00:06

Zdroj: Facebook/ SNM - Múzeum Betliar: kaštieľ Betliar, hrad Krásna Hôrka

Súvisiaci článok
OBJAVUJEME KRÁSY SLOVENSKA: Hrad Biely Kameň, strážca tajomstiev Malých Karpát
Čítajte viac >

Kaštieľ Betliar, majestátny symbol aristokratickej elegancie, sa hrdo týči na úpätí Volovských vrchov. Postavený v rokoch 1881 až 1886 na mieste staršieho renesančného kaštieľa, slúžil grófovi Emanuelovi I. Andrássymu ako reprezentatívna rezidencia a poľovnícke sídlo. Inšpirovaný anglickými vidieckymi sídlami, gróf zakomponoval do architektúry aj prvky francúzskeho štýlu, čím vytvoril jedinečný a luxusný priestor.

1 Facebook SNM  Múzeum Betliar kaštieľ Betliar, hrad Krásna Hôrka.jpg Zdroj: Facebook/ SNM - Múzeum Betliar: kaštieľ Betliar, hrad Krásna Hôrka

Kaštieľ bol srdcom rozsiahleho komplexu budov, ktorý zabezpečoval pohodlie jeho obyvateľov. V jeho blízkosti sa nachádzali kuchyne a byty služobníctva, ateliér a byt mladšieho grófa, ako aj koniarne a hospodársky dvor. V interiéri kaštieľa sa snúbila elegancia s komfortom.

Vďaka modernizácii začiatkom 20. storočia Emanuelov syn gróf Gejza I. vybavil kaštieľ elektrinou, ústredným kúrením, šestnástimi kúpeľňami a krásnou knižnicou. Početné pohodlné apartmány boli domovom pre grófsku rodinu a spoločenskú elitu, ktorá sa zúčastňovala na slávnych betliarskych poľovačkách.

2 www.muzeumbetliar.sk.jpg Zdroj: www.muzeumbetliar.sk

Rozsiahly anglický park obklopujúci kaštieľ bol pre tieto vzrušujúce udalosti skvelou kulisou. V betliarskych revíroch a okolitých lesoch sa odohrávali poľovačky na medvede, vysokú zver, vlky a diviaky. Tieto spoločenské udalosti hrali v svojej dobe dôležitú úlohu v živote šľachty.

Na rozdiel od mnohých slovenských šľachtických sídiel, ktoré boli po roku 1945 zbavené pôvodného zariadenia a zbierok, Betliar sa zachoval ako vzácna kapsula minulosti. Interiér kaštieľa, vrátane apartmánov grófskej rodiny, je dodnes zariadený originálnym nábytkom a umeleckými predmetmi, čím svojim návštevníkom umožňuje zažiť atmosféru 19. storočia na vlastnej koži.

3 Facebook SNM  Múzeum Betliar kaštieľ Betliar, hrad Krásna Hôrka.jpg.jpg Zdroj: Facebook/ SNM - Múzeum Betliar: kaštieľ Betliar, hrad Krásna Hôrka

Otázky o bežnom chode kaštieľa, ale aj o jeho víziách do budúcna pre redakciu SP21 zodpovedal Mgr. Matúš Molnár, vedúci Oddelenia výskumu a starostlivosti o zbierkový fond.

Ako vyzerá bežná starostlivosť o chod kaštieľa? Koľko ľudí si vyžaduje?

  • Kaštieľ v Betliari, v minulosti patriaci jednému z najvýznamnejších aristokratických rodov niekdajšieho Rakúsko-Uhorska – Andrássyovcom, je jedinečným príkladom zachovania šľachtického sídla s jeho pôvodným zariadeným. Po druhej svetovej vojne ho nepostretol osud iných aristokratických rezidencií z územia dnešného Slovenska – nezmenil sa jeho vopred daný účel a stal sa múzeom. Tieto skutočnosti určujú smerovanie činností múzea a prezentácie života Andrássyovcov v jednom z ich provinčných sídel. Uchovaná historická pamäť a genius loci betliarskeho kaštieľa predstavujú hodnoty, s ktorými tím múzejníkov pracuje každodenne.

4 www.muzeumbetliar.sk.jpg Zdroj: www.muzeumbetliar.sk

Pracovný deň v múzeu je vyplnený starostlivosťou o samotný kaštieľ, k nemu prislúchajúci 57 hektárový anglický park a spravovaný zbierkový fond na viacerých úsekoch. Na tom odbornom, ktorý je pre múzeum zásadným pracovníci zabezpečujú celé spektrum činností – akvizície nových zbierkových predmetov, ich spracovanie a evidenciu. Starajú sa tiež o preventívnu a aktívnu ochranu, ako aj výskum predmetov v širšom historickom a umeleckom kontexte. Venujú sa príprave výstav, tvorbe a reinštalácii expozícií.

V rámci bežného chodu kaštieľa – vo vzťahu k verejnosti – zohrávajú nezastupiteľnú úlohu stáli a sezónni lektori. Zabezpečenie osobného kontaktu s návštevníkmi kaštieľa formou lektorovaných prehliadok patrí k prioritám múzea. Doménou marketingovej stratégie a propagácie je verejnosti ponúknuť najčerstvejšie informácie o organizovaných podujatiach a aktivitách na sociálnych sieťach. Všetky tieto činnosti zabezpečuje 40 pracovníkov múzea.

5 Facebook SNM  Múzeum Betliar kaštieľ Betliar, hrad Krásna Hôrka.jpg.jpg Zdroj: Facebook/ SNM - Múzeum Betliar: kaštieľ Betliar, hrad Krásna Hôrka

Aká je vízia kaštieľa do budúcna?

Kaštieľ v Betliari je jedným z ikonických a najnavštevovanejších pamiatok na Slovensku. Jeho posledná rozsiahla obnova bola realizovaná na prelome 80. a 90. rokov minulého storočia, za ktorú získalo múzeum v roku 1994 prestížnu cenu Europa Nostra. Samotná stavba niekdajšej rezidencie Andrássyovcov pôvodne nepočítala s náporom množstva návštevníkov, ktorého sme svedkami v súčasnosti. Je naším celospoločenským poslaním zabezpečiť uchovanie tejto národnej kultúrnej pamiatky a splatiť kultúrny dlh, ktorý desaťročiami stále narastá. Víziou SNM – Múzea Betliar je jeho komplexná obnova, ktorá by zodpovedala aktuálnym postupom a konvenciám obnovy.

6 www.muzeumbetliar.sk.jpg Zdroj: www.muzeumbetliar.sk

Čo najviac fascinuje Vašich návštevníkov?

  • Hneď po vstupe do kaštieľa sa každý návštevník dozvie podstatnú informáciu, ktorá hovorí o zachovaní pôvodného zariadenia kaštieľa, o uchovaní historickej pamäte a o skutočnosti, že všetky predmety patrili samotným členom rodu Andrássy. Súkromné apartmány, spoločenské salóny, historické kúpeľne, knižnica, galérie, ako aj reprezentačné miestnosti sú zariadené takmer autenticky a funkčne, čo je v porovnaní s koncepciou niekdajšej expozície s názvom „bytová kultúra šľachty“ z druhej polovice 20. storočia, prirodzenou snahou múzejníkov.

Návštevnícky záujem je zameraný hlavne na rozmanitosť predmetov, ktoré vidia v expozícii. Patrí medzi ne historický nábytok, diela výtvarného umenia v podobe olejomalieb, grafík či skulptúr, bohatý fond andrássyovskej knižnice, športové ceny, potreby každodennosti ale aj exotické predmety, ktoré si Andrássyovci priniesli zo svojich ciest po celom svete. Medzi najzaujímavejšie patria exponáty spojené s ich zberateľskou vášňou – trofeje afrických zvierat, dvojica egyptských mumifikovaných tiel či rozsiahla knižnica s takmer 16 tisíckami kníh.

7 Facebook SNM  Múzeum Betliar kaštieľ Betliar, hrad Krásna Hôrka.jpg.jpg Zdroj: Facebook/ SNM - Múzeum Betliar: kaštieľ Betliar, hrad Krásna Hôrka

Aké udalosti sa v najbližšom období v kaštieli odohrajú?

  • Neodmysliteľnou súčasťou života kaštieľa sú rôzne podujatia organizované múzeom pre verejnosť. Veľkej popularite sa tešia netradičné večerné prehliadky kaštieľa s kurátormi po bežne nesprístupnených trasách. Počas letných mesiacov sú to obľúbený operný večer či piknik v kaštieľskom parku, ktoré majú svoju historickú, ako aj novodobú tradíciu.

8 www.muzeumbetliar.sk.jpg Zdroj: www.muzeumbetliar.sk

POVESŤ

Príbehy ústne predávané z generácie na generáciu sú našim ľudovým kultúrnym bohatstvom. Mnohokrát v nich drieme zrnko pravdy, prikrášlené každým rozprávačom. Jeden z príbehov sa spája aj s kaštieľom v Betliari.

Hovorilo sa, že raz týmto krajom kráčal staručký žobrák. Bola už tmavá noc, on sa túlal kam ho nohy viedli, bez vody a bez chlebíka, čo by mu hlad zahnal. Vyčerpaný únavou zbadal v diaľke svetielko. Keď prišiel až k nemu zistil, že je to malá chalúpka. S nádejou zaklopkal na okno a prosil dobrých ľudí o nocľah v teplej chyži. A že v chalupe bývali ľudia zlatého srdca, vpustili bedára medzi seba. Ten sa až ráno za svetla poobzeral a spoznal, že prišiel medzi baníkov.

9 Facebook SNM  Múzeum Betliar kaštieľ Betliar, hrad Krásna Hôrka.jpg Zdroj: Facebook/ SNM - Múzeum Betliar: kaštieľ Betliar, hrad Krásna Hôrka

Ťažko pracujúci chlapi mu nielenže nezištne pomohli, ale z ľútosti nad jeho chudobou a starobou sa mu rozhodli postaviť malú chatrč pri prameni vody, aby už viac nemusel po svete chodiť. Žobrákovi sa splnil sen, so slzami v očiach poďakoval svojim dobrodincom a snažil sa im všemožne odvďačiť.

Rád sa zabával s deťmi, kým ich otcovia ťažko pracovali, a strážil pramienok vody, ktorí všetkým ľuďom z okolia zaháňal smäd. Keď už starcovi odbila posledná hodina, dobrosrdečný baníci si uctili jeho pamiatku. Starca po celý čas nazývali Betlerom a po jeho skone tak pomenovali celú dedinu, na pamiatku vďačného žobráka čo tak verne strážil prameň vody.

Pri tvorbe článku sme využili informácie z nasledujúcich zdrojov: www.muzeumbetliar.sk, www.obecbetliar.sk


Súvisiaci článok
OBJAVUJEME KRÁSY SLOVENSKA: Kaštieľ vo Svätom Antone má nové atrakcie
Čítajte viac >

Zdieľať článok

Ďakujeme, že nás čítate. V prípade, že ste našli v článku chybu, napíšte nám na redakcia@sp21.sk

Lock-icon

Pre pridávanie komentárov do diskusie sa musíteprihlásiť