Štvrtok 19. 09. 2024 04:25:42 | Meniny má Konštantín

Rekonštrukcia pešej zóny v Trenčíne pokračuje, archeológov prekvapili zachované murivá

TRENČÍN/ Revitalizácia pešej zóny na uliciach Hviezdoslavova, Jaselská, Vajanského, Sládkovičova aktuálne spočíva najmä v presunoch inžinierskych sietí. Popritom pokračuje archeologický výskum v rámci ktorého archeológovia zistili náznaky podzemných murovaných priestorov pravdepodobne z 13. až 18. storočia.

Natália Štepanovičová|3. august 2024|13:00:06

Zdroj: Mesto Trenčín

Súvisiaci článok
V Partizánskom pokračujú s rekonštrukciou ciest, mesto zaplatí skoro 220-tisíc eur
Čítajte viac >

Preklad kanalizácie a osadenie vsakovacej nádrže

Hovorkyňa Trenčína Erika Ságová priblížila, že na Hviezdoslavovej ulici sa od Gastra až po bývalý hotel Trenčan prekladá kanalizácia a novovybudované rozvody elektrických zariadení.

"V súčasnosti je už preložený plynovod, osadené sú aj vsakovacie nádrže spolu s retenčnými nádržami. V auguste má zhotoviteľ prác, spoločnosť Strabag, v pláne položiť elektrické káble a začať budovať múrik pred Posádkovým klubom. Tiež začne s prácami na konštrukčnej vrstve vozovky a rozptylových plôch v miestach, kde už budú všetky inžinierske siete zabudované," okomentovala priebeh prác Ságová.

Pri Posádkovom klube by mali v najbližších týždňoch navážať spodnú vrstvu konštrukcie budúceho parku.

Na Sládkovičovej ulici pokračuje archeologický prieskum na troch sondách, v auguste sa otvoria ďalšie dve smerom k Mestskej veži. Všetky nálezy sa dokumentujú. Archeológovia by mali prieskum ukončiť v novembri tohto roka. O ďalšom postupe potom rozhodne Krajský pamiatkový úrad.

Dôkladnejšia sondáž

Počas rekonštrukcie pešej zóny sa zistila potreba vykonať práce naviac. V rámci archeologického výskumu sa po odkrytí dlažby a konštrukcie podkladných vrstiev na Sládkovičovej ulici objavilo množstvo nepredvídaných archeologických situácií. Tie presahovali doterajšie znalosti o existencii tzv. barbakánu. Archeológovia v týchto miestach objavili aj náznaky podzemných murovaných priestorov pravdepodobne z 13. až 18. storočia.

"Bude nevyhnutné urobiť zisťovaciu sondáž pozdĺž západnej strany Sládkovičovej ulice s ponechaním vstupov do prevádzok. Na júlovom mimoriadnom mestskom zastupiteľstve, poslanci schválili dodatok k Zmluve o dielo medzi mestom Trenčín a spoločnosťou Strabag, pričom hodnota dodatočných prác predstavuje sumu takmer 533-tisíc eur," spresnila trenčianska hovorkyňa.

Archeologický potenciál

Slová Eriky Ságovej potvrdzuje aj vedúci archeologického výskumu Drahoslav Hulínek zo Slovenského archeologického a historického inštitútu. Pri sondáži vypátrali zachované murivá, ktoré súviseli s pevnostným systémom mesta Trenčín.

"Začal vznikať v roku 1415 a my sme pravdepodobne zachytili jednu z dôležitých častí systému, a to je predbránie Trenčína. V minulosti tu bola takzvaná menšia brána, ktorá sa zachovala pred terajšou dolnou bránou, kde sa nachádza Mestská veža," okomentoval jedno z archeologických zistení Hulínek.


Súvisiaci článok
Trenčianska židovská synagóga otvorila svoje brány
Čítajte viac >

Zdieľať článok

Ďakujeme, že nás čítate. V prípade, že ste našli v článku chybu, napíšte nám na redakcia@sp21.sk

Lock-icon

Pre pridávanie komentárov do diskusie sa musíteprihlásiť