Štvrtok 19. 09. 2024 00:05:47 | Meniny má Konštantín

SRDCOM Z DEDINY: Obec Poniky je vstupnou bránou do majestátnej prírody aj histórie

PONIKY/ Naše dnešné cesty povedú na stredné Slovensko, na rozhranie dvoch malebných regiónov: Pohronie a Podpoľanie. Len kúsok od pulzujúcej metropoly Banskej Bystrice sa nachádza okúzľujúca obec Poniky. Poďte ju s nami dnes spoznať!

Alžbeta Mareková|10. august 2024|17:00:06

Zdroj: www.poniky.sk

Súvisiaci článok
SRDCOM Z DEDINY: Špačince, historický poklad Trnavskej pahorkatiny
Čítajte viac >

Za viac ako sedemsto rokov svojej existencie prešli Poniky mnohými zmenami. Vývoj obce bol ovplyvnený nielen lokálnymi udalosťami, ale aj širšími historickými súvislosťami.

„Z písomných záznamov sa dozvedáme, že na území súčasných Poník existovala malá osada ešte začiatkom 13. storočia. Bola však vyplienená tatárskym vpádom. Približne o 40 rokov neskôr, v roku 1282 sa o túto pustú osadu uchádzal majster Filip de Turchus,“ uvádza oficiálna webová stránka obce Poniky.

1.jpg Zdroj: www.poniky.sk

Z darovacej listiny z roku 1284 vyplýva, že zem „Ponyk,“ ktorá dovtedy patrila kráľovi, bola večným právom darovaná majstrovi Filipovi de Turchus. Jednalo sa o majstra, ktorý si svoju odmenu poctivo vybojoval v ničivých bitkách proti Kumánom. Filip rozdelil časť darovaného územia a podelil sa oňho s bratom Saulom, čím položil základy chotára Šalkovej. O dve desaťročia neskôr sa bratia rozhodli darovať časť chotára Poník Filipovmu zaťovi Andrejovi.

Vďaka starostlivosti majstra Filipa a neskoršiemu objavu bohatých ložísk drahých kovov sa z pustatiny „Ponyk“ stalo významné územie, ktoré bolo centrom baníckej činnosti a ďalšieho osídľovania.

2.JPG Zdroj: www.poniky.sk

Pôvod názvu obce Poniky je zahalený rúškom tajomstva. Existuje niekoľko legiend, ktoré sa snažia vysvetliť, odkiaľ názov pochádza. Jedna z nich tvrdí, že názov súvisí s geografickou polohou obce, ktorá v minulosti spájala dolinu Hrona s dolinou potoka Zolná a s okolím Zvolena. Podľa tejto legendy je názov odvodený od slovesa „spojiť“.

Iný príbeh sa neopiera o geografiu ale spomína mníšky, ktoré v 13. storočí žili v neďalekej kaplnke. Ľudia ich nazývali „paničkami“, čo sa neskôr skrátilo na „paniky“ a stalo sa základom pre dnešný názov obce.

3.JPG Zdroj: www.poniky.sk

Pravdu o histórii názvu obce môžeme dnes už len hádať, jej dejiny však môžeme spoznať aj prostredníctvom kultúrnych pamiatok, ktoré sa tu nachádzajú. K najvýznamnejším pamiatkam patrí gotický kostol s cennými freskami, ktorý pochádza z roku 1310. Medzi ďalšie sakrálne poklady obce patrí evanjelický kostol s tolerančnou vežou a kaplnka na Ponickej Hute.

Exkluzívna poloha v nádhernom prírodnom prostredí medzi Nízkymi Tatrami a Poľanou neobmedzuje nadšencov turistiky len na územie obce. Jej okolie sa pýši bohatstvom vo forme kultúrnych pamiatok, neďaleko je Ľupčiansky hrad, gotický kostol v Čeríne či dielo slávneho majstra Pavla z Levoče. Zvyky a folklór spájajú obyvateľov regiónu a vytvárajú ich jedinečnú identitu.

Obec Poniky kladie dôraz na kultúrny a športový život svojich obyvateľov. K dispozícii sú tri kultúrne domy, knižnica a športový areál. Pravidelné zdravotnícke služby zabezpečuje lekár, ktorý v obci jedenkrát do týždňa ordinuje.

4.JPG Zdroj: www.poniky.sk

Otázky o súčasnom stave obce, ale aj o jej plánoch do budúcna, zodpovedala pre redakciu SP21 Ing. Jana Ondrejková, starostka obce.

Ako by ste zhodnotili aktuálny stav obce?

  • Naša krásna obec Poniky leží v srdci stredného Slovenska, približne dvanásť kilometrov od Banskej Bystrice, na rozhraní regiónov Pohronia a Podpoľania. Má tri časti Poniky, Ponickú Lehôtku a Ponickú Hutu. Obec má rozlohu 59 km2.

Prvá písomná zmienka sa datuje do roku 1284. To znamená, že tohto roku obec oslavuje významné jubileum 740. výročie prvej písomnej zmienky. Naša obec je však v skutočnosti oveľa staršia. Veľmi zaujímavým dokladom osídľovania okolia Poník je lokalita Baba neďaleko Ponickej Huty, kde sa nachádzajú zvyšky pravekého sídliska a kde je vybudovaný náučný chodník Hradisko na Kláštore. V neskoršej histórii našu obec preslávili najmä turecké vpády, ktoré sa stali aj hlavným motívom slávnej básne Sama Chalupku Turčín Poničan.

5.JPG Zdroj: www.poniky.sk

Obec Poniky bola roľníckou a pastierskou obcou. Je obdarená rozsiahlymi lesmi, ktorí dávalo a aj v súčasnosti dáva možnosť zamestnania pri spracúvaní dreva.

Naša obec je bohatá na folklórne tradície a zvyky. Neodmysliteľnou súčasťou kultúrneho bohatstva sú ľudové piesne. Hudobný skladateľ Béla Bartók (1981-1945) roku 1914 zapísal vyše päťsto ľudových piesní od ponickej speváčky Zuzany Spišiakovej. Mnohé z týchto piesní sú živé aj v súčasnosti. Prezentujú ich hlavne členovia folklórnej skupiny Poničan a detského folklórneho súboru Poničan.

Bohatá história nám v obci zanechala aj vzácnu kultúrnu pamiatku, ktorou je rímsko-katolícky kostol svätého Františka z roku 1310. Fresky na jeho stenách sú považované za jedny z najvzácnejších na Slovensku. Ďalšou významnou pamiatkou je aj evanjelický kostol, ktorý pochádza z roku 1784.

6.JPG Zdroj: www.poniky.sk

Tiež tu máme zriadený Ponický dom kultúrneho dedičstva, v ktorom sa okrem expozície folklóru nachádza Pamätná izba nášho najvýznamnejšieho rodáka spisovateľa Štefana Žáryho. Pri vstupe do Poník je zaujímavá lavička nazývaná srdiečko, pri ktorej sa zastaví hádam každý návštevník.

Z prírodných zaujímavostí Vás môže zaujať Národná prírodná rezervácia Ponická Dúbrava, ktorá je chráneným územím zriadeným na ochranu zachovalých prirodzených spoločenstiev kyslých dubových bučín na kremencoch na vedecko-výskumné ciele.

V minulom roku sa nám podarilo zrekonštruovať interiér kultúrneho domu Poniky, budovu materskej školy v rámci zvýšenia kapacít. Taktiež sme vybudovali nové detské ihrisko v časti obce Ponická Huta. Všetky tieto akcie boli financované z eurofondov a dotácií. V spolupráci s vlastníkom verejného vodovodu sme zrekonštruovali ďalšiu časť vodovodu na Námestí Štefana Žáryho a časti Dolnej ulici.

7.JPG Zdroj: www.poniky.sk

V rámci IÚI sme podali projektový zámer na rekonštrukciu budovy základnej školy a vybudovanie externej odbornej učebne v oblasti dopravnej výchovy – dopravného ihriska. Táto myšlienka vzišla z faktu, že v okrese Banskej Bystrice a aj ostatných okresoch takéto ihrisko absentuje. A pritom dopravná výchova je z môjho pohľadu veľmi dôležitá.

Taktiež finišujeme s čerpaním dotácie z environmentálneho fondu na nákup traktora s čelným nakladačom s paletizačnými vidlami a hákovým nosičom kontajnerov. Fond nám poskytol dotáciu vo výške 80 000 eur. Pripravujeme projekt na rekonštrukciu miestnych komunikácií, zriadenie zberného dvora v obci. V tomto roku už rozbehneme individuálnu bytovú výstavbu na 23 stavebných pozemkoch vo vlastníctve obce.

8.JPG Zdroj: www.poniky.sk

Aká je vízia obce do budúcna?

  • Ako mnohým obciam aj nám v niektorých prípadoch chýba infraštruktúra. Obec bude pracovať na rekonštrukciách miestnych komunikácií, výstavbe chodníkov a obnove budov vo vlastníctve obce. Ďalej budeme rokovať s vlastníkom verejného vodovodu ohľadne jeho rekonštrukcie. Obec má záujem vybudovať zariadenie pre seniorov.

Hlavnou víziou je vytvoriť bezpečné a krásne prostredie pre ľudí všetkých generácií. Aby ľudia v Ponikách spokojne žili, prípadne sa k nám radi vracali.

9.JPG Zdroj: www.poniky.sk

Ak by k Vám prišiel turista, čo by ste mu odporučili v obci navštíviť?

  • Určite by som mu odporučila pozrieť národnú kultúrnu pamiatku Rímskokatolícky kostol svätého Františka z roku 1310 a Evanjelický kostol z roku 1784. Jeho ďalšie kroky by mohli viesť do Ponického domu kultúrneho dedičstva, kde je expozícia krojov a vybavenie domov v minulosti. V Ponickom dome je aj pamätná izba nášho rodáka Štefana Žáryho.

Navštíviť by mal aj našu lavičku lásky, s krásnym výhľadom na Stráž. Rekreačný športovec môže využiť cyklotrasy a turistické chodníky, nakoľko okolitá príroda je skutočne prekrásna. Navštíviť odporúčam aj Náučný chodník Hradisko na Kláštore v časti obce Ponická Huta.

10.JPG Zdroj: www.poniky.sk

Poniky dnes predstavujú živé centrum poľnohospodárstva a zároveň zaznamenávajú markantný rozmach v oblasti výstavby rodinných domov. Kombinácia tradičného podhorského prostredia s moderným životným štýlom robí z obce atraktívne miesto pre život.

Pri predstavovaní obce sme vychádzali z oficiálnej stránky obce Poniky www.poniky.sk


Súvisiaci článok
SRDCOM Z DEDINY: Rohožník, dedinka s bohatou históriou a srdcom zo zlata
Čítajte viac >

Zdieľať článok

Ďakujeme, že nás čítate. V prípade, že ste našli v článku chybu, napíšte nám na redakcia@sp21.sk

Lock-icon

Pre pridávanie komentárov do diskusie sa musíteprihlásiť