Pondelok 16. 09. 2024 21:17:34 | Meniny má Ľudmila

OBJAVUJEME KRÁSY SLOVENSKA: Kaštieľ Markušovce, skvost regiónu Spiš

MARKUŠOVCE/ Za naším dnešným dobrodružstvom vyrazíme na východ Slovenska, priamo do Košického kraja. V starej historickej obci Markušovce sa tu nachádza renesančný kaštieľ. Poďte ho s nami spoznať!

Alžbeta Mareková|17. august 2024|12:22:16

Zdroj: Múzeum Spiša

Súvisiaci článok
OBJAVUJEME KRÁSY SLOVENSKA: Oravský hrad, miesto, kde sa tajomná história prelína s rozprávkovým svetom fantázie
Čítajte viac >

Markušovce pri Spišskej Novej Vsi sú pravou pokladnicou histórie a v minulosti boli strategickým miestom na križovatke dôležitých obchodných trás. Dominantou obce je stredoveký hrad, vedľa neho stojí románsky kostol a najväčším skvostom je kaštieľ s rokokovým letohrádkom a rozľahlým parkom.

1.jpg Zdroj: Múzeum Spiša

Kaštieľ je ozdobou južného Spiša a predstavuje jeden z najvýznamnejších architektonických skvostov regiónu. Jeho história sa začala písať v roku 1643, keď ho dal postaviť František Máriássy. Kaštieľ bol budovaný v renesančnom slohu a postupom času sa premenil na honosné sídlo.

2.jpg Zdroj: Múzeum Spiša

V 18. storočí nechal Wolfgang Máriássy prestavať kaštieľ v štýle rozmarného rokoka. Hrubé steny a jednoduché formy pôvodnej stavby ustúpili elegantným líniám, bohato zdobeným fasádam a vzdušným interiérom. Každý detail odrážal vkus a životný štýl šľachty tej doby. Rokoková prestavba premenila kaštieľ na honosné sídlo, ktoré bolo stredobodom spoločenského života v regióne.

3.jpg Zdroj: Múzeum Spiša

„Po rekonštrukcii objektu v rokoch 1983 – 1994 sa v priestoroch kaštieľa sprístupnila Expozícia historického nábytku. Jej fundament tvoril nábytkový fond z kaštieľa v Hodkovciach (pod Spišským hradom), ktorý patril rodine Csáky,“ informuje Múzeum Spiša na svojom webe.

4.jpg Zdroj: Múzeum Spiša

Expozícia v kaštieli ponúka fascinujúcu cestu svetom nábytku a interiérových doplnkov od 17. storočia až po začiatok 20. storočia. Obdivovať môžete unikátne exempláre z období renesancie, baroka, klasicizmu, empíru, biedermeieru či chippendailu. Zvláštne čaro expozícii dodávajú historické hodiny, ktorých pravidelné tikanie vytvára autentickú atmosféru minulosti.

5.jpg Zdroj: Múzeum Spiša

Otázky o bežnom chode kaštieľa, ale aj o jeho víziách do budúcna pre redakciu SP21 zodpovedali múzejná pedagogička a kustódka PhDr. Miroslava Lazniová a Ing. Vladimír Krempaský, ktorý sa venuje informatike a marketingu.

Ako vyzerá bežná starostlivosť o chod kaštieľa? Koľko ľudí si vyžaduje? (odpovedá Miroslava Lazniová)

  • Pravdou je, že renesančný kaštieľ v Markušovciach so svojou Expozíciou historického nábytku je relatívne známy. Jeho areál však zahŕňa hneď niekoľko budov, ktoré sú prepojené historickým francúzskym parkom z 18. storočia. Okrem kaštieľa tu nájdeme unikátnu stavbu tzv. letohrádok Dardanely s Expozíciou hudobných klávesových nástrojov a tiež Kúriu Zuzana, kde sa okrem zázemia pre návštevníkov nachádza aj Národopisná expozícia. Areál si teda vyžaduje pomerne náročnú starostlivosť.

6.jpg Zdroj: Múzeum Spiša

Keďže vo všetkých troch prípadoch ide o historické budovy zo 17. a 18. storočia, je potrebné im venovať dostatok pozornosti. Letohrádok prešiel v uplynulých rokoch rozsiahlou revitalizáciou a v roku 2024 tu bola sprístupnená aj vynovená expozícia doplnená o nové interaktívne prvky.

7.jpg Zdroj: Múzeum Spiša

Rovnako tak budova kúrie prešla celkovou rekonštrukciou, vďaka ktorej tu vznikla inovatívna expozícia, v ktorej nechýbajú najnovšie technológie približujúce exponáty. Týmto je teda podmienená aj každodenná starostlivosť, ktorá zahŕňa denné vetranie, odvlhčovanie, kontrolu stavu zbierkových predmetov, prípadne ich očistenie, zapínanie technických zariadení, počnúc primeraným osvetlením, vzduchotechnikou, cez rôzne obrazovky, hudobné ukážky, 3D okuliare, po kontrolu nabíjania tabletov, či audio sprievodcov.

8.jpg Zdroj: Múzeum Spiša

Samotný kaštieľ prešiel poslednou rekonštrukciou v 90tych rokoch a je to cítiť aj pri jeho udržiavaní. Hoci jeho Expozícia historického nábytku nie je príliš obohatená o moderné technologické prvky, je ako jedna z mála na Slovensku bohato naplnená originálnymi historickými exponátmi a informačne má skutočne vysokú výpovednú hodnotu.

9.jpg Zdroj: Múzeum Spiša

Okrem pravidelného vetrania a odvlhčovania, kontroly teploty a vlhkosti vzduchu si teda vyžaduje aj intenzívnejšiu ochranu exponátov a ich častejšiu kontrolu, či očistenie od prípadných nedostatkov. Rovnako tak je potrebná neustála kontrola a udržiavanie pivničných a podkrovných priestorov, ktoré sú rozlohou také veľké, ako celá expozícia v kaštieli.

Časovo náročná je aj údržba francúzskeho parku. Pestovanie kvetín, kosenie a strihanie krovín je v príhodných mesiacoch doplnené o orezávanie stromov a výsadbu.

10.jpg Zdroj: Múzeum Spiša

Starostlivosť o celý tento areál zabezpečujú celkom dvaja údržbári, dve upratovačky, dvaja kustódi a popri starostlivosti o návštevníkov sa udržiavaniu objektov venujú aj traja sprievodcovia, čo je obzvlášť dôležité počas víkendov, nakoľko sú expozície i areál verejnosti prístupné šesť dní v týždni a to od utorka do nedele.

11.jpg Zdroj: Múzeum Spiša

Aká je vízia kaštieľa do budúcna? (odpovedá Miroslava Lazniová)

  • Ako už bolo spomenuté, areál v Markušovciach prešiel v období uplynulých rokov rozsiahlymi zmenami a rekonštrukciami. Múzeum Spiša pristúpilo k modernizácii objektov a stálych expozícii. Rozšírili a inovovali sa už existujúce expozície a pribudli nové expozičné priestory.

12.jpg Zdroj: Múzeum Spiša

Víziou Múzea Spiša je postupne dobudovanie novej expozície v kúrii Zuzana. Tá sa bude venovať nábytku 20. storočia a zvlášť firme Nový domov, ktorá pôsobila v regióne. Táto nová expozícia reflektuje a tematicky nadväzuje na už existujúcu expozíciu v kaštieli, kde je zmapovaný vývoj nábytku do začiatku 20. storočia.

13.jpg Zdroj: Múzeum Spiša

Múzeum Spiša plánuje skvalitniť zázemie pre návštevníkov, či už prostredníctvom služieb, medzi ktoré patrí aj postupné dobudovanie bezbariérového prístupu, alebo v podobe nových kultúrnych a edukačných programov. Novinkami sú rôzne plánované workshopy, či remeselné a hudobné kurzy. Vychádzajúc zo zbierkového fondu sú v Múzeu Spiša prepojené viaceré témy a oblasti záujmu a rovnako tak je víziou múzea vzájomné spájanie ľudí prostredníctvom našich expozícií a programov.

14.jpg Zdroj: Múzeum Spiša

Čo najviac fascinuje Vašich návštevníkov? (odpovedá Miroslava Lazniová)

  • Nakoľko sa areál kaštieľa nachádza v obci neďaleko okresného mesta, príjemným prekvapením býva pokojné a tiché prostredie francúzskeho parku. To je azda prvé, čo si návštevníci všimnú hneď po príchode.

15.jpg Zdroj: Múzeum Spiša

Nuž a keď nahliadnu dovnútra, ostávajú prekvapení množstvom expozícií a originálnych zbierkových predmetov, vďaka ktorým tu zakaždým strávia množstvo plnohodnotne využitého času. Momentálne je veľkým lákadlom nová Národopisná expozícia, ktorá v podkrovných priestoroch nadobudla skutočne nezameniteľnú atmosféru a je rovnako pútava ako pre malých tak i pre náročných návštevníkov. Neraz sa tu vracajú starí rodičia so svojimi vnúčatami, ktoré sú prekvapené životom našich predkov a často si nevedia ani predstaviť, na aký účel slúžili jednotlivé predmety.

16.jpg Zdroj: Múzeum Spiša

V letohrádku ľudia očakávajú, že uvidia hudobné nástroje, z ktorých ich zväčša prekvapia malé organy, tzv. pozitívy, žirafový klavír, či netradičný hudobný automat nazvaný pianola. Pianola je v podstate upravené piano s nainštalovaným zariadením, ktoré umožňuje automatickú hru. Návštevníci však z letohrádku odchádzajú fascinovaní aj nádhernou freskovou výmaľbou koncertnej sály. Jej steny zdobia výjavy z gréckej mytológie, ktoré maľovali neznámy majstri ešte v 18. storočí.

17.jpg Zdroj: Múzeum Spiša

Expozícia v kaštieli ponúka množstvo zaujímavostí a neraz nás otázky návštevníkov prekvapia. Ale aj naše exponáty dokážu neustále prekvapovať návštevníkov. Či už hovoríme o funkčnom rozkladacom jedálenskom stole, alebo o množstve tajných zásuviek. Zatiaľ, čo dámy si radi vypočujú o zázračných účinkoch benátskych zrkadiel, páni sa pristavujú pri intarzovanom stolíku z 18. storočia, ktorého stolová doska obsahuje až 75 tisíc drobných kúskov zo siedmich druhov dreva. A nie je to len nábytok, ktorý uchváti ich pozornosť!

18.jpg Zdroj: Múzeum Spiša

Kontroverzné pocity a veľký údiv spôsobuje aj mumifikovaná ruka s nápisom „Massenmörder“ (masový vrah), ktorú Csákyovci kedysi využívali ako ťažítko na spisy. Množstvo otázok a často dokonca dojatie v návštevníkoch vyvoláva životný príbeh Pála Máriássyho, ktorý sa narodil aj umrel práve v areáli dnešného múzea, pričom pozitívne ohlasy vyvoláva rôznorodosť vystavených predmetov z jeho pozostalosti.

Aké udalosti sa v najbližšom období v kaštieli odohrajú? (odpovedá Vladimír Krempaský)

  • V najbližšom období sa v kaštieli v Markušovciach môžete tešiť na naozaj zaujímavé a rôznorodé podujatia a výstavy, ktoré určite stoja za pozornosť.

19.jpg Zdroj: Múzeum Spiša

Prvou je výstava s názvom "Kultúrne dedičstvo židovskej a rómskej menšiny", ktorá je zaujímavá nielen obsahom, ale aj inštaláciou v nádhernom prostredí francúzskeho parku a kaštieľa. Táto výstava prezentuje bohatú históriu a kultúru Židov a Rómov z Markušoviec a okolia. Prostredníctvom zbierok, fotografií a ďalšieho obrazového materiálu sa dozviete veľa o ich živote a prínosoch pre tento región.

Ďalej tu máme "PRIESTOR 2024", výstavu maturitných prác študentov Strednej odbornej školy drevárskej v Spišskej Novej Vsi, ktorá prebieha od mája do polovice septembra. Na výstave môžete vidieť unikátne diela mladých dizajnérov, ktoré sú inštalované v jedinečných priestoroch novo zrekonštruovanej Kúrie Zuzana.

20.jpg Zdroj: Múzeum Spiša

V auguste je naplánovaný denný LETNÝ TÁBOR s podtitulkom Zážitok v múzeu, kde si deti užijú bohatý program plný zábavy a tvorivých aktivít, vrátane virtuálnej reality a spoznávania histórie a prírody hravou formou. Je to skvelá príležitosť, ako stráviť letné dni v kaštieli.

Počas letných mesiacov ponúkame niekoľko Večerných prehliadok kaštieľa a letohrádku Dardanely, najbližšia sa uskutoční 24. augusta. Táto prehliadka je obohatená o historické zaujímavosti a bude venovaná 20. výročiu úmrtia Pála Máriássyho. Je to unikátny spôsob, ako zažiť kaštieľ v nočnej atmosfére.

21.jpg Zdroj: Múzeum Spiša

Od júla do konca októbra sa môžete objednať na zážitkovú prednášku "Zabudnuté sídla Máriássyovcov", ktorá vás zavedie do minulosti a predstaví historické sídla tejto významnej rodiny. Súčasťou prednášky je aj prehliadka, ktorá zahŕňa aj návštevu povaly renesančného kaštieľa, kde objavíte mnohé stratené a zabudnuté veci.

Pre školy sme pripravili edukačné programy s názvom "Ako plynul čas", ktoré začínajú v septembri a potrvajú až do decembra. Tieto programy sú prispôsobené učebným osnovám a ponúkajú interaktívne prezentácie a praktické aktivity pre žiakov, čím obohatia ich vzdelávací proces.

22.jpg Zdroj: Múzeum Spiša

Na konci septembra sa môžete tešiť na Remeselnícke týždne – Remeslo má zlaté dno, čo je súťažno-zábavný edukačný program, kde si môžete vyskúšať tradičné remeselné techniky a zapojiť sa do rôznych úloh a hádaniek.

A nakoniec, v decembri sa tradične koná Vianočný koncert v letohrádku Dardanely, ktorý má svoje stále publikum. Tento koncert kombinuje klasickú a modernú tvorbu a každý rok prináša nezabudnuteľné hudobné zážitky.

23.jpg Zdroj: Múzeum Spiša

Naše programy ponúkajú rôznorodé zážitky pre všetkých návštevníkov, od výstav a prehliadok až po edukačné programy, večerné prehliadky a koncerty. Ak hľadáte spôsob, ako stráviť čas s rodinou či priateľmi, určite si v našej ponuke nájdete niečo, čo vás zaujme. Tešíme sa na vašu návštevu v kaštieli, kúrii a letohrádku Dardanely v Markušovciach!

Pri tvorbe článku sme využili informácie z nasledujúcich zdrojov: www.muzeumspisa.com, www.markusovce.sk, Hrady, zámky a kaštiele na Slovensku (Peter Maráky, Daniel Kollár, Janka Oršulová)


Súvisiaci článok
OBJAVUJEME KRÁSY SLOVENSKA: Ľupčiansky hrad, tajomný klenot nad údolím Hrona
Čítajte viac >

Zdieľať článok

Ďakujeme, že nás čítate. V prípade, že ste našli v článku chybu, napíšte nám na redakcia@sp21.sk

Lock-icon

Pre pridávanie komentárov do diskusie sa musíteprihlásiť