Utorok 17. 09. 2024 18:00:33 | Meniny má Olympia

OBJAVUJEME KRÁSY SLOVENSKA: Z rozhľadne na Petránkach uvidíte všetky krásy Kysúc

ZÁKOPČIE/ Naša dnešná cesta povedie na Kysuce. Na svahoch severozápadnej časti Javorníkov, v okrese Čadca, leží obec Zákopčie. Jej podmanivú atmosféru dotvárajú desiatky osád, roztrúsených po kopcoch. My sa na dedinku dnes pozrieme z inej perspektívy, z obľúbenej rozhľadne na Petránkach.

Alžbeta Mareková|18. august 2024|12:00:06

Zdroj: Alžbeta Mareková

Súvisiaci článok
OBJAVUJEME KRÁSY SLOVENSKA: Banícke múzeum v Rožňave vám prezradí všetky podzemné tajomstvá
Čítajte viac >

Zákopčie sa svojou rozlohou radí medzi najväčšie obce na Kysuciach. Delí sa na päť dolín a okrem nich zahŕňa aj množstvo malých osád. Jednou z nich je aj horská osada Petránky.

1 www.zakopcie.sk.JPG Zdroj: www.zakopcie.sk

Rozhľadňa je dielo architekta Stanislava Mikovčáka a vypína sa na Marťákovom kopci na Petránkach. Jej stavba, dokončená v roku 2011, je príkladom harmonického spojenia tradičných materiálov – kameňa a dreva. V bezprostrednej blízkosti rozhľadne sa nachádza informačná tabuľa, krytý prístrešok a priestor na opekanie.

2.jpg Zdroj: Alžbeta Mareková

3.jpg Zdroj: Alžbeta Mareková

Táto celoročne prístupná vyhliadka je situovaná vo výške 854 metrov nad morom a ponúka nádherné panoramatické výhľady na široké okolie. Z jej štrnásť metrovej výšky za dobrého počasia uvidíte nielen známu Lysú Horu, ale aj Veľkú Raču či vzdialený Veľký Rozsutec.

4.jpg Zdroj: Alžbeta Mareková

5.jpg Zdroj: Alžbeta Mareková

K rozhľadni vedie niekoľko turistických chodníkov, ktoré sú vhodné na pešiu turistiku aj pre cyklistov. V zime sa tu môžete vydať na bežky, vedie tadiaľto trať.

6.jpg Zdroj: Alžbeta Mareková

7.jpg Zdroj: Alžbeta Mareková

Najkratšia trasa začína v Zákopčí, v časti u Rulcov, a vedie cez osadu u Trnkov, kde sa napojíte na chodník vedúci priamo k rozhľadni. Celá trasa je nenáročná, dlhá približne dva kilometre.

8.jpg Zdroj: Alžbeta Mareková

Pri vašich potulkách Kysucami by ste Zákopčie vynechať nemali. Dedinka vás očarí pokojnou atmosférou a pôvabným prostredím, ktoré najlepšie uvidíte práve z rozhľadne na Petránkach.

Pri tvorbe tohto článku sme využili informácie z nasledujúcich zdrojov: www.zakopcie.sk


Súvisiaci článok
OBJAVUJEME KRÁSY SLOVENSKA: Zábavný park Fantázia je detský splnený sen
Čítajte viac >

Zdieľať článok

Ďakujeme, že nás čítate. V prípade, že ste našli v článku chybu, napíšte nám na redakcia@sp21.sk

Lock-icon

Pre pridávanie komentárov do diskusie sa musíteprihlásiť