Piatok 13. 09. 2024 13:51:50 | Meniny má Ctibor

Pred jedenástimi rokmi nás opustil Jozef Bednárik, velikán, ktorý rozžiaril slovenskú muzikálovú scénu

SLOVENSKO/ Dnes, 22. augusta, si pripomíname smutné výročie odchodu Jozefa Bednárika, ktorý zanechal nezmazateľnú stopu v histórii slovenského divadla. Nahliadnite s nami za divadelnú oponu a spoznajte život a dielo človeka mnohých talentov.

Alžbeta Mareková|22. august 2024|10:00:07

Zdroj: Archív TASR, Vladimír Benko

Súvisiaci článok
Uplynulo 86 rokov od smrti Andreja Hlinku, kňaza, politika a národného buditeľa
Čítajte viac >

Na svet prišiel 17. septembra 1947 do rodiny dedinských učiteľov. Jeho starší brat zomrel krátko po pôrode, ale netrvalo dlho a rodina sa rozrástla o ďalších súrodencov. Rodičia, bratia a sestry Jozefa Bednárika boli jeho bezpečným útočiskom a mali v jeho srdci po celý život výnimočné miesto.

Hudobný a divadelný talent bol vzácnym dedičstvom po dôvtipnom otcovi a láskavej matke. V Jozefovi od malička rástla láska k umeniu a do jeho sveta vstúpil bránami Školy umeleckého priemyslu v Bratislave. Práve tam sa zaľúbil do literatúry, hudby a divadla, a táto láska nikdy nevyprchala.

Už pred maturitou hrával v ochotníckych divadelných súboroch, neskôr ho prijali na herectvo. Na VŠMU ho vnímali ako prirodzeného a autentického, získal tu mnoho priateľov a stretol budúcich kolegov.

1 Facebook Divadlo Andreja Bagara v Nitre.jpg Zdroj: Facebook/ Divadlo Andreja Bagara v Nitre

Bratislavu však onedlho prerástol a jeho ďalšie kroky viedli do Prahy. Stovežaté mesto ho očarilo i inšpirovalo, vzbudilo v ňom túžbu po spoznávaní sveta.

Po skončení štúdií pôsobil vo Vojenskom umeleckom súbore aj v divadle v Nitre, ozvala sa však túžba robiť umenie spoza opony. Tu započala jeho kariéra divadelného režiséra.

2 Facebook Divadlo Andreja Bagara v Nitre.jpg Zdroj: Facebook/ Divadlo Andreja Bagara v Nitre

Jeho režisérsky podpis podčiarkol mnohé predstavenia, napríklad Dom Bernardy Alby či Titus Andronicus, preslávila ho opera Faust a Margaréta, ale aj Popoluška, Don Carlos či Rómeo a Júlia.

K zlatému veku jeho kariéry jednoznačne patrí najmä obdobie muzikálov v divadle Nová scéna, kde zahviezdil jeho Grandhotel, Evanjelium o Márii, Pokrvní bratia, Klietka bláznov, Jozef a jeho zázračný farebný plášť či muzikál Donaha.

V Prahe zas vdýchol život legendárnym muzikálom Dracula, Johanka z Arku, Angelika, Elixír života či Monte Cristo.

3 Facebook Divadlo Nová scéna.jpg Zdroj: Facebook/ Divadlo Nová scéna

Jeho vášeň pre umenie bola nákazlivá. Odhalil a podporil mnoho talentov, ktorým otvoril dvere do divadelného sveta.

Akokoľvek ho tešila jeho práca, trápili ho zdravotné problémy. Voľný čas vypĺňal stretnutiami s rodinou a priateľmi, ktorí ho ustráchane prosili, aby navštívil lekára. To už bohužiaľ nestihol. Jeho život sa skončil 22. augusta v roku 2013.

4 Facebook Divadlo Nová scéna.jpg.jpg Zdroj: Facebook/ Divadlo Nová scéna

Jozef Bednárik sa nedožil šesťdesiatych šiestych narodenín, zanechal však po sebe dielo, akoby prežil desiatky životov. Stal sa žiarivou hviezdou umeleckej scény a jeho odkaz aj dnes rezonuje divadelnými doskami Slovenska i Česka.

Pri písaní tohto článku sme využili informácie z nasledujúcich zdrojov: Osudy osobností Slovenska (Jozef Leikert)


Súvisiaci článok
Prvýkrát ozvučený film premietli v Československu pred 95 rokmi
Čítajte viac >

Zdieľať článok

Ďakujeme, že nás čítate. V prípade, že ste našli v článku chybu, napíšte nám na redakcia@sp21.sk

Lock-icon

Pre pridávanie komentárov do diskusie sa musíteprihlásiť