Štvrtok 19. 09. 2024 19:40:36 | Meniny má Konštantín

Ak koalícia odvolá Šimečku, opozícia možno na protest opustí všetky parlamentné funkcie

SLOVENSKO/ Predseda opozičnej SaS Branislav Grohling navrhol opozičným stranám, aby opustili všetky funkcie predsedov a podpredsedov výborov Národnej rady SR. A to v prípade, že koalícia odvolá Michala Šimečku z pozície podpredsedu parlamentu.

Michal Filek|20. august 2024|13:18:10

Zdroj: Facebook/Branislav Grohling

Súvisiaci článok
Opozícia v utorok Suska odvolávať nebude. V parlamente nebolo dosť poslancov
Čítajte viac >

Ak koalícia odvolá predsedu najsilnejšej opozičnej strany Progresívne Slovensko Michala Šimečku z postu podpredsedu parlamentu, bude to Sloboda a Solidarita brať ako jednoznačné porušenie všetkých demokratických zvyklostí, ktoré sme aj my ako koalícia dodržiavali.

„Preto sme dnes navrhli, aby sme ako opozícia spoločne pristúpili k hromadnému odchodu zo všetkých funkcií, ktoré opozícia v parlamente zastáva. To znamená, že ak budú Fico a Danko kádrovať ľudí na postoch, na ktoré máme podľa dohody nárok len preto, že si robíme našu opozičnú prácu, tak opoziční poslanci opustia posty predsedov a podpredsedov parlamentných výborov,“ uviedol Grohling.

Podľa jeho slov má od opozičných lídrov zatiaľ pozitívne reakcie.

Opoziční poslanci v súčasnosti predsedajú siedmym, najmä kontrolným, výborom.

Marek Krajči (Slovensko) je podpredsedom mandátového a imunitného výboru, Veronika Remišová (Slovensko) predsedá výboru pre nezlučiteľnosť funkcií, Vladimíra Marcinková (SaS) je podpredsedníčkou výboru pre európske záležitosti, Ondrej Dostál (SaS) podpredsedom Útavnoprávneho výboru, Marián Viskupič (SaS) podpredsedom výboru pre financie a rozpočet, Jozef Hajko (KDH) podpredsedom výboru pre hospodárske záležitosti, Tamara Stohlová (SaS) podpredsedníčkou výboru pre pôdohospodárstvo a životné prostredie, Igor Janckulík (KDH) podpredsedom výboru pre verejnú správu a regionálny rozvoj.

Simona Petrík (SaS) je podpredsedníčkou výboru pre sociálne veci, Oskar Dvořák (PS) podpredsedom výboru pre zdravotníctvo, Gábor Grendel podpredsedom výboru pre obranu a bezpečnosť, Tomáš Valášek je podpredsedom zahraničného výboru, Ján Horecký (KDH) podpredsedom výboru pre mládež, vzdelávanie a šport.

Zora Jaurová (PS) podpredsedá výboru pre kultúru a médiá.

Výbor pre ľudské práva a národnostné menšiny vedú Lucia Plaváková (PS) ako podpredsedníčka a Peter Pollák (Slovensko) ako podpredseda.

Výboru pre kontrolu činnosti NBÚ predsedá Roman Mikulec (Slovensko).

Výboru na kontrolu vojenského spravodajstva predsedá Tomáš Valášek (PS).

Výboru na preskúmavanie rozhodnutí NBÚ predseda Irena Bihariová (PS).


Súvisiaci článok
V utorok nebudú odvolávať ani Šimkovičovú. Poslancov prišlo ešte menej
Čítajte viac >

Zdieľať článok

Ďakujeme, že nás čítate. V prípade, že ste našli v článku chybu, napíšte nám na redakcia@sp21.sk

Lock-icon

Pre pridávanie komentárov do diskusie sa musíteprihlásiť