Piatok 13. 09. 2024 10:05:29 | Meniny má Ctibor

V Handlovej sprístupnili inkluzívne ihrisko

HANDLOVÁ / Samospráva v polovici augusta potešila rodiny s deťmi špeciálnym inkluzívnym ihriskom. Najmenší návštevníci na ňom nájdu rôzne hracie prvky, ktoré im poskytujú možnosti pre hru a rozvoj pohybových aktivít, rozvoj hrubej motoriky, priestorovú orientáciu, sústredenie, ale aj tréning balančných či koordinačných schopností.

Natália Štepanovičová|24. august 2024|18:00:06

Zdroj: Stanislav Stehlík

Súvisiaci článok
Škôlkarom v Handlovej pomáhajú poníky
Čítajte viac >

Primátorka Handlovej Silvia Grúberová verí, že ihrisko poteší aj rodičov a deti so zdravotným znevýhodnením, špeciálne na nich mysleli pri zostavovaní jednotlivých hracích stanovíšť.

"V rámci projektu sa nemenila podstatná myšlienka, aby sme v Handparku mali umiestnených niekoľko zaujímavých hracích prvkov aj pre detičky, ktoré majú pohybové znevýhodnenie,“ uviedla primátorka. Vo svojom príhovore ďalej vyzdvihla nápad, ktorým sa podarilo oživiť tento park a vrátiť doň aktívne miesto pre deti.

Pri zrode myšlienky na vybudovanie inkluzívneho ihriska stála poslankyňa Trenčianskeho samosprávneho kraja Petra Hajšelová, ktorá sa teší z každého obdobného ihriska v kraji.

"Som veľmi rada, že aj v meste Handlová sa podarilo zrealizovať krásny priestor. Na takýchto miestach vznikajú priateľstvá a môžu tu tráviť spoločný čas rodiny s deťmi, aj starí rodičia. Veľmi si prajem, aby ihrisko bolo využívané, aby z neho mali ľudia radosť a aby na ňom bolo veľa smiechu, vzniklo veľa priateľstiev a žiadne zranenia," vyjadrila prianie Hajšelová.

ihrisko.jpg Zdroj: Stanislav Stehlík

Špeciálne ihrisko vrátane osadenia hracích prvkov stálo takmer 57-tisíc eur. Mesto získalo 50-tisícovú dotáciu z ministerstva práce a zvyšok doplatilo z vlastného rozpočtu.

Deti si zlepšia rovnováhu a koncentráciu

Hovorkyňa Jana Paulínyová informovala, že oproti predošlému zámeru sa obohatil počet herných prvkov. Tie sú určené pre rôzne vekové kategórie, od tých najmenších, po väčšie deti.

"Najmenší návštevníci si užijú loď s pieskoviskom, zapustenú trampolínu, prevažovaciu hojdačku, kolotoč so sedením a volantom, lanovú sieť alebo inkluzívny labyrint – zariadenie na tréning motoriky, rovnováhy a koncentrácie, inkluzívny edukatívny panel, ktorý pozostáva z kresliacej tabule s počítadlom, bezbariérový malý domček alebo vežovú hernú zostavu - loď, dvojitý balančný mostík a opičiu dráhu," vymenovala inkluzívne prvky Paulínyová.

ihrisko 1.jpg Zdroj: Stanislav Stehlík

Výstavba ihriska podľa nej netrvala ani polovicu očakávaného času. S prvými výkopovými prácami sa začalo v poslednom júlovom týždni a po mesiaci od podpisu zmluvy, je ihrisko k dispozícii. Nájdete ho v Handparku za nemocnicou.


Súvisiaci článok
V Handlovej vznikne komunitná záhrada
Čítajte viac >

Zdieľať článok

Ďakujeme, že nás čítate. V prípade, že ste našli v článku chybu, napíšte nám na redakcia@sp21.sk

Lock-icon

Pre pridávanie komentárov do diskusie sa musíteprihlásiť