Piatok 13. 09. 2024 16:17:13 | Meniny má Ctibor

Pred šestnástimi rokmi nás opustil Michal Dočolomanský, legendárny Jánošík divadelných dosiek

SLOVENSKO/ Od večerníčkových dobrodružstiev s Mackom Uškom až po hrdinské výkony statočného Jánošíka, Michal Dočolomanský sa zapísal do sŕdc Slovákov všetkých generácií. Dnes uplynulo šestnásť rokov od jeho odchodu do hereckého neba. Poďme si spomenúť na dielo, ktoré po sebe zanechal.

Alžbeta Mareková|26. august 2024|11:00:06

Pavol Ďurčo, archív TASR

Súvisiaci článok
Pred jedenástimi rokmi nás opustil Jozef Bednárik, velikán, ktorý rozžiaril slovenskú muzikálovú scénu
Čítajte viac >

Michal Dočolomanský prišiel na svet 25. marca 1942 v poľskom mestečku Niedzica. Rodina sa na Slovensko presťahovala na konci druhej svetovej vojny. Michalov život poznačila strata otca, o ktorého prišiel ako dvanásť ročný chlapec.

Cestu k divadlu si našiel už v tínedžerskom veku v ochotníckych divadlách, vyučil sa však za automechanika. Lásku k motorom prevalcovala láska k umeniu a jeho ďalšie kroky smerovali na Vysokú školu múzických umení.

1 Facebook Činohra SND.jpg Zdroj: Facebook/ Činohra SND

Po ukončení štúdia sa stal neodmysliteľnou súčasťou Činohry SND a jedným z najobľúbenejších slovenských hercov. Diváci ho milovali pre jeho autentickosť a prirodzené vystupovanie.

Zahviezdil v mnohých hrách, ako napríklad Sen noci svätojánskej, Bačova žena či Veselé panie z Windsoru, a neobišla ho ani filmová kamera. Účinkoval v Tisícročnej včele, Inžinierskej Odysee či v detektívke Adela ešte nevečerala.

2 Facebook Činohra SND.jpg Zdroj: Facebook/ Činohra SND

Muzikál Na skle maľované ho katapultoval medzi legendy divadelných dosiek a umožnil mu naplno predviesť všetky jeho talenty – herectvo, tanec i spev. Postava Jánošíka, ktorej vdýchol život, sa v jeho podaní stala nezabudnuteľnou a diváci obdivovali jeho schopnosť hrať naplno.

Popularitu si získal aj spoluprácou so Slovenským rozhlasom, kde rád prepožičiaval svoj hlas hercom zahraničných filmov. Jeho posledná hra bola komédia Čertice a jeho typický šibalský úsmev sa stal aj jeho hlavným poznávacím znamením, ktoré ho celý život sprevádzalo.

3 Facebook Činohra SND.jpg Zdroj: Facebook/ Činohra SND

Michal Dočolomanský získal v priebehu svojej kariéry viacero významných ocenení. V roku 1982 bol vyznamenaný titulom Zaslúžilý umelec, o dva roky neskôr získal cenu Zlatý krokodíl. Divákmi bol zvolený za Osobnosť televíznej obrazovky v kategórii herec a dočkal sa aj ocenenia od prezidenta, keď mu bol udelený Rad Ľudovíta Štúra I. triedy za prínos k kultúre.

Žiarivá hviezda Michala Dočolomanského zhasla 26. augusta 2008, keď vo veku 66 rokov prehral svoj boj s rakovinou pľúc. Jeho legendárny Jánošík je však nesmrteľný a ešte dnes ho v našich srdciach počujeme spievať: „Zbohom buď, lipová lyžka...“

4 archív TASR.jpg Zdroj: archív TASR

Pri písaní tohto článku sme využili informácie z nasledujúcich zdrojov: Osudy osobností Slovenska (Jozef Leikert)


Súvisiaci článok
Pred 56. rokmi vtrhli do Československa "Rusáci", zabili 148 ľudí a nastolili normalizáciu. Nezabúdajme!
Čítajte viac >

Zdieľať článok

Ďakujeme, že nás čítate. V prípade, že ste našli v článku chybu, napíšte nám na redakcia@sp21.sk

Lock-icon

Pre pridávanie komentárov do diskusie sa musíteprihlásiť