Nedeľa 15. 09. 2024 15:10:07 | Meniny má Jolana

S výstavbou Pamätníka SNP začali v roku 1966. Prvý výkop urobil Dubček

BANSKÁ BYSTRICA/ Múzeum SNP v Banskej Bystrici pôvodne sídlilo v areáli Barbakanu v centre mesta, až po 15 rokoch existencie sa presťahovalo do novovybudovaného Pamätníka SNP. Pri jeho výstavbe zbúrali i viacero domov, prvý slávnostný výkop urobil Alexander Dubček. Múzeum počas svojej existencie čelilo aj normalizácii, jednou z najväčších výziev súčasnosti je vyriešiť umiestnenie ťažkej vojenskej techniky, ktorá sa nachádza v areáli pamätníka.

TASR|29. august 2024|10:00:07

Ilustračné foto. Zdroj: Love Card Slovensko

Súvisiaci článok
Pripravili veľkolepé oslavy SNP. Bude vojenská prehliadka, aj ohňostroj!
Čítajte viac >

Pre TASR to uviedol riaditeľ Múzea SNP Marian Uhrin.

O vzniku múzea, ktoré by skúmalo a prezentovalo udalosti SNP, sa začalo hovoriť už bezprostredne po skončení druhej svetovej vojny. Múzeum SNP v Banskej Bystrici, ktorá bola centrom protifašistického odboja, nakoniec oficiálne vzniklo 8. mája 1955.

"Múzeum vtedy sídlilo nad námestím v priestoroch známych ako Barbakan. Okolo bola od roku 1959 umiestnená aj ťažká technika, tak ako ju poznáme v podstate aj dnes u nás v múzeu," priblížil Uhrin.

Po vzniku Múzea SNP sa začalo diskutovať aj o vybudovaní rozsiahleho pamätníka venovaného SNP. Návrh objektu vypracoval v prvej polovici 60. rokov minulého storočia architekt Dušan Kuzma, výstavba sa začala realizovať v roku 1966.

"Slávnostný výkop urobil Alexander Dubček. Rýľ, s ktorým urobil výkop, je stále u nás v múzeu ako zbierkový predmet. V roku 1969 bol pamätník dokončený a otvorený pre verejnosť, bola tam veľmi zaujímavá a na tú dobu veľmi moderná expozícia," skonštatoval Uhrin s tým, že pri výstavbe pamätníka zbúrali v centre mesta aj dve menšie ulice.

Krátko po presťahovaní do nových priestorov muselo Múzeum SNP pre proces normalizácie upraviť svoju expozíciu.

"Až po roku 1989 bola expozícia zmenená, aktualizovaná o nové poznatky, respektíve už so slobodným výkladom. Súčasná expozícia je z roku 2004, radi by sme do budúcna urobili novú expozíciu, ktorá by bola doplnená o nové poznatky a zároveň by už bola na úrovni dnešnej doby. Vývoj v múzejníctve a v technológiách išiel neskutočne dopredu a radi by sme to využili," priblížil Uhrin.

Cieľom Múzea SNP je zhromažďovať, uchovávať, ochraňovať a tiež verejnosti sprístupňovať zbierkové predmety a príbehy viažuce sa k dejinám slovenskej spoločnosti v období druhej svetovej vojny. Inštitúcia sa okrem toho snaží aj revitalizovať a modernizovať areál samotného Pamätníka SNP. Medzi najväčšie výzvy múzea v súčasnosti patrí príprava na vybudovanie novej expozície, ale tiež vyriešenie problému s ťažkou technikou, ktorá je umiestnená v exteriéri.

"Radi by sme ju nejakým spôsobom zachovali pre budúce generácie tým, že ju umiestnime takým spôsobom, aby ďalej netrpela," dodal riaditeľ múzea.


Súvisiaci článok
Rakúšania si ocenili veľkého slovenského politika. Ulica vo Viedni ponesie Dubčekovo meno
Čítajte viac >

Zdieľať článok

Ďakujeme, že nás čítate. V prípade, že ste našli v článku chybu, napíšte nám na redakcia@sp21.sk

Lock-icon

Pre pridávanie komentárov do diskusie sa musíteprihlásiť