Pondelok 16. 09. 2024 19:27:18 | Meniny má Ľudmila

OBJAVUJEME KRÁSY SLOVENSKA: Hrad Šariš, tichý svedok kráľovských čias

VEĽKÝ ŠARIŠ/ Naše dnešné cesty povedú na juhovýchod Spišsko-Šarišského medzihoria, do údolia rieky Torysa. Rozprestiera sa tu ľúbezné mesto Veľký Šariš, ktorého dominantou je legendami opradený hrad Šariš. Poďte ho s nami dnes spoznať!

Alžbeta Mareková|1. september 2024|10:00:06

Zdroj: Facebook/ Mesto Veľký Šariš - oficiálna stránka

Súvisiaci článok
OBJAVUJEME KRÁSY SLOVENSKA: Hrad Likava, rozprávková múza Liptova
Čítajte viac >

Hradný vrch, na ktorom hrad Šariš stojí, bol od nepamäti oázou duchovna, kde sa od pradávna splietali tajomstvá neba a zeme. Hrad Sarus, ako sa v roku 1245 prvýkrát písomne zmieňuje, bol vybudovaný na strategickom mieste za účelom strážiť dôležitú obchodnú cestu v údolí Torysy. Od počiatku bol pevnosťou kráľov, tichým svedkom dávnych udalostí a tajomstiev.

V búrlivých časoch rinčiacich zbraní 14. storočia sa pevnosť na krátku dobu dostala do rúk mocného rodu Omodejovcov, onedlho sa však vrátila pod ochranné krídla kráľa.

Darovaním, zálohou či vojnovým ťažením hrad vystriedal v priebehu storočí niekoľko majiteľov, od kráľa Žigmunda cez Perényiovcov, Štefana Zápoľského až po kráľov Mateja Korvína a neskôr i Ferdinanda I. Habsburského. Každý z historických majiteľov zanechal určitou formou na architektúre hradu svoj neopakovateľný podpis.

1 autor Patrik Minár.jpg Zdroj: Patrik Minár

Obavy z nepriateľských výpadov donútili uhorských panovníkov posilniť obranu Šariša. Počas dvoch dekád 16. storočia bol tento hrad nedobytnou pevnosťou, sídlom komory Horného Uhorska a dôležitým oporným bodom v boji proti Turkom.

V 17. storočí si hrad za svoje sídlo zvolili Rákóczyovci, rod známy svojou mocou a vplyvom. Ich obdobie však bolo čoskoro prerušené výbuchom, ktorý časť pevnosti značne poškodil. Hrad bol neskôr úmyselne zničený. Ničivý požiar spustošil jeho hradby a významný symbol moci premenil na ruinu, ktorá sa už nikdy nedočkala kompletnej obnovy.

V 20. storočí na hrade započal archeologický výskum, konzervácia muriva či obnova niektorých objektov. Dnes je hrad v správe mesta Veľký Šariš a návštevníkov vďačne víta po celý rok. Pravidelné kultúrne podujatia mu dodávajú život a pripomínajú jeho bohatú históriu.

2 Facebook Mesto Veľký Šariš - oficiálna stránka.jpg Zdroj: Facebook/ Mesto Veľký Šariš - oficiálna stránka

Otázky o bežnom chode hradu, ale aj o jeho víziách do budúcna pre redakciu SP21 zodpovedala Jana Jačišinová, vedúca oddelenia cestovného ruchu, prezentácie mesta a práce s mládežou.

Ako vyzerá bežná starostlivosť o chod hradu? Koľko ľudí si vyžaduje?

  • Hrad Šariš sa nachádza na Šarišskom hradnom vrchu v nadmorskej výške 570 metrov. Prístupný je jedinou lesnou cestou a je otvorený celoročne. Cesta na hrad cesta trvá príjemných 45 minút a ponúka panoramatické výhľady na utešené okolie.

Ako jediná hradná zrúcanina na Slovensku máme zamestnaných dvoch sprievodcov na plný úväzok, ktorým pomáhajú štyria ľudia v rámci dobrovoľníctva a brigád. Okrem nich na hrade pracuje ďalších dvadsaťštyri pracovníkov z národného projektu „Ľudia a hrady – krok k sociálnej ekonomike“ a pracovníci občianskeho združenia, ktoré hrad opravuje už viac ako desať rokov.

Chod prevádzky hradu je priamo závislý na doprave a prevoze stavebného materiálu aj samotných pracovníkov. Kvalitné služby na hrade zahŕňajú nielen prehliadky, ale aj starostlivosť o zázemie, ako je bufet, suveníry a toalety. Údržba rozsiahleho hradného nádvoria je náročná a realizuje sa postupne. Hrad nikdy nemal vlastný zdroj pitnej vody, preto jej zabezpečenie patrí medzi základné úlohy pri jeho správe.

Na hrade Šariš nájdete aj aktivity ako je „Hradný šach“ a „Hradné človeče nehnevaj sa.“ Príprava týchto hier a celého hradu je súčasťou našej každodennej rutiny. Sprievodcovia sa okrem prehliadok starajú aj o čistotu a kontrolu celého areálu, ktorý je zároveň archeologickým náleziskom.

Údržba nášho rozsiahleho hradu je náročná úloha, ktorá si vyžaduje značné finančné prostriedky. Každá zo štrnástich hradných bášt predstavuje kapitolu našej histórie, ktorá volá o pomoc. Preto sa obraciame na všetky firmy a jednotlivcov s prosbou o podporu. Spoločne môžeme zachrániť toto vzácne dedičstvo pre budúce generácie.

3 Mesto Veľký Šariš.jpg Zdroj: Mesto Veľký Šariš

Aká je vízia hradu do budúcna?

  • V roku 2024 bolo podaných niekoľko žiadostí o finančný príspevok z grantov Interreg PL/SK, NEXT v rámci cezhraničnej spolupráce, kde veríme, že sa nám podarí realizovať niekoľko plánovaných zmien na hrade, čo sa týka rozvoja cestovného ruchu a samozrejme obnovy.

Hrad je pod správou mesta. V roku 2011 bol hrad spustnutý a našli ste na ňom iba kroviny a rozpadnuté hradby. Dnes vďaka dobrovoľníkom a tiež projektom na obnovu hradov z ministerstiev je hrad opravený a významným objektom opravy je aj najväčší a najvyšší objekt: veža Donjon.

Ako najrozsiahlejšia hradná zrúcaniny v regióne so štrnástimi vežami má veľký potenciál na rozvoj udržateľného cestovného ruchu, spolu s Archeoparkom , ktorý sa nachádza v podhradí Hradu Šariš. V ňom nájdete ukážky stredovekého bývania v podhradí. K unikátom mesta patrí aj Kaplnka sv. Kunhuty z 13. storočia, technická pamiatka – Parný rušeň – „Mľinská džurka“, či Parný Mlyn v našom meste.

Chceme, aby sa naši návštevníci u nás cítili príjemne a objavili kúzlo nášho mesta. Preto neustále pracujeme na zlepšovaní infraštruktúry pre domácich aj turistov a obnove našich historických pamiatok. Veríme, že tak vytvoríme miesto, kam sa všetci budú radi vracať.

Na hrade pravidelne organizujeme rôznorodé podujatia pre všetky vekové kategórie. Od veľkých historických eventov až po aktivity pre deti, podporu tradičných remesiel a podujatia z oblasti umenia a športu.

4 Facebook Mesto Veľký Šariš - oficiálna stránka.jpg Zdroj: Facebook/ Mesto Veľký Šariš - oficiálna stránka

Čo najviac fascinuje Vašich návštevníkov?

  • Našich návštevníkov určite prekvapí veľmi pekná prechádzka lesom na hrad a samozrejme rozloha hradu, ktorú dokážu skutočne oceniť až po výstupe na vežu Donjon. Tá pri dobrom počasí ponúka výhľady na tri susediace krajiny a desať hradných zrúcanín.

Okrem zachovaných povestí z histórie hradu, turistov fascinujú aj príbehy našich návštevníkov, ktorí tu zažili nezabudnuteľné noci. Chcete spať pod hviezdnatou oblohou a vychutnať si vôňu táboráku? U nás je to možné! Ponúkame jedinečnú možnosť stanovania priamo na hrade, čo je na iných miestach raritou. Preto nás vyhľadávajú nielen rodiny, ale aj školy, ktoré spájajú výučbu histórie s fantastickým dobrodružstvom

5 Mesto Veľký Šariš.jpg Zdroj: Mesto Veľký Šariš

Aké udalosti sa v najbližšom období na hrade odohrajú?

  • Jedno z najkrajších podujatí, ktoré sa organizuje každoročne je podujatie „Spájanie hradných zrúcanín regiónu Šariš. Z veže Donjon na hrade Šariš sa spája až dvanásť hradných zrúcanín v okolí svetleným signálom počas „Noci hradných zrúcanín“. Svetelné signály je vidieť voľným okom a dodávajú hradu určitú mystiku. Podujatím určitým spôsobom dodržiavame historickú tradíciu, kedy si hrady svetelným signálom dávali vedieť, aká je situácia v okolí. Podujatie je doplnené aj pozorovaním nočnej oblohy, čomu praje ideálna poloha hradu bez svetelného a zvukového smogu.

Hrad Šariš je ideálnym miestom pre teambuildingové aktivity. Účastníci si môžu vyskúšať stredoveké remeslá a športy priamo na hradnom nádvorí. Túto jeseň plánujeme spojiť sily s ďalšími hradmi v regióne aj v zahraničí a zorganizovať veľkolepé podujatie „Stretnutie hradných zrúcanín a pevností“. Spolupráca nám umožní prilákať viac turistov a podporiť rozvoj cestovného ruchu v celom regióne.

6 Facebook Mesto Veľký Šariš - oficiálna stránka.jpg Zdroj: Facebook/ Mesto Veľký Šariš - oficiálna stránka

POVESŤ

Legendy šepkajú, že na hrade kedysi žil odvážny Svätoboj, ktorého pokrstil sám svätý Cyril. Svätoboj sa stal zástancom kresťanov a nepriateľom pohanov, u svojho ľudu sa tešil priazni a obľube.

Chýri o statočnom mládencovi počul aj uhorský kráľ Béla II., ktorý nadovšetko miloval svoju dcéru Alžbetu. Tú si za ženu požiadal rytier Knud, krvilačný pohan, ktorý nemilosrdne vraždil kresťanov. Kráľ jeho žiadosť odmietol no neskôr aj s dcérou Alžbetou padol do jeho zajatia.

Zachránil ich statočný ľud, ktorí ich doviedol až pod ochranné krídla Svätoboja. Ten sa ihneď zamiloval do krásnej Alžbety a ona jeho city opätovala. Chystala sa slávnosť nad slávnosti. Svadba kráľovskej dcéry a odvážneho šľachtica mala byť honosná a tešil sa na ňu ľud zblízka aj zďaleka.

Aj rytier Knud sa o nej dozvedel a strašne sa rozhneval. S vojskami vtrhol na hrad a kruto zmárnil každého, kto sa mu postavil do cesty. Alžbetine družičky statočne bránili nevestu a hovorí sa, že v tú noc toľko zlatých hviezd padlo k zemi, koľko mladých žien padlo pri obrane snúbencov.

7 Mesto Veľký Šariš.jpg Zdroj: Mesto Veľký Šariš

Alžbeta a Svätoboj videli, že nemajú šancu vyhrať. Nechceli sa však zmieriť s osudom, ktorý ich čakal, preto sa vrhli z najvyššej veže do priepasti. Svätoboj padol na zem mŕtvy, ale Alžbetu zachránili konáre stromov.

V tom prišli na pomoc vojská spojencov a zahubili pohanských bojovníkov, bolo však už neskoro. Alžbeta sa nikdy nevydala a na mieste, kde jej snúbenec poslednýkrát vydýchol, postavila kaplnku, ktorá aj dnes nesie jej meno.

Keď sa na šarišskom nebi zablesknú padajúce hviezdy, ľudia si šepkajú o dušiach statočných dievčat, ktorých krv sa rozliala na tejto zemi v boji za lásku.

Pri tvorbe článku sme využili informácie z nasledujúcich zdrojov: www.hradsaris.sk, www.velkysaris.sk


Súvisiaci článok
OBJAVUJEME KRÁSY SLOVENSKA: Kaštieľ Markušovce, skvost regiónu Spiš
Čítajte viac >

Zdieľať článok

Ďakujeme, že nás čítate. V prípade, že ste našli v článku chybu, napíšte nám na redakcia@sp21.sk

Lock-icon

Pre pridávanie komentárov do diskusie sa musíteprihlásiť